Š. Vaitkus: palaimintieji Konkurencijos tarybos „šienauja“ Lietuvos baseinus?

  • Teksto dydis:

„Palaimintieji Konkurencijos tarybos „šienauja“ Lietuvos baseinus?“ – akcentuodamas esamą situaciją dėl Palangos baseino, klausė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Savo poziciją politikas pirmadienį išdėstė asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje:

Kai mes, Palangos savivaldybė ir palangiškiai, pradėjome savo kovą priešindamiesi Konkurencijos tarybos reikalavimui perduoti valdyti Palangos baseiną privatininkams, sakiau, kad Palangos situacija yra ledkalnio viršūnė, ir Konkurencijos tarybos sprendimas vėliau ar anksčiau palies visas savivaldybes, kurios statosi baseinus, sporto kompleksus ir kitą viešąją infrastruktūrą.

Taip ir įvyko, tik nemaniau, kad tai bus taip greit ir tokiais mastais!

Palangos situacija yra ledkalnio viršūnė, ir Konkurencijos tarybos sprendimas vėliau ar anksčiau palies visas savivaldybes, kurios statosi baseinus, sporto kompleksus ir kitą viešąją infrastruktūrą.

Balandžio 26 dieną Konkurencijos taryba paskelbė nutartį dėl ketverius metus trukusio tyrimo dėl Palangos baseino ir ištransliavo kai kurių verslininkų ilgai lauktą ir didžiulėmis pajėgomis stumtą žinią – neva Palangos savivaldybė pažeidė Konkurencijos įstatymo nuostatas ir privalo surengti konkurencingą procedūrą baseino valdytojui parinkti (t. y. perleisti savo pačios pastatytą baseiną verslui). Ir vos tik paskelbta nutartis – iškart pasipylė vienos viešosios įstaigos raštai kitoms Lietuvos savivaldybėms dėl jų statomų baseinų valdymo.

Raštai kepami lyg konvejeriu, visi vienodo turinio, tik keičiami savivaldybių pavadinimai ir būsimojo objekto adresai.

O turinys maždaug toks: kada baigsite statyti, ar valdys savivaldybės įmonė, kokius paslaugų įkainius ketinama taikyti, ar bus inicijuojama konkurencinga procedūra valdytojui parinkti, ar gautas Konkurencijos tarybos sutikimas baseiną valdyti patiems?

Štai taip! Tiesiai šviesiai ir be jokių užuolankų!

Ir „kepa“ šiuos raštus Vilniuje registruota plaukimo akademija „Banga“, o dar kitaip – UAB „Infrastruktūra LT“. Ta pati bendrovė, kuri jau perėmė Klaipėdos baseino valdymą, kuri jau šeimininkauja Kauno „Girstutyje“, o taip pat Klaipėdos „Švyturio“ arenoje ir kituose už Europos Sąjungos, valstybės bei savivaldybių biudžetų lėšas pastatytuose objektuose.

Kas gali paneigti, jog būtent ši bendrovė, o ne tas vienas mistinis pareiškėjas inicijavo, kad Konkurencijos taryba visais įmanomais bei neįmanomais būdais įsikibtų į Palangos baseiną ir išplėštų jį iš Savivaldybės įkurtos biudžetinės įmonės pavaldumo? Kad suaugusiems palangiškiams teikiamos socialinės ir sveikatinimo, o vaikams – ugdymo viešosios paslaugos taptų komercinėmis ir krautų privačiam verslui turtus, neinvestavus nė cento?

Priminsiu Klaipėdos baseino situaciją.

Pastatyti baseiną prireikė 16,2 mln. eurų viešųjų pinigų, gautų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų,  taip pat panaudotos valstybės ir Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetų lėšos.

Nuo 2018 m. sausio pagal koncesijos sutartį Klaipėdos baseiną perėmė „Infrastruktūra LT“ įmonių grupei priklausanti UAB „Klaipėdos baseinas”. O dabar „matematika“: įsipareigojusi per 15 metų į perimtą objektą investuoti apie 300 tūkst. eurų (arba... apie 20 tūkst. eurų per metus), privati bendrovė iš Klaipėdos savivaldybės už uostamiesčio vaikų galimybes naudotis baseinu mokymo plaukti tikslais kasmet užsidirbs nuo 182 tūkst. eurų. Kitaip tariant, šeimininkas nuomininkui dar ir primokės solidžią sumą – per nuomos laikotarpį verslui bus atseikėta beveik 3 mln. eurų?

Yra toks posakis, jog kare visos priemonės pateisinamos. Kaip matome, koncesininkai puikiai jomis naudojasi ir be skrupulų yra įvaldę „atėjau, pamačiau, nugalėjau“ techniką.

Apie gautą laišką su nedviprasmiškais pageidavimais perimti dar statomą sporto kompleksą su baseinu praėjusios savaitės pabaigoje viešai prabilo ir mūsų kaimynai – Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius. Aktyviai dalyvavęs palaikant Palangos poziciją dėl galimybės pačiai spręsti, kaip jai valdyti savo turtą, dabar kolega verčiamas stotį į savo mūšį.

Apie gautą analogišką raštą pranešė ir Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius. Neabejoju – kas dar negavo, tik laiko klausimas, kada bus pasibelsta ir į jų duris.

Kviečiu ir raginu visas savivaldybes – nepasiduokime, suremkime pečius ir užkirskime kelią reketininkų laikus primenančioms užmačioms užvaldyti savivaldybių viešąjį turtą ! Palanga tikrai nepasidavė ir nepasiduos – Konkurencijos tarybos nutartį apskųsime teismui.

Dar pernai gruodį kėliau klausimą – kam iš tikrųjų tarnauja Konkurencijos taryba ir kodėl būtent jos pastangomis ir veiksmais Lietuvoje viešosios paslaugos koncentruojamos vienose ir tose pačiose verslo rankose bei kuriamas IŠSKIRTINIS verslo monopolis, po vienos bendrovės stogu apjungiantis baseinus, sporto kompleksus bei kitą viešąją infrastruktūrą.

Tuomet BENDRUOMENĖ surinkusi beveik 2 tūkst. parašų teisėsaugos prašė inicijuoti tyrimą, dabar esu dar labiau įsitikinęs, kad toks tyrimas yra būtinas ir NEDELSIANT. Dar labiau akivaizdu, kad į šį procesą turi įsikišti ir aukščiausieji mūsų šalies vadovai – Prezidentas, Ministrė Pirmininkė, Seimo vadovybė ir pats Seimas.

Būkime lyderiai, kovokime už savo savivaldybių žmonių teises! Kolegos Antanai ir Mindaugai, mes būtinai jus palaikysime!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palanga

Palanga portretas
privalo ne tik baseino neatiduot, bet ir susigrąžinti Palangos koncertų salę bei kempingą Nemirsetoje !!!

Pažink lygindamas

Pažink lygindamas portretas
Konkurencijos tarnybų praktikos skirtingose ES šalyse skirtingos. LT yra sukūrusi savo keistą specifiką.

...

... portretas
Palangos kunigaikščiui nušluostė nosį?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

  • Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas
    Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas

    Manau, didžiajai daliai sėkmingų verslų anksčiau ar vėliau iškyla dilema, ką daryti su laisvomis įmonės lėšomis? Šis klausimas ypač aktualus šiuo metu, kai globali ekonominė situacija nėra aiški. Dėl to kai kuri...

    2
  • Asmeninės Velykos
    Asmeninės Velykos

    Artėjant Velykoms, nori nenori, susimąstai apie vertybes. Ir kokių tik vertybių nesame išbandę. Paturėjome visą haremą patrauklių vertybių – pradedant joga, baigiant pozityvias būsenas skatinančiais kursais. Tačiau dažnai atsitinka t...

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    17
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    3
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
Daugiau straipsnių