Pereiti į pagrindinį turinį

Narkotikų gamintojams bus sunkiau pralobti?

2012-09-27 20:13
Narkotikų gamintojams bus sunkiau pralobti?
Narkotikų gamintojams bus sunkiau pralobti? / Shutterstock nuotr.

Už mokesčius, muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Algirdas Šemeta sako, kad reikia daryti viską, kas įmanoma, kad būtų sutrukdyta neteisėtiems narkotikų gamintojams.

EK ketvirtadienį pasiūlė griežčiau kontroliuoti chemines medžiagas - narkotikų pirmtakus (prekursorius), kurias galima neteisėtai panaudoti metamfetaminui ir heroinui gaminti.

Ketvirtadienį priimtais dviem pasiūlymais siekiama panaikinti narkotikų pirmtakus (prekursorius) reglamentuojančių teisės aktų spragas, kuriomis gali pasinaudoti neteisėta narkotikų gamyba užsiimantys asmenys. Vidaus rinkoje ir ES pasienio muitinėse bus sustiprinta konkrečių cheminių medžiagų kontrolė. Siūlomomis naujomis taisyklėmis bus galima vykdyti išankstinę neteisėtos narkotikų gamybos prevenciją, pranešė EK.

Už pramonę ir verslumą atsakingas ES pirmininko pavaduotojas Antonio Tajanis sako, kad norint, jog ES rinkoje saugiai vyktų teisėta svarbiausio heroino pirmtako (prekursoriaus) prekyba, bus pasirūpinta, kad jį naudojančios įmonės būtų registruojamos platesniu mastu.

A.Šemetos teigimu, muitinėms tenka dvejopa atsakomybė – jos rūpinasi mūsų visuomenės saugumu ir palengvina teisėtai veikiančių įmonių prekybą.

„Vienas iš geriausių jų veiklos pavyzdžių yra narkotikų pirmtakų (prekursorių) kontrolė. Viena vertus, teisėtai veiklą vykdančioms įmonėms neturėtų būti trukdoma vežti šias chemines medžiagas. Kita vertus, reikia daryti viską, kas įmanoma, kad būtų sutrukdyta neteisėtiems narkotikų gamintojams. Šiandienos pasiūlymai sustiprins muitinių vaidmenį kovojant su neteisėta narkotikų gamyba, iš to turės naudos visa ES visuomenė, piliečiai ir įmonės“, - kalbėjo A.Šemeta.

Pagal pirmą pasiūlymą bus sustiprinta muitinėse vykdoma dviejų narkotikų pirmtakų (prekursorių), efedrino ir pseudoefedrino, kontrolė. Šios cheminės medžiagos naudojamos vaistams nuo gripo ir alergijos gaminti, bet iš jų taip pat neteisėtai gaminami metamfetaminai, dar vadinami „amfa“, „ledu“, „spydu“ ar „kreku“.

Efedrino ir pseudoefedrino kontrolė vykdoma ir ES, ir tarptautiniu lygiu, tačiau vaistų, kurių sudėtyje yra šių medžiagų, prekyba nekontroliuojama. Norint panaikinti šią teisinę spragą, siūloma muitinėms suteikti įgaliojimus konfiskuoti efedrino ar pseudoefedrino turinčius vaistus, jeigu joms kyla pagrįstas įtarimas, kad jie gali būti panaudoti neteisėtais tikslais.

Pagal antrą pasiūlymą bus sugriežtintos taisyklės, kuriomis reguliuojama Europos Sąjungoje acto rūgšties anhidridą, iš kurio gaminamas heroinas, naudojančių įmonių veikla. Šiuo metu acto rūgšties anhidridą gaminančios ar juo prekiaujančios ES įmonės privalo kreiptis į nacionalines valdžios institucijas ir užsiregistruoti. Taip siekiama, kad ši medžiaga iš teisėtai veiklą vykdančių įmonių nepatektų į narkotikų prekeivių rankas.

Remiantis ketvirtadienio pasiūlymu, pramoniniu būdu acto rūgšties anhidridą naudojančios įmonės - galutinės naudotojos - taip pat turėtų užsiregistruoti valdžios institucijose. Galiausiai pasiūlymu siekiama sukurti Europos narkotikų pirmtakų (prekursorių) duomenų bazę, kad būtų paprasčiau rinkti duomenis apie konfiskuotas ir sulaikytas siuntas ir būtų sudarytas licenciją turinčių ir užregistruotų ES įmonių sąrašas.

Abu pasiūlymus turės priimti Europos Parlamentas ir Taryba.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų