Sovietmečio paveldo dilema

So­vie­ti­nių pa­sta­tų vie­to­se dygs­tant nau­jiems sta­ti­niams su­si­grieb­ta, kad tu­ri bū­ti sau­go­mi ir so­cia­liz­mo lai­ko­tar­piu sta­ty­ti ver­tin­gi pa­sta­tai. Įs­ta­ty­mai kol kas gi­na tik se­nes­nius nei 50 me­tų pa­sta­tus.

„Va­do­vau­da­mie­si įsta­ty­mais, ga­li­me ver­tin­ti tik tuos pa­sta­tus, ku­rie sta­ty­ti prieš 50 ir dau­giau me­tų. Vi­sus ki­tus ob­jek­tus, kol au­to­riai gy­vi, tu­ri gin­ti au­to­ri­nės tei­sės", - tei­gė Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to Aps­kai­tos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Ge­ral­da Lu­ka­vi­čie­nė. Per­nai pra­dė­ti pil­dy­ti ir jau­nes­nių, so­viet­me­čiu sta­ty­tų ver­tin­gų ob­jek­tų są­ra­šai. Po il­go do­ku­men­tų ren­gi­mų ir svars­ty­mų eta­po, kai ku­rie iš jų gal­būt tu­rės vals­ty­bės sau­go­mo ob­jek­to sta­tu­są.

Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to Kau­no te­ri­to­ri­nio pa­da­li­nio va­do­vė Ire­na Vaš­ke­lie­nė:

Pir­miau­sia siū­lo­me sau­go­ti vi­sus po­ka­rio lai­ko­tar­pio pa­sta­tus, pa­vyz­džiui, gy­ve­na­muo­sius na­mus Ka­ra­liaus Min­dau­go pro­spek­te, Cent­ri­nį kny­gy­ną Lais­vės alė­jo­je. Ta­čiau dar neį­ver­tin­ti pa­sta­tai, dėl ku­rių spe­cia­lis­tų nuo­mo­nės ne­su­tam­pa.

Bu­vę „Pramp­ro­jek­to" ir „Miestp­ro­jek­to" pa­sta­tai, VDU cent­ri­niai rū­mai - šiuos pa­sta­tus rei­kė­tų dar kar­tą įver­tin­ti, ar jie tu­ri ver­tin­gų sa­vy­bių. Nors pa­gal įsta­ty­mus pa­sta­tams, kad jie bū­tų pa­skelb­ti ver­tin­gais, tu­ri suei­ti 50 me­tų, ta­čiau išim­čių vi­sa­da bū­na. Su­teik­ti ver­ty­bės sta­tu­są so­viet­me­čio pa­sta­tams rei­ka­lin­ga to­dėl, kad iš is­to­ri­jos neiš­nyk­tų to laik­me­čio ar­chi­tek­tū­ros bruo­žai. Anuo­met pa­sta­tai ne­bu­vo vien blo­gi, ir ta­da bu­vo tai­ko­mi tam tik­ri prin­ci­pai, pro­jek­ta­vi­mo tai­syk­lės. Kiek­vie­nas laik­me­tis at­spin­di skir­tin­gą ma­nie­rą. Tai­gi, tu­rė­tų bū­ti at­rink­ti ir iš­sau­go­ti pa­tys ge­riau­si ob­jek­tai.

Kai ku­riuos nau­jes­nius pa­sta­tus, dėl ku­rių ky­la daug dis­ku­si­jų, tei­kia­me įver­tin­ti Ar­chi­tek­tų są­jun­gai, kaip kad bu­vo su „Mer­ku­ri­ju­mi". Mū­sų pa­mink­lo­sau­gos spe­cia­lis­tai nu­sta­tė, kad jis pa­sta­ty­tas ne­si­lai­kant Lais­vės alė­jos struk­tū­ros, suar­dė bu­vu­sią kvar­ta­lo se­man­ti­ką, to­dėl ne­siū­lė jo sau­go­ti. Po to dar klau­sė­me Ar­chi­tek­tų są­jun­gos nuo­mo­nės.

Kau­no mies­to sa­vi­val­dy­bės Ur­ba­nis­ti­kos sky­riaus ve­dė­jas Ne­ri­jus Va­lat­ke­vi­čius:

Jei pa­sta­tas ne­funk­cio­na­lus, ne­vy­kęs, sau­gok ne­sau­go­jęs - neiš­sau­go­si. Nie­ko pri­kiš­ti ne­ga­liu to­kiems so­viet­me­čiu pa­sta­ty­tiems ob­jek­tams, to­kiems kaip M.Ži­lins­ko dai­lės ga­le­ri­ja, Kau­no pa­veiks­lų ga­le­ri­ja, KTU stu­den­tų mies­te­lio pa­sta­tai, VDU Cent­ri­niai rū­mai, LŽŪU mies­te­lis, Dra­mos teat­ras, dau­gia­bu­čiai Ka­ra­liaus Min­dau­go kran­ti­nė­je, IX for­to mu­zie­jus. „Mer­ku­ri­jaus" pa­sta­to es­te­ti­ka ne­blo­ga, ta­čiau jis pa­sta­ty­tas ne vi­sai tei­sin­gai, ne­funk­cio­na­lus. Kas iš to, kad gra­žu, bet ne vie­to­je. Jei bū­tų iš­lai­ky­ta Lais­vės alė­jai bū­din­ga už­sta­ty­mo zo­na, gal šim­tą me­tų jis ten dar sto­vė­tų, o da­bar alė­ja tar­si iš­kan­džio­ta.

Ri­tua­li­nių pa­slau­gų na­mų „Liū­de­sys" smai­lūs sto­gai sim­bo­li­zuo­ja skaus­mą, pa­sta­tas šiek tiek pri­me­na M.K.Čiur­lio­nio pa­veiks­lus.

Gal­būt anuo­me­ti­nės sta­ty­bos tech­no­lo­gi­jos nea­ti­tin­ka da­bar­ti­nių, tais lai­kais rei­ka­la­vi­mai sie­nų ši­lu­mi­nei var­žai bu­vo tris kar­tus ma­žes­ni, ta­čiau vis­kas iš­tai­so­ma. Pre­ky­bos ir kul­tū­ros cent­ras „Girs­tu­pis" bu­vo ge­rai, tei­sin­gai su­pro­jek­tuo­tas, dėl to nie­ko dau­giau ir ne­pa­jė­gia iš jo pa­da­ry­ti.

Bu­vęs ba­tų fab­ri­ko „Li­tua­ni­ca" rau­do­nų ply­tų pa­sta­tas - klai­da. Ne­ga­li­ma Se­na­mies­ty­je vai­din­ti se­na­mies­čio.  Kau­no ap­skri­ties vie­šo­sios bib­lio­te­kos pa­sta­tas ma­nęs ne­trau­kia skai­ty­ti kny­gų, man jis vei­kiau pri­me­na kul­tū­ros na­mus. Bet, kaip na­mas, jis vis tiek ver­tin­gas.

Par­duo­tu­vė „Rė­da" la­bai tin­ka­mo­je vie­to­je ir ati­tin­ka mas­te­lį, ne vel­tui šis ob­jek­tas anuo­met bu­vo ap­do­va­no­tas. Res­to­ra­nas „Trys mer­ge­lės" - la­bai ele­gan­tiš­kas ob­jek­tas, žvel­gian­tis į Ne­mu­ną.

Ka­vi­nės „Spur­gi­nė" in­ter­je­ras nė­ra pa­ts ge­riau­sias so­viet­me­čio lai­kų in­ter­je­ras, ta­čiau vie­nas iš ne­dau­ge­lio, ku­rie dar yra iš­li­kę.

„Vil­ties" vais­ti­nės in­ter­je­ras, kaip ir ki­tų anuo­me­ti­nių vais­ti­nių in­ter­je­rai, ypač me­niš­kas. Aš vais­ti­nę įsi­vaiz­duo­ju ki­to­kią, me­ni­nė iš­tai­ga su pa­veiks­lais, vit­ra­žais, fres­ko­mis, ma­no įsi­ti­ki­ni­mu, to­kios pa­skir­ties įstai­gai ne­rei­ka­lin­ga.

Bu­vu­sios En­dok­ri­ni­nių pre­pa­ra­tų ga­myk­los pa­sta­tą Alek­so­te tik­rai siū­ly­čiau įra­šy­ti į Kul­tū­ros ver­ty­bių re­gist­rą, tai la­bai ge­ras pra­mo­ni­nės ar­chi­tek­tū­ros pa­vyz­dys.


Ob­jek­tai, pre­ten­duo­jan­tys į Kul­tū­ros ver­ty­bių re­gist­rą

Sta­ty­ta nuo 1945 iki 1990 me­tų, sau­go­ti kaip ver­ty­bes juos pa­siū­lė Kau­no sa­vi­val­dy­bė ir Lie­tu­vos ar­chi­tek­tų są­jun­ga.
KTU stu­den­tų mies­te­lis (Che­mi­jos, Sta­ty­bos, Elekt­ro­ni­kos, Di­zai­no fa­kul­te­tų kor­pu­sai)
LŽŪU stu­den­tų mies­te­lis
Kau­no pa­veiks­lų ga­le­ri­ja
Gy­ve­na­ma­sis na­mas su Cent­ri­niu kny­gy­nu
Dau­gia­bu­čių na­mų kvar­ta­las Ka­ra­liaus Min­dau­go pro­spek­te
Du dau­gia­bu­čiai na­mai Lais­vės alė­jos pa­bai­go­je
M.Ži­lins­ko dai­lės ga­le­ri­ja
IX for­to mu­zie­jaus pa­sta­tas ir me­mo­ria­las
Sto­ma­to­lo­gi­jos po­lik­li­ni­ka
Ri­tua­li­nių pa­slau­gų komp­lek­sas „Liū­de­sys"
VDU Cent­ri­niai rū­mai
Pas­ta­tas Gruo­džio g. 9
Pas­ta­tas V.Put­vins­kio g. 51
Bu­vu­si ka­vi­nė „Trys mer­ge­lės"
KMUK pa­da­li­niai - Akių li­gų li­go­ni­nė, Kar­dio­lo­gi­jos li­go­ni­nė
Bu­vęs ki­no teat­ras „Pla­ne­ta"
Kau­no hid­roe­lekt­ri­nė
Uni­ver­sa­li­nė par­duo­tu­vė „Mer­ku­ri­jus"
Par­duo­tu­vė „Rė­da"
Pa­ne­mu­nės se­ne­lių na­mai
Vais­ti­nės in­ter­je­ras Vil­niaus g. 41
„Vil­ties" vais­ti­nės in­ter­je­ras
„Ho­meo­pa­ti­nės" vais­ti­nės Ro­tu­šės a. in­ter­je­ras
Ka­vi­nės „Spur­gi­nė" in­ter­je­ras



NAUJAUSI KOMENTARAI

Trandis

Trandis portretas
Jooo.... Tas prakeiktas humanizmas. Tuoj "chruščiovkas" pradėsim saugoti.

Valatkevičiui

Valatkevičiui portretas
Atviras laiškas Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjui Valatkevičiui: Jūs laikraštyje savo pasisakyme norite pasakyti, kad Jūs neskaitote knygų todėl, kad Jums nepatinka Kauno apskrities viešosios bibliotekos pastatas?! Kaip Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Jus turite apgalvoti savo žodžius atidžiau. Jums netinka taip pasisakyti. Objektų sąrašui, aš kaip pagyvenęs kaunietis, pritariu. Toks sąrašas reikalingas dėl bendros tvarkos. Tačiau aš noriu atkreipti visų kauniečių dėmesį dėl kitko. Perskaitęs Valatkevičiaus pasisakymą spaudoje supratau, kad jis visiškai nesupranta savo vaidmens Kauno miesto savivaldybėje. Tegul nesupyksta dėlto pats Valatkevičius. Jo paskirtis, kaip išrinkto Kauno miesto gyventojų viena ar kita forma, atstovauti Kauno miesto gyventojus. Pavyzdžiui, "Merkurijaus" atveju jis puikiai žino, kad Kauno miesto gyventojai miesto centre norėtų turėti taip labai reikalingą maisto produktų parduotuvę. Jis puikiai žino, kad "Merkurijaus" pastatas, nuo rūsio iki paskutinio aukšto, tam puikiai tinka. Jo pareiga savarankiškai susižinoti "Merkurijaus" akcininkų verslo tikslus ir jeigu tie tikslai neatitinka bendro kauniečių pageidavimo, inicijuoti akcijų perpardavimą kitam verslininkui, kuris norėtų užsiimti maisto produktų prekyba visuose "Merkurijaus" aukštuose. Taip yra dėlto, kad miesto gyventojai valdo Kauną, o ne pavieniai verslininkai. Verslininkai neteisingai supranta savo turimų akcijų į tą pastatą teises ir galias. Jie galvoja, kad su juo gali daryti ką nori, o iš tikrųjų tą pastatą saugo daug visokių įstatyminių teisės aktų ir kitokių, tiek Lietuvos, tiek ES, teisės dokumentų. Tai kad "Merkurijus" apleistas, pagrindinė kaltė yra Kauno miesto Savivaldybės, o konkrečiau Urbanistikos skyriaus vedėjo Valatkevičiaus kaltė. Jo pareiga, kaip įgaliotam Kauno visuomenės, koordinuoti verslininkų planus ir visai tai derinti su Kauniečių poreikiais. Šiuo metu toks darbas yra visiškai neatliekamas dėl jo teisinio nesupratimo. Jau senai "Merkurijaus" pastate galėjo stovėti kokia "Maxima" per visus aukštus, o dabar pavedami tiek verslininkai, tiek kauniečiai. Nepritariu Valatkevičiaus pasisakymui. Tiek "Merkurijaus" pastato stilistika, tiek pastato padėtis yra labai gerai apgalvota. "Merkurijus" stovi teisingoje vietoje. Reikia urbanistiniu požiūriu būti labai neišprususiu, kad teigti kitaip. Linkiu kauniečiams sėkmės valdant miestą.

Saulius1

Saulius1 portretas
Na, tikėkimės, po truputį atgausim protą: sovietinio laikotarpio paveldas irgi turi išlikt, tai irgi neištrinama mūsų istorijos dalis. Ir dėl 'Merkurijaus': Miesto Centrą labai pagyvina 'Merkurijaus' aikšė; akmeninių (dabar jau - indėniškai stiklinių) džiunglių jau ir taip per daug.
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Nusilenkti Mamai
    Nusilenkti Mamai

    Draugė net šastelėjo nuo mobiliojo telefono. „Nenoriu matyti to išsigimimo!“ – nė nedirstelėjo į nuotrauką, kurioje ant baltai užklotos pakylos gėlių jūroje guli ... šuo. Pašarvotas. Savo skausmu socialin...

  • Skaniai gyvename
    Skaniai gyvename

    Valgai vynuogę ir stebiesi: Pietų kraštų vaisius vidury žiemos. Kaduise, prieš 30 metų, ir rudenį negaudavai. O dabartės – bet kuriuo metu, bet kokiais kiekiais. Bet kažkas kikena: gal jis nežino, kaip tikros vynuogės atrodo: gels...

    10
  • Putinai kyla į paviršių
    Putinai kyla į paviršių

    Bolševikai nebuvo vienintelė jėga 1917-aisiais siekusi perimti valdžią Rusijoje. Tų pačių metų rugsėjo 10–13 d. (matyt, pagal Grigalijaus kalendorių) savo laimę išbandė ir generolas Lavras Georgijevičius (1870–1918), mies...

    8
  • Juoda – tai balta
    Juoda – tai balta

    Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos daugumos turėjo nė kiek nenustebinti kreivais minčių vingiais ne pirmąkart pasižyminčio Rusijos atstovo V. Nebenzios kritika dėl naujai parengto rezoliucijos projekto, šįkart liečiančio bosnių musulmonų gen...

    4
  • Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija
    Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija

    Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos bendrasis vidaus produktas per metus išaugo 2,9 proc., o palyginti su paskutiniuoju 2023 m. ketvirčiu jis padidėjo 0,8 proc. Didžiausią teigiamą įtaką BVP pokyči...

  • Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas
    Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas

    Rinkimai demokratinėje valstybėje – tai pirmiausia visuomenės brandumo įvertinimas, tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kiek laisvos Lietuvos piliečiai turi galimybių ir noro per rinkimus išreikšti savo valią ir lemti valstybės r...

    4
  • Rinkimų kampanija lygi nuliui
    Rinkimų kampanija lygi nuliui

    Rinkimų į valstybės vadovo postą šiemet nebus, prezidento institucija po D. Grybauskaitės – nususinta ir nebeaktuali. Tyla, ramybė ir bangų ošimas – kampanija lygi nuliui. Kybo tik keli ironiški premjerės plakatai tarp ...

    7
  • Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?
    Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?

    Pastarąjį dešimtmetį pajutome tikro „vakarietiško“ gyvenimo skonį. Mūsų jau nebestebina kavos puodelio kaina Madride, nes Vilniuje už jį mokame beveik tiek pat. Daugeliui savotišku standartu tapo ir savaitgalio kelion...

    3
  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    19
Daugiau straipsnių