Pereiti į pagrindinį turinį

Pensijos džiaugsmus garantuoja Konstitucija

2008-01-09 00:00

Bendruomenės interesams paaukotas asmeninis gyvenimas, darbas automobiliuose – padidinto pavojaus šaltinyje – ir galimybė pasidžiaugti pensijos privalumais. Dėl šių priežasčių keleivinio transporto vairuotojams būtina paankstinti pensinį amžių ir suteikti galimybę pasidžiaugti užtarnauto poilsio teikiamais malonumais.

Bendruomenės interesams paaukotas asmeninis gyvenimas, darbas automobiliuose – padidinto pavojaus šaltinyje – ir galimybė pasidžiaugti pensijos privalumais. Dėl šių priežasčių keleivinio transporto vairuotojams būtina paankstinti pensinį amžių ir suteikti galimybę pasidžiaugti užtarnauto poilsio teikiamais malonumais.

Tokį reikalavimą atvirame laiške Lietuvos premjerui, Seimo pirmininkui ir Trišalės tarybos nariams išdėstė Transporto darbuotojų profesinė sąjunga.

Transporto darbuotojų profesinės sąjungos forumo pirmininkas Jonas Petraška:

– Keleivinio transporto vairuotojai atlieka gyventojų poreikius atitinkančias paslaugas. Automobiliai yra padidinto pavojingumo šaltinis, todėl būtina, kad vairuotojų sveikata užtikrintų paslaugų teikimo saugumą ne tik tiems, kuriems tos paslaugos teikiamos, bet ir kitiems eismo dalyviams.

Piliečių aptarnavimo funkcijos (policija, teisėsaugos institucijos, sveikatos apsauga, švietimas, transportas, kai kurios kitos) užtikrina visų tautos piliečių gyvybiškai svarbius poreikius. Šios profesijos iš esmės neturi su kuo derėtis, kaip tik su visų piliečių atstovais – valdžios atstovais: Seimu, Vy-riausybe, atitinkamomis ministerijomis.

Poilsis ir užtarnautas poilsis, tai yra pensijos amžius yra svarbu. Gyvenimas nėra tam, kad dirbtume, o dirbame tam, kad susikurtume ir sukurtume gyvenimo patogumus ir tinkamas sąlygas. Taigi precedentas patiems darbuotojams siekti poilsio sąlygų ir pensinio amžiaus yra pagrįstas, kiekviena profesija turi tam teisę. Sąlygos yra susitarimo dalykas, profesinės sąjungos pasirengusios dėl to derėtis.

Manome, kad Seimas ir Vyriausybė turėtų tenkinti mūsų reikalavimą ir nustatyti autobusų vairuotojams pensinį amžių nuo 55 metų, jeigu jie turi atitinkamą to darbo stažą. Transporto darbuotojų profesinės sąjungos reikalauja svarstyti šią problemą, kad būtų užtikrinta transporto darbuotojų LR Konstitucijos 52 str. numatyta teisė ir visų Lietuvos piliečių saugumas, reikalauja nustatyti realų pensinį amžių, kad numatytos garantijos būtų užtikrintos.

Laikytina, kad piliečiui, kuris sąžiningai dirbo, davė naudos Lietuvos visuomenei ir mirė, nesulaukęs pensijos, arba sulaukęs pensijos gyveno mažiau nei 5 metus, Konstitucijos garantijos nebuvo užtikrintos.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas, Trišalės tarybos narys Jonas Guzavičius:

– Kalbėsiu ne kaip darbdavių atstovas, bet kaip pilietis. Manau, kad vairuotojai bando problemą spręsti ne iš tos pusės. Visi žinome, kokia dabar situacija darbo rinkoje. Reikia kalbėti ne apie pensinio amžiaus mažinimą, o gerų darbo sąlygų sudarymą.

Šį klausimą svarstys ir Lietuvos pramonininkų konfederacija, tačiau jos pozicijos negaliu pasakyti. Manau, kad nei pensijos, nei invalidumo pašalpos neturi tapti atlyginimų dalimi. Žmonėms turi būti sudarytos sąlygos užsidirbti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė Audronė Morkūnienė:

 – Esame įsitikinę, kad patiems vyresnio amžiaus autobusų vairuotojams kur kas palankiau būtų ne senatvės pensijos amžiaus paankstinimas, bet darbo sąlygų gerinimas ir krūvio mažinimas, išlaikant ankstesnį atlyginimą. Tuomet vyresnio amžiaus vairuotojai dirbtų pagal jų jėgas, darbo pobūdis būtų pritaikytas prie jų galimybių, atsižvelgiant į papildomai įgytą stažą, didėtų ir jų būsimoji pensija.

Ministerija yra tos nuomonės, kad pirmenybė turėtų būti teikiama toms priemonėms, skatintų užimtumo šalyje augimą bei neiškreiptų dabartinės pensijų sistemos, atskiroms gyventojų grupėms numatant išskirtines sąlygas.

Pensijos yra mokamos iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto, kuris formuojamas iš dirbančių asmenų valstybinio socialinio draudimo įmokų. Kadangi visi asmenys, dirbantys pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu, moka nustatytas vienodo tarifo įmokas, socialinio draudimo pensijų sistemoje nenumatyta jokių išimčių ar išlygų vienai ar kitai socialinei ar profesinei grupei. Valstybinių socia-linio draudimo pensijų įstatyme nustatyta, kad pensijos dydis priklauso tik nuo įmokų mokėjimo trukmės bei šių įmokų dydžio, taikant visiems apdraustiesiems vienodą senatvės pensijos amžiaus reikalavimą (skiriasi tik moterims ir vyrams nustatytas senatvės pensijos amžius).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų