Pereiti į pagrindinį turinį

Triukšmingas laisvalaikis – miegamųjų rajonų tabu?

2013-05-21 18:10
Triukšmingas laisvalaikis – miegamųjų rajonų tabu?
Triukšmingas laisvalaikis – miegamųjų rajonų tabu? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Eigulių rajono gyventojai atsidūrė dviprasmiškoje padėtyje. Čia įsikūrę radijo bangomis valdomų automobilių mėgėjai, kurie, viena vertus, skatina vaikus ir jaunimą laisvalaikiu užsiimti prasminga veikla, kita vertus, pastaroji kelia triukšmą, kuris nepatinka eiguliečiams.

Sunerimęs dėl netoli namų kylančio triukšmo menininkas Eimutis Markūnas kreipėsi į „Kauno dienos“ redakciją. „Išgyvenome košmarą. Nuo 8 val. ryto iki pat vakaro – baisus triukšmas. Visa Europa kovoja už ramybę, o pas mus – atvirkščiai“, – vieno šeštadienio išgyvenimus prisiminė kaunietis.

Pasak E.Markūno, Ašigalio gatvėje, už garažų šlaite į Jonavos gatvę, įrengta trasa. Joje ir vyko nedidelių automobilių varžybos. Jų rengėjai, menininko teigimu, kalbėjo per garsiakalbius, nuo trasa važiuojančių mašinėlių kilo ne tik triukšmas, bet ir dulkių debesys.

„Tegul jie treniruojasi kokiuose nors žvyro karjeruose, o ne miesto teritorijoje. Juk čia gyvenamieji rajonai. Namų bendrijų pirmininkai jau sujudo. Daugiaaukščių gyventojai net negali atsidaryti balkonų, langų“, – piktinosi E.Markūnas.

Anot kauniečio, vykstant renginiams automobiliukų keliamo triukšmo aidas sklido po visą Eigulių mikrorajoną. „Įtariu, kad ten kažkokia nelegali trasa. Abejoju, ar tokiems triukšmadariams kas nors mieste duotų leidimą“, – svarstė E.Markūnas.


Komentarai

Ovidijus Adomaitis

Eigulių seniūnijos seniūnas

Seniūnija apie juos žino. Ten jau keleri metai, kai entuziastai patys įrengė trasą ir lenktyniauja radijo bangomis valdomais modeliukais. Tuo sklypu naudojasi asociacija „RC-Cars“. Tai negrąžintina žemė, joje nenumatyta formuoti sklypų. Asociacija ta vieta naudoja nuo 2006 m. Minėtas šlaitas buvo apaugęs menkaverčiais krūmokšniais ir labiau priminė šiukšlyną. Asociacija sutvarkė šlaitą ir įrengė trasą.

Vis dėlto, jei jie rengia kokias nors varžybas, jie turėtų bendrąja tvarka gauti visus reikalingus leidimus iš Kauno savivaldybės ir kitų organizacijų.

Reikia pripažinti, kad jų veikla labai nebloga. Jie rūpinasi vaikų užimtumu, gamina tas mašinėles, jų veikla tikrai nekenksminga, na, nebent jie ten triukšmą kelia. Bet nusiskundimus jais girdžiu pirmą kartą. Gyvenamieji namai toliau nuo tos vietos, trasą nuo gyvenamųjų namų dar skiria garažai.

Mindaugas Pacevičius

„RC-Cars“ asociacijos prezidentas

Minėtą dieną vyko radijo bangomis valdomų automobilių vasaros čempionato pirmosios varžybos. Mes nieko blogo nedarome. Turime visus reikiamus leidimus – ir iš seniūnijos, ir iš garažų bendrijos. Kadangi tai ne komercinės varžybos, mums savivaldybėje paaiškino, kad jokių kitų leidimų nereikia. Varžybos šioje trasoje vyksta gana retai ir išimtinai tik dieną.

Visokių žmonių yra. Vieniems trukdo tai, kas vyksta, kitiems ne. Neneigiu, kad kažkiek triukšmo būna. Yra kelių rūšių modeliai: vieni valdomi radijo bangomis, tačiau yra dvi klasės su vidaus degimo varikliais. Taip, šie modeliai zvimbia, tai gal žmonėms ir užkliūva. Kyla ir dulkių. Trasa – iš molio. Kai sausa, tai sukelia ir dulkių.

Varžybose kartais susirenka net iki 100 dalyvių, faktiškai jaunimas ir vaikai. Trasa nėra uždara. Neatmesčiau prielaidos, kad gal ir savaitės dienomis ten ateina kas nors pasivažinėti. Dar vienos varžybos šioje trasoje numatomos gegužės pabaigoje, o paskui kelsis į kitus Lietuvos miestus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų