Ruslanas ir Borisas

Vos prasidėjus 2023-iesiems, po pasaulį tyliai pasklido žinia, kad susitikti su protėviais pasišovė čečėnų kraujo turėjęs asmuo – Ruslanas Imranovičius Chasbulatovas (1942–2023).

Išgirdusios naujieną, žiniasklaidos bendrovės beveik nesureagavo, minios žmonių nepuolė atsisveikinti su šiuo Kanados katalikių mergaičių krepšinio komandos trenerį primenančiu veikėju, socialinių tinklų dievaičiai neskelbė apie pasibaigusią epochą ir jokios valstybės prezidentas (net mūsiškės) ta proga nesiteikė nė krenkštelėti.

Į kitą pasaulį Ruslanas Imranovičius išėjo tyliai, visų kone užmirštas ir apleistas. O juk kadaise (beveik prieš tris dešimtmečius) jis buvo ekonomistas, politikas, Rusijos parlamento vedėjas (angl. speeker), metęs iššūkį pačiam Borisui Nikolajevičiui (1931–2007).

Ir kas ten gali žinoti, jeigu tik Rusijos parlamentarams būtų pavykę, galbūt šiais laikais nebūtų nei Vovos (1952), nei gibonų su polietilenais („celofanais“), nei priešiškumo vakcinacijai, nei šeimų maršo, nei specialiosios operacijos.

Galbūt Vova vis tiek valdytų, tačiau elgtųsi kitaip. Sunku pasakyti. Labai sunku. Sudėtingi ir baisūs buvo tie laikai. Euforijos, lydėjusios Rytų Europos komunistinio bloko žlugimą (1988–1991), nebeliko nė kvapo.

Prasidėjo kova dėl valdžios, reformos, privatizacija, laisvosios rinkos ekonomikos įdiegimo bandymai, kuriuos lydėjo auganti korupcija, nedarbas, nusikalstamumas ir, žinoma, infliacija (kaipgi be jos?), o buvę bendražygiai, kadaise ėję prieš sovietų valdžią, dabar stojo piestu vieni prieš kitus.

Dar 1991 m. vasarą Borisas Nikolajevičius visiškai blaivus ir gražus, nepersišaldęs, it Marijos žemės šaulys, rūsčiu žvilgsniu (kurio rūstybę sustiprino kirpčiukai), skambant „Gulbių ežerui“, stovėjo ant tanko ir kažką aiškino žmonių miniai.

Tai buvo tikra revoliucija, kai jaunesnės, gyvybingesnės ir dar reformatoriškesnės bei demokratiškesnės jėgos už „glastnost“ ir „perestroiką“ išspyrė visą būrį nomenklatūrinių marazmatikų iš Rusijos valdžios, tačiau, praėjus vos dvejiems metams (1993 m. rudenį), gyvybingumo, reformatoriškumo ir demokratiškumo nebuvo likę nė kvapo.

Žmonės, pažinę tamsiąją, ne tokią romantišką laisvės pusę, jautėsi nusivylę ir apgauti, tarsi iš jų kas būtų atėmęs visus drabužius ir išleidęs nuogus lakstyti po pasaulį mainais į abstrakčiąją laisvės idėją.

Sąvokos „demokratija“ ir „privatizacija“ tapo keiksmažodžiais, Borisas Nikolajevičius vis intensyviau kvietė vykdyti reformas, paverčiančias Rusiją laisvosios rinkos ekonomikos valstybe, tad ar reikėtų stebėtis, kad tą nykų 1993 m. rudenį tarp Boriso ir Ruslano Imranovičiaus bei Aleksandro Vladimirovičiaus Ruckojaus (1947) kilo konfliktas?

Pasakojama, kad viskas prasidėjo nuo kažin kokio Jegoro Timūrovičiaus Gaidaro (1956–2009), kurį Borisas Nikolajevičius (amžiną jam atilsį) be proto troško matyti ministro pirmininko poste ir, nors deputatams bei Borisui pavyko pasiekti kompromisą ir pasodinti į minėtą postą kitą asmenį, virš Rusijos susitelkusių politinės audros debesų tai neišsklaidė.

Buvo kalbama ir apie kažkokį referendumą (kaipgi be jo?), tačiau, kad ir kokie buvo jo rezultatai, Borisas Nikolajevičius viską išsprendė savaip. Vieną dieną (berods, tai buvo 1993 m. rugsėjo 21-oji) Borisas ėmė ir paskelbė dekretą, kuriuo buvo paleidžiamas parlamentas, bei pakvietė visą Rusijos liaudį naujiems rinkimams.

Ar iš tikrųjų šiandien turėtume kitokią Rusiją, jeigu tą nykų 1993 m. rudenį jos deputatams būtų pavykę nuversti Borisą?

Deputatai taip pat nebuvo pėsti. Vadovaujami Ruslano ir Aleksandro, jie užsibarikadavo Baltuosiuose rūmuose (nereikėtų painioti su JAV pastatu tokiu pat pavadinimu) ir pradėjo rengti apkaltą Borisui Nikolajevičiui. Tada Borisas atjungė parlamentarams karštą vandenį, telefono ryšį ir elektrą.

Prie Baltųjų rūmų ėmė telktis minios žmonių, buvo pastatytos barikados, užtvertas eismas ir netgi prasidėjo susirėmimai su valdžios (jėgos struktūrų) atstovais. Tarsi viso to nebūtų gana, Ruslanas ir Aleksandras sveikino minią ir ragino ją šturmu paimti Maskvos mero kabinetą, nacionalinės televizijos centrą bei Kremlių ir izoliuoti Borisą Nikolajevičių liūdnos reputacijos įkalinimo įstaigoje „Matroskaja tišina“ (liet. Jūreiviška tyla).

Tada Borisas žengė dar vieną žingsnį ir išleido naują dekretą, kuriuo buvo paskelbta nepaprastoji padėtis. Prasidėjo nauji susirėmimai, per kuriuos sugebėjo žūti amerikietis teisininkas. Galiausiai atvažiavo tankai ir taip pradėjo šaudyti į viršutinius parlamento aukštus, kad net visas Baltųjų rūmų viršus pajuodavo, be to, Borisas viešai išvadino deputatus fašistais bei komunizmo revanšistais.

Vėliau pajėgos šturmavo Baltuosius rūmus ir išsivedė suimtus maištinguosius įstatymų leidėjus, o prieš Borisą nukreiptas sukilimas buvo nuslopintas.

„B. Jelcinas sulaukė palaikymo, apšaudydamas parlamentą, tačiau ar jūs matote, kokią dabar turime Konstituciją? Tai ne šiaip Konstitucija, o Superkonstitucija. Niekas mūsų valstybėje be prezidento neturi jokios galios. Jūs net nusičiaudėti be jo leidimo negalite. Visa tai yra tiesioginė pasekmė to, kas tada įvyko“, – 2013 m. „Laisvosios Europos Radijui“ (Radio Free Europe / Radio Liberty) tvirtino Ruslanas.

„Aš norėjau tik vieno – kad reformos atitiktų gyventojų interesus ir nebūtų naudingos vien „Forbes“ žurnalo herojams. Tragiškiausia, kad aš buvau teisus, absoliutus gyventojų nuskurdinimas, prarasti žemės ūkio, pramonės, kariniai pajėgumai – visa tai buvo privatizacijos pasekmė“, – tam pačiam „Laisvosios Europos Radijui“ porino SSRS invazijos į Afganistaną (1979–1989) veteranas Aleksandras.

Ar iš tikrųjų šiandien turėtume kitokią Rusiją, jeigu tą nykų 1993 m. rudenį jos deputatams būtų pavykę nuversti Borisą?

Koks gi dabar skirtumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
...matomai ;gerai prish i ko tau i torielka [[tie vadinami tavo ukropai ],,kad negali "atsidziaugti" Ukrainos KOVA su laptioznykais;;;.mirtis okupantams,,,-kiekvieno ukrainiecio prakeiksmas kacapams ,kerzakojams.

onanistui

onanistui portretas
Mulki, komunistų laikais lietuviais nepasitikėjo. Žinojo - pasitaikys proga - išduos. Naudojo tik kaip patrankų mėsą.O jei tokie patriotai- galėjo sėstį kalėjimą ir neit žudyt. Okupuoti galima tik tą kas ginasi. Jei litvinai šikines atstatė, o dar važiavo patys prašytis į sojūzą - kas kaltas? Kodėl suomiai kovojo, nors gyventojų suomių vos daugiau.Beje, o kas tą lietuvą okupavo? Tikras šūdo gabalas pasakys kad rusai. Nors vadovavo gruzinas. Ir tarp kareivukų labai daug buvo krapų. Tankistai vos ne visi čiurkos.1985 metai,Artiomovskas, atskiras ryšių batalionas. Du lietuviai, mano vairuotojas rusas, dar vienas rusas . Kas liko krapai. O kaip Memellandas? Okupavo litvinai ir net nepirsčioja. Taip kad nereikia lialia kai pats šūdu smirdi.

Anonimas

Anonimas portretas
..tam bliaunanciam ishakui!! sakai suskaiciavai lietuvius kareivius imestus i Afgana?! bet pamirshai ,,ar net nezinai,jog tuo metu 1979-1989 [ ir toliau] Lietuva dar buvo OKUPUOTA laptiozniku rusu...ir musu jaunuolius gaude rusishki okupantai ir mete i "karshciausius" okupantams reikalingus tashkus. Melskis ,kad turi galimybe gyventi Nepriklausomoje valstybeje.....LAISVE---tai brangenybe,,[[net ir asilui!!] tai brangenybe,,,o garbini kerziniu vyzhu subjektus ,tai pasiglebesciuok su jais be atstumo...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    18
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
Daugiau straipsnių