Afganistano prezidentas A. Ghani pripažino Talibano pergalę, kovotojams užėmus Kabulą

Iš savo šalies pabėgęs Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) sekmadienį paskelbė, kad Talibas laimėjo, kovotojams įžengus į Kabulą praėjus beveik 20 metų, kai islamistų režimas buvo nuverstas per JAV vadovaujamą karinę intervenciją.

A. Ghani išvyko iš Kabulo, kai kovotojai priartėjo prie sostinės ir galiausiai į ją įžengė bei užėmė prezidentūrą. Šis momentas žymėjo Talibano galutinę karinę pergalę prieš vyriausybę, iškovotą vos per 10 dienų.

Talibai žaibiškai užiminėjo šalies regionus ir provincijų sostines, vyriausybės pajėgoms menkai tesipriešinant be JAV karinio palaikymo. Jungtinės Valstijos baigia išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas, kaip numatyta pagal prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) planą – iki rugpjūčio 31 dienos užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Neišvengiamas kovotojų įsigalėjimas sukėlė baimę ir paniką tarp Kabulo gyventojų, nuogąstaujančių, kad islamistai vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per jų ankstesnį valdymą 1996–2001 metais.

„Talibanas laimėjo savo kardais ir šautuvais. Dabar jis yra atsakingas už jų tėvynainių garbę, turtą ir išlikimą“, – sakoma per „Facebook“ paskelbtoje A. Ghani žinutėje – pirmojoje nuo jo išvykimo.

„Dabar jų laukia naujas istorinis išbandymas. Arba jie išsaugos Afganistano vardą ir garbę, arba suteiks pirmumą kitoms vietoms ir tinklams“, – pridūrė A. Ghani ir paaiškino, kad savo šalį paliko siekdamas „užkirsti kelią kraujo liejimui“.

Jis neatskleidė, kur yra išvykęs, bet pagrindinė Afganistano žiniasklaidos grupė „Tolo News“ pranešė, kad prezidentas pasitraukė į Tadžikistaną.

Užtikrinti saugumą

Vienas islamistų kovotojų atstovas patvirtino, kad talibai į Kabulą įžengė „užtikrinti saugumo“. Trys aukšto rango talibų šaltiniai sakė naujienų agentūrai AFP, kad sukilėliai užėmė prezidentūrą ir surengė pasitarimą dėl saugumo sostinėje.

Prezidento rūmuose besilankantys kovotojai sakė besijaučiantys „pergalingai“, matyti televizijos „al Jazeera“ paskelbtame vaizdo įraše.

„Buvęs Afganistano prezidentas paliko šalį, palikdamas tautą likimo valiai“, – anksčiau per feisbuką rašė Kabulo vyriausybės taikos deryboms su Talibanu vadovavęs Abdullah Abdullah (Abdula Abdula).

A. Ghani pasitraukimas iš pareigų buvo vienas pagrindinių Talibano reikalavimų per kelis mėnesius vykusias taikos derybas su vyriausybe, bet prezidentas atkakliai vengė atsistatydinti.

Kovotojai sakė norį „taikaus valdžios perėmimo“ artimiausiomis dienomis.

Anksčiau sekmadienį grupuotė nurodė savo kovotojams nesiveržti į sostinę ir sakė, kad už saugumą atsakingos vyriausybės pajėgos. Tačiau vėliau  islamistų atstovas per „Twitter“ informavo, jog Talibano pajėgos įžengė į kelis Kabulo rajonus.

Pasak mieste esančių Vakarų šalių žurnalistų, Afganistano kariuomenė ir policija nemėgina kontroliuoti padėties sostinėje ir paliko savo postus.

Gatvėse matėsi paliktos kariškių ir policininkų paliktos transporto priemonės ir vyriausybės tarnybų automobiliai. Buvo pranešta apie masinius karių dezertyravimo atvejus. Apie kokį nors ginkluotą pasipriešinimą pranešimų nebuvo.

Masinė evakuacija

Jungtinės Valstijos pradėjo perkėlinėti savo piliečius ir darbuotojus afganistaniečius į Kabulo oro uostą, padedant tūkstančiams amerikiečių karių, dislokuotų sostinėje evakuacijai organizuoti.

Vienas JAV gynybos pareigūnas sakė, kad šimtai ambasados darbuotojų jau evakuoti iš Afganistano ir kad oro uostas tebėra atviras komerciniams skrydžiams.

JAV ambasada nurodė, kad buvo „pranešimų, jog oro uostas apšaudomas“, bet kol kas ši informacija nepatvirtinta.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad Vakarų aljansas stengiasi užtikrinti, jog oro uostas liktų atviras, siekiant „pagelbėti evakuacijas ir jas koordinuoti“. Oro uostą užplūdo užsieniečiai ir Afganistano piliečiai, mėginantys palikti šalį.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) savo ruožtu atmetė šios padėties lyginimus su chaotišku amerikiečių pasitraukimu iš Saigno 1975 metais.

„Esminis faktas: prieš 20 metų įžengėme į Afganistaną, turėdami galvoje vieną misiją, – sekmadienį sakė jis. – Tai yra susidoroti su žmonėmis, atakavusius mus per Rugsėjo 11-ąją. Ši misija buvo sėkminga.“

Daugiau JAV karių

Kovotojų puolimo mastas ir sparta pribloškė afganistaniečius ir JAV vadovaujamą aljansą, per pastaruosius du dešimtmečius skyrusį šiai šaliai milijardus dolerių.

Prezidentas J. Bidenas nurodė pasiųsti į Kabulą dar tūkstantį JAV karių, kad jie padėtų užtikrinti ambasados darbuotojų ir tūkstančių afganistaniečių, bendradarbiavusių su amerikiečių pajėgomis ir dabar bijančių Talibano keršto, saugią evakuaciją.

Pastarosiomis dienomis į Afganistano sostinę buvo pasiųsta 3 000 amerikiečių karių.

Izoliuoti

A. Ghani vyriausybė sekmadienį buvo visiškai izoliuota, kovotojams užėmus nuo Talibano atkakliai besigynusį šiaurinį miestą Mazari Šarifą ir rytinį Džalalabado miestą.

Kaip ir daugumoje kitų užimtų miestų, kovotojai perėmė kontrolę, kai vyriausybės pajėgos atsitraukė arba pasidavė.

Talibaną remiančių grupių paskyrose socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti gerai ginkluoti kovotojai daugelyje šalies miestų, mojuojantys savo baltomis vėliavomis ir sveikinantys vietos gyventojus.

Kabule daugelis gyventojų jau buvo susitaikę su mintimi, kad talibai sugrįš į valdžią.

„Mano vienintelis noras – kad jų sugrįžimas atvestų prie taikos. Tik šito tenorime“, – sakė Kabulo krautuvininkas Tariqas Nezami (Tarikas Nezamis).

Dešimtys tūkstančių kitų žmonių pastarosiomis savaitėmis pasitraukė į Kabulą ieškodami prieglobsčio. Dabar daugelis jų kalbėjo apie neišvengiamybę ir savo baimę.

„Nerimauju, kad čia kils didelės kautynės, – AFP sakė vienas gydytojas, pageidavęs neviešinti jo vardo ir atvykęs į sostinę iš Kundūzo su 35 šeimos nariais.

„Verčiau grįžčiau namo, kur, kaip žinau, kautynės baigėsi“, – kalbėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Ką jis gali pripažinti , pabėgęs kaip bailusis šakalas .kaip Smetona .

Apie terorizma

Apie terorizma portretas
Talibanas yra prisieke Al-Kaidai ir yra jos dalis Afganistane. Taip pat Talibanas bendradarbiauja su ISIS ir neuzilgo istos imju gretas. O tuo tarpu rusu arklys Lavrovas ir ir Soigu susitikineja Kremliuje gana daznai su tenai atvykstanciomis Talibano delegacijomis. Malaciai rusai, teroristai draugauja su teroristais,

>>> TIKRAS JAV BANDITŲ VEIDAS

>>> TIKRAS JAV BANDITŲ VEIDAS  portretas
Vata, tu apie savo teroristine Rusija rupinkis, nes pragyvenimo vidurkis jau siekia Centrines Azijos salis, o apie Baltijos visurkio jums kaip iki menulio. Galesite merkti rusiskus pinigus kaip i kiaura kibira dabar gelbedami savo Talibano draugus. Neuzilgo Afganistano tadzikai, uzbekai ir kirkizai bus pagrindinis matomas veidas Maskvos ir Peterburgo gatvese, mulki.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių