Zacharova, rupšnojanti miežius

Tai buvo reklama, siekianti propaguoti vienos finansus tvarkančios įstaigos paslaugas. Prekes ir paslaugas parduoti siekiantys asmenys dažniausiai tiki, kad vartotojui įbrukti galima tik tą produktą, kuris sukelia vien pozityvias emocijas, tad bene kiekviena reklama šiais laikais būna prisodrinta šleikštaus, kone vimdančio saldumo.

Ši reklama buvo kitokia. Ji prasidėjo rūsčiu balsu už kadro, skelbiančiu žodžius apie mumyse tvyrančią tamsą. Tada agresyvus isteriškas riksmas išbaidė juodus paukščius ir ekrane pasirodė stačiatikių cerkvė bei pagirių kankinamą teatro režisierių primenantis valdovas.

"Bojarinai baigia išgrobstyti Rusijos žemę!" – klaikiai užknisto žmogaus balsu, kone rėkdamas prabilo monarchas miniai.

"Bojarinai užgrobė žemę!" – toliau stovintiems žmonėms pakartojo šauklys Jemelia.

"Vaivados nenori ginti krikščionių!" – ta pačia poza tęsė valdovas.

"Vaivados nenori ginti!" – antrino Jemelia.

"Jie leido Lietuvai, chanams, vokiečiams sudraskyti Rusiją! Kiekvienas žiūri vien savo kišenės, užmiršęs gimtąją protėvių žemę!" – vis garsiau rėkė monarchas, narciziškai svaigdamas nuo savo rūstaus grėsmingo balso.

"Štai todėl, paklusdamas didžiam savo širdies skausmui, aš atsiimsiu visas žemes ir valdysiu jas geležiniu kumščiu", – kiek ramiau reziumavo monarchas, net užsimerkęs nuo pritrenkiančio savo pasirodymo ir moralinio pranašumo jausmo.

Valdovas jau ruošėsi išeiti, tačiau staiga minioje pasigirdo klausimas: "Ir kokiomis sąlygomis?"

Valdovas sustingo iš netikėtumo, o minia net nuščiuvo nuo išgąsčio. Žmonės atsisuko į klausimą uždavusį antrąjį Jemelią ir šis, visiškai nesuvokdamas, ką padaręs, naiviai pakartojo savo klausimą.

"Vėliau sužinosite", – užgniaužęs pyktį ir nė neatsigręžęs sušnypštė monarchas.

"Vėliau sužinosite!" – sušuko pirmasis Jemelia.

Jam šaukiant kamera atsisuko į klausimą uždavusio kruvinus antrojo Jemelios palaikus.

Tada romesnis, bet vis dar niūrus baritonas už kadro pristatė siužeto pavadinimą, reklamų seriją, kuriai jis priklausė, ir reklamuojamą banką.

KGB caraičio Vovočkos (1952) valdymas turėjo prikelti Rusiją naujam gyvenimui ir apginti artimąjį užsienį nuo "supuvusių" Vakarų imperializmo bei pederastijos, tačiau dar 2014 m. pavasarį prasidėjusiai "specialiajai operacijai" Ukrainoje patyrus fiasko, viešojoje erdvėje vis dažniau galima išgirsti balsus, skelbiančius, kad Rusijos bei jos kaimynų laukia itin neramios dienos.

Guvių protų šeimininkai jau dabar ragina ruoštis gresiančiam Rusijos Federacijos (RF) žlugimui ir jį lydėsiantiems iššūkiams. Neatmetamos prielaidos, kad per kelerius ateinančius metus Rusijoje gali kilti vidaus maištai, revoliucijos ir vidaus karai.

Po antrojo "specialiosios operacijos" dublio į Rusiją turėtų grįžti šimtai jaunų, fiziškai ir dvasiškai traumuotų vyrų. Jie neturės jokios politinės ir ekonominės ateities, tačiau nestokos žudymo, griovimo, prievartavimo ir plėšikavimo įgūdžių. Dėl to gali išaugti nusikalstamumas (net tarptautiniu lygiu) ir kietos rankos valstybėje poreikis.

Kai kurie RF kraštai gali bandyti atsiskirti. Taip pat gali atsiverti galios vakuumas įvairiuose regionuose, kuriuose jau daugelį amžių Rusijos valdovai netiesiogiai šeimininkavo lyg savame kieme (Kaukaze, Centrinėje Azijoje), o Suomija, Japonija, Gruzija (Sakartvelas), Ukraina ir Moldova gali pabandyti atsiimti kadaise prarastus kraštus.

Kinijos Liaudies Respublika veikiausiai irgi nesnaus bei sieks pasisotinti Kremliaus sąskaita.

Anot ekspertų ir išminčių, vakariečiai taip pat turėtų nekartoti ekonominių bei politinių XX a. dešimtojo dešimtmečio klaidų ir neremti Rusijos ekonomiškai, viliantis, kad ji, pamaitinta doleriais ar eurais, taps vakarietiška demokratija. Jie taip pat turėtų nuspręsti, ką daryti su gausiu dar iš SSRS laikų likusiu branduolinių, cheminių ir biologinių ginklų arsenalu bei ruoštis naujojo Vovos atėjimui.

"Propaganda, "feik niuvs" (netikros naujienos), "kencel kulčiur (atšaukiamoji kultūra)", – šnypščia "Gazprom" bananus graužiantys gibonai.

Taip. Negalima atmesti prielaidos, kad šios kalbos tėra paprasčiausias siekis demoralizuoti "specialiosios operacijos" vykdytojus ir daryti politinį spaudimą Vovos dvarui. Vis dėlto, prieš numojant į šias prognozes ranka ir pasineriant į seksualines fantazijas apie pilietinį JAV karą bei Muskų Musko (1971) šeimininkavimą Baltuosiuose rūmuose, reikėtų prisiminti, kad dar 2016 m. sąmokslo teoretikų vaizduotę kaitinantis centras "Stratfor" miestui ir pasauliui paskelbė daugybę prognozių apie geopolitinę 2025 m. padėtį.

Tuo metu prognozuota, kad karas su islamo ekstremistais baigsis. Teroro aktai vis dar kels bėdas, bet apie pasaulinį džihadą nebebus jokių kalbų, o grupuotės bus suvaržytos. Europos Sąjunga tebeegzistuos, bet bus politiškai susiskaldžiusi dėl dešiniojo ir nacionalistinio populizmo.

Kinijos Liaudies Respublikos ekonomika išliks svarbi, tačiau ji taip sparčiai nebeaugs. Ekonomikoje ją pradės vytis smulkesnės kaimynės, taip pat Rytų Afrikos ir Lotynų Amerikos valstybės, o karyboje – senoji varžovė Japonija.

Turkijos ir Lenkijos įtaka augs, o Vokietijos – mažės. JAV išliks svarbia karine, ekonomine ir politine galia, tačiau elgsis žymiai atsargiau, o mūsų iki šiol pažinota Rusija nebeegzistuos.

Tada teigta, kad bręstančias ekonomines, politines ir gyventojų augimo bėdas Rusija sieks kompensuoti kaimynų sąskaita. Buvusias Sovietų Sąjungos nares ji vėl bandys integruoti į naujo darinio sudėtį, tačiau už tai sumokės didelę kainą.

Tuo metu neskelbta, kad RF ateityje gali skilti, tačiau taip pat išreikšta tvirta prielaida, kad jos autoritetas geopolitiniu ir regioniniu lygiu smarkiai susilpnės.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras UkrainojeKinija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    8
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
Daugiau straipsnių