Pereiti į pagrindinį turinį

Nauja krizė: kas mums pagelbėtų?

2012-07-13 23:59

Daugiabučių namų renovacija išgelbėtų šalį ir jos žmones iš ekonominės krizės, kuri, kaip perspėjo net pati Prezidentė, dar laukia visos ES.

Faktas tas, kad renovuotų namų butų savininkai už šildymą žiemą moka bent tris kartus mažiau. Teigiama, kad ši paslauga, ypač sandariuose namuose, kuriuose renovuoti visi mazgai, gali kainuoti tik litą už kvadratinio metro šildymą per mėnesį. Nesunku apskaičiuoti, kad išlaidos paskolai, skirtai namui atnaujinti, bus panašiai tokios pat arba mažesnės, kaip ir išlaidos už nerenovuoto namo šildymą.

Žodžiu, renovacijos nauda yra akivaizdi. Tačiau ji iki šiol vyko stichiškai, ignoruojant strateginius valstybės planus ir poreikius.

Aišku viena, kad "Gazprom" mums dujų kainų tikrai nemažins dėl mūsų kvailos ir netoliaregiškos politikos. Pardavimo tarpininkai, kurie nusigriebia savo dalį nuo tiekiamų dujų kainos tikrai neišnyks pasikeitus bet kokiai valdžiai, nes tie tarpininkai yra susiję su politikos finansavimo veiksniu. Netgi atvirkščiai – dujų perpardavinėtojai yra suinteresuoti kuo didesne jų kaina, nes tuomet gauna didesnį procentą nuo to paties parduoto žaliavos kiekio.

Akivaizdu, sukurta tokia sistema, kuri naudinga kažkam, bet tikrai ne valstybei ir tikrai ne Lietuvos žmonėms.

Taigi lieka vienintelė išeitis – renovacija. Tik tai gali išgelbėti valstybę nuo visiško skurdo ir nacionalinio bankroto. Geriau jau mokėti bankui, o ne dujų tiekėjui.

Tačiau šios tiesos niekas neeskaluoja, nes ir pats namų atnaujinimo procesas yra nenaudingas nei dujų tiekėjams, nei politikams, nei šilumos gamintojams, kurie taip pat gauna pelno iš savo veiklos.

Todėl galima sakyti, kad renovacijos procesas Lietuvoje yra sužlugdytas, o dabar susiduriame su rekordinėmis dujų kainomis, kurias teks sumokėti artėjančią žiemą.

Galima įtarti, kad tokia situacija buvo sukurta specialiai kitai Vyriausybei, kurios daugumą sudarys kairieji politikai. Buvusioji Seimo kadencija dabartinei parengė "dovanėlę" – į bankrotą nuvarytą "Sodrą", o ši kadencija parengė "dovaną" rudenį išrinksimiems seimūnams – absurdiškai dideles dujų kainas.

Bėda ta, kad šios kainos valstybę gali susprogdinti iš vidaus, nes dar daugiau žmonių jau artėjančią žiemą nepajėgs susimokėti už šildymą. Daugybės gyventojų išlaidos bus didesnės už realiąsias pajamas, tad galima laukti didelio socialinio nepasitenkinimo. Turint omenyje, kad pati valstybė, tiksliau, politikai, pataikaudami degradavusiai rinkėjų grupei, realizavo išlaikytinių ir nuskriaustųjų garbinimo politiką, įtampos gali būti tikrai daug.

Todėl kitas Seimas turėtų pirmiausia griebti jautį už ragų – rimtai spręsti daugiabučių namų renovacijos klausimą, o ne imituoti sprendimus, kaip buvo iki šiol. Namai turi būti renovuojami prievarta, nes tai susiję ne su privačiu butų savininkų, o nacionaliniu interesu, kuris yra šiuo laikotarpiu pats svarbiausias.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų