Pavysim ir aplenksim!

Pasižvalgęs po Ameriką garsus praeities veikėjas Nikita Chruščiovas nusprendė, kad Ameriką pasivyti ir pralenkti galima paprastuoju būdu – ėmus auginti kukurūzus. Ne bet kaip, o kvadratiniu lizdiniu būdu.

Kuo baigėsi geltonųjų burbuolių kampanija, visi puikiai žinome. Turbūt geriausius prisiminimus kukurūzai paliko pokario Lietuvos kaimo vaikams, žaisdavusiems miniatiūrinių džiunglių laukuose slėpynių.

Kukurūzai Lietuvoje netruko užleisti vietą kitoms kultūroms, tačiau kopijuoti–įkelti stilius pergyveno ir šią kultūrą, ir patį N.Chruščiovą. Bakstelėjęs pirštu į Bilbao miestą Lietuvos sostinės meras šūktelėjo „bingo“ ir ėmė eikvoti jėgas tikindamas, kad, įkurdinus Vilniuje Guggenheimo filialą, į jį plūstelės pusė pasaulio.

Kauno politikams, atrodo, kad antrasis šalies miestas gali eiti dar paprastesniu keliu: it koks Hanoveris tapti kongresų miestu.

Gerai pagalvojus – išties, kodėl gi ne. Juk tapti kongresų sostine – daug paprasčiau, nei spręsti nesimpatiškus miesto ūkio ar socialinius klausimus.

Negi grąžinsi ikimokyklinių įstaigų pedagogams apkarpytus etatus. Tos vaikų kaprizų užgrūdintos moterys juk kantrios, neis į gatvę protestuoti, nubrauks ašarą kitą, ir nurims.

Lopyti gatves? Neapsimoka: a) per pusmetį tos pačios duobės vėl atsivers, b) kuo daugiau duobių, tuo mažiau kauniečiai spaudžia akceleratorių – į naudą eismo saugumui.

Sukti galvą, kaip paskatinti miesto smulkųjį verslą? O kokia prasmė. Verslieji kauniečiai seniai atrado, kad lengviau savo vietą rasti perpildytoje Vilniaus ar Dublino rinkoje, nei pramušti vietinės biurokratijos asfaltą. Tegu išsilaksto paskutiniai – kuo mažiau kauniečių, tuo lengviau likusiesiems. Mažesnis nedarbas, daugiau vietų automobiliams daugiabučių kiemuose ir centre.

Kas kita – konferencijos ir jų dalyviai. Rimti vyrai juodais kostiumais, švariais batais ir išpūstomis piniginėmis. Rimtos galimybės rimtai pasveikinti kiekvieną jų. Rimtos temos ir idėjos (gal vieną kitą pavyktų nugirsti ir pritaikyti Kaune?!). Abejonių nėra: konferencijos yra tie naujieji kukurūzai, kurie mūsų miestą gali paversti klestinčiu pasaulio (na, gerai – bent Europos) didmiesčiu.

Skamba neįtikimai? Kitaip ir būti negali. Paraidžiui strateginį miesto plano projektą su jame įrašytomis užmačiomis statyti kongreso rūmus teskaito lengvatikiai. Kitiems gi patariama dokumentą palaikyti virš ugnies – kad pasimatytų pienu išraitytas slaptas esminis žodžis: „Statyti“.

Jei Kauno vadovai trokštų privilioti į miestą konferencijų rengėjus, jie nedelstų ieškodami vietos naujam kompleksui, rašydami ES projektus, rengdami konkursus. Gerai pasižvalgius, mieste apstu vietų, kur galėtų vykti didesni ir mažesni suvažiavimai, konferencijos – nuo daugiafunkcės „Žalgirio“ arenos iki istorinės sporto halės, miesto veidą darkančių vaiduoklių.

Problema nebent ta, kad visi jie jau stovi arba yra tokios būklės, jog, be investicijų, reikalauja ir rekonstrukcijos plano, kurį sukurti daug sudėtingiau nei lygioj vietoj statyti naują oro pilį.


Šiame straipsnyje: kaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

User

User  portretas
Pritariu, gatves tegu lopo lopai, o Kauno konservatoriai statys mirtinai reikalingus Kongresu rumus - gi nebrangu, tik 90 mln. Paskui - tarpgalaktini cirko kupola. Bus ka veikt. Gi, kaip sake ponia konservatore Kuneviciene, "mes atejome simtmeciams".

kaunietis

kaunietis portretas
Statyti yra ganetinai sunku, kiek ivairiausiu studiju parengti reiks ir veta parinkti, ir projekta paruosti, ir ,kaip musuose madinga po kelis kartus , prisiminkime auksini tualeta.Visur milijonines kainos ir nuo kiekvieno parasiuko ponas ATKATAS. Tad statyti bele ka labai apsimoka, tai ne oro burbulus pusti. Ir dar, kazkuris Kauno veikejas prase kaunieciu vairuotoju pazymeti duobes asfalte, tai pranesu, kad Kalpoko gatve nuo Jonavos g. iki viaduko Zemiciu g.- istisine DUOBE.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Palangos ligoninė – be gydytojų ir kokybiškos skubios pagalbos? Jūs rimtai?
    Palangos ligoninė – be gydytojų ir kokybiškos skubios pagalbos? Jūs rimtai?

    Interneto platybėse plintant nuotraukoms iš pastarųjų dienų Palangos, kai žmonių pas mus tiršta lyg tai būtų ne ruduo, o vidurvasaris, esame priversti kreiptis į Klaipėdos universiteto ligoninės steigėjus – Sveikatos apsaugos mi...

    3
  • Rusijos propaganda toliau skverbiasi į Vakarų kultūrą ir su tuo reikia kovoti
    Rusijos propaganda toliau skverbiasi į Vakarų kultūrą ir su tuo reikia kovoti

    Rusų ir kanadiečių kino kūrėja Anastasija Trofimova sako nepastebėjusi jokių karo nusikaltimų per septynis mėnesius, praleistus drauge su rusų kariuomenės batalionu Rytų Ukrainoje. Ukrainiečiams pasisekė mažiau. Žudynes, žaginimus, kastracijas...

    2
  • Zoologinių papročių triumfas
    Zoologinių papročių triumfas

    Ar praėjusią savaitę niekas nematėte laidotuvių procesijos – plastiko gėlių krepšelių, nuleistų vėliavų ir iškilmingai besižegnojančių raudotojų? Taip turėjo laidoti galą patyrusią Džozefiną. ...

    6
  • A. Zuokas: sveikinu A. Kubiliaus pareiškimą
    A. Zuokas: sveikinu A. Kubiliaus pareiškimą

    Partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas Artūras Zuokas pabrėžė, kad vienas svarbiausių Lietuvos saugumo prioritetų visuomet buvo siekis, jog Europos Sąjunga taptų ne tik ekonomine, bet ir gynybine sąjunga. Todėl A. Zuokas išr...

    9
  • Rekordai be medalių
    Rekordai be medalių

    Sinoptikai nespėja fiksuoti karščio rekordų. Negana vasaros, ir ruduo jų pažėrė. Netgi dvi dienas iš eilės – antradienį ir trečiadienį – tokių šiltų dienų rugsėjį per visą meteorologinių stebėjimų laikotarp...

    1
  • Nadia griebiasi ginklo
    Nadia griebiasi ginklo

    Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) buvo ne vien milijonus mirčiai ir kančioms pasmerkiantis despotas bei gyvasis pusdievis, vedantis runkelių lysvės gyventojus į šviesų socialistinį rytojų. Jis turėjo ir savo &bdquo...

    1
  • Etosų nyka
    Etosų nyka

    Anądien, prieš kelerius metus rašytojas, vertėjas Laurynas Katkus feisbuko socialiniame tinkle viešai diskutavo su vienu iš pašnekovų apie tai, ar svarbi žmogaus kilmė, tėvų socialinė, turtinė ir kultūrinė padėtis...

  • Chaoso teorija – ryšiai tarp atsitiktinumo ir tvarkos
    Chaoso teorija – ryšiai tarp atsitiktinumo ir tvarkos

    Chaoso teorija atskleidžia ne tik sudėtingų gamtos procesų matematinę struktūrą, bet ir netvarkos esmę kasdieniame gyvenime. Ji parodo, kaip net menkiausi pokyčiai gali sukelti tiek prognozuojamus, tiek netikėtus rezultatus, ir kaip netvarka ir netik...

  • Gerovės pievose
    Gerovės pievose

    Jauna moteris kaip visiškai suprantamą istoriją pasakojo situaciją, kurioje jai labai užvirė emocijos, sukilo pyktis ir ji jo netramdė – išsitaškė žodžiais ir gestais. Toliau ji pasakojo, kad pykčio bangoms nurimus staiga s...

  • Energiniai gėrimai yra pavojingi?
    Energiniai gėrimai yra pavojingi?

    Labai noriu atkreipti dėmesį į svarbią problemą dėl mūsų vaikų ir paauglių sveikatos. ...

    1
Daugiau straipsnių