Pereiti į pagrindinį turinį

Akis už akį, dantis už dantį

2012-11-14 23:59
Akis už akį, dantis už dantį
Akis už akį, dantis už dantį / "Reuters" nuotr.

Norite taikos? Imkite ginklus ir eikite kovoti, nes vyriausybė jums nepadės – tokią žinią Afganistano žmonėms siunčia vietos karo vadai.

Ragina stoti į mūšį

Ismailas Khanas – vienas įtakingiausių karo vadų vakarinėje Afganistano dalyje. Kovoti jam teko tiek su sovietų kariais, tiek su talibais.

I.Khanas dirba Hamido Karzai vyriausybėje, tačiau nuogąstauja, kad vakariečiams pasitraukus šalis vėl subyrės į šipulius.

Savo bastione vakariniame Afganistano Herato mieste tūkstančiams šalininkų I.Khanas liepė ruoštis lemiamai kovai už Afganistaną.

"Mes atsakingi už saugumą savo šalyje. Negalime leisti dar sykį sugriauti šalies", – tvirtino jis.

I.Khanas – ne vienintelis mudžahedinas, manantis, kad saugumą Afganistane gali garantuoti tik patys žmonės, kuriems jie vadovaus.

Maršalas Muhammadas Qasimas Fahimas, H.Karzai viceprezidentas, yra sakęs: "Jei Afganistano saugumo pajėgos nesugeba laimėti šio karo, skambinkime mudžahedinams."

Kitas buvęs karo vadas Ahmadas Zia Massoudas pabrėžė: "Žmonės bijo. Jie klausia, kas šalyje dėsis po 2014 m.? Niekas nenori daugiau būti žeminamas. Kiekvienas stengiasi turėti planą B. Kai kurie žmonės rimtai svarsto ginkluotis."

A.Z.Massoudas pridūrė, kad rinkoje Kalašnikovo automatų kaina per pastaruosius kelerius metus išaugo nuo 300 JAV dolerių iki 1000 JAV dolerių. Pasak jo, akivaizdu, ką tai reiškia.

"Kiekviena šeima namuose turi bent po vieną AK-47 automatą, – pasakojo A.Z.Massoudas. – Mudžahedinai mane aplankė. Sakė, kad ruošiasi. Jie ieško ginklų. Jie atvyko iš kaimų, daugelis iš Šiaurės Afganistano, kiti iš Kabulo priemiesčių. Jie man sakė, kad nori perimti atsakomybę už saugumą. Jie nori saugoti savo žmones."

Politikų kritika

Afganistano vyriausybė neigiamai įvertino tiek I.Khano, tiek kitų karo vadų raginimus.

H.Karzai atstovas Aimalas Faizi sukritikavo I.Khaną: "I.Khano komentarai neturi nieko bendro su Afganistano vyriausybės politika. Afganistano vyriausybė ir žmonės neremia neatsakingų ginkluotų grupių kūrimo, kurios veiktų kartu su nacionalinėmis saugumo pajėgomis."

Kai kurie Afganistano parlamentarai reagavo dar pikčiau. Jie pabrėžė, kad I.Khanas kursto pilietinį karą.

"Tokie žmonės, kaip I.Khanas, atsiduoda krauju, – piktinosi senatorius iš Faro provincijos Belqisas Roshanas. – Jie mano, kad kai tik vakariečių pajėgų neliks, gaus progą pradėti pilietinį karą ir per jį sieks praturėti ir įgyti valdžią."

Vakariečiams karo vadų ketinimai taip pat kelia nuogąstavimų. Nors jie bandė karo vadus paversti lojaliais H.Karzai, I.Khano pavyzdys rodo, kad dešimtmetį trukusios pastangos vaisių nedavė.

Vienas aukštas Vakarų pareigūnas tvirtino, jog I.Khano veiksmai įdėmiai sekami, nes šis mudžahedinas ne sykį kritikavo tarptautines pajėgas.

"Jie surinko patrankas ir tankus, viską pavertė šiukšlių krūva. Pastatė olandų, vokiečių, amerikiečių ir prancūzų mergaites, atvedė baltuosius iš Europos, juodaodžius iš Afrikos tikėdamiesi saugumo Afganistane. Bet jie susimovė", – kalbėjo miniai I.Khanas.

Gins vyriausybę?

Tiesa, vėliau I.Khanas kiek sušvelnino retoriką ir pareiškė, kad mudžahedinai turėtų padėti vyriausybei, o ne veikti prieš ją.

"Tai nereiškia, kad mes kylame prieš vyriausybę, – teisinosi karo vadas sušauktoje spaudos konferencijoje sostinėje. – Mes kovojome 30 metų, kad būtų sudaryta ši vyriausybė. Ir dabar mes neketiname leisti, kad ši vyriausybė būtų nuversta."

Vis dėlto Mohammedas Farooqas Hussainas, vienas įtakingiausių Herato provincijos mulų, pabrėžė, jog žmonės gręžiasi į buvusius karo vadus, kad šie juos gintų.

"Žinote, Herate kiekviename name yra po du tris ginklus. Taip pat kitose provincijose. Ne tik vyrai, tačiau ir moterys yra pasiruošusios kovoti su talibais ir kitais sukilėliais, jei šie jiems grasintų", – perspėjo mula.

Mudžahedinas Saeedas Ahmadas Hussainas, Herato provincijos tarybos narys, teigė, kad Afganistano žmonės seniai suvokė, jog Vakarai patyrė nesėkmę Afganistane.

"Mes gelbėjome šią šalį du kartus – nuo okupantų ir nuo priespaudos. Gelbėsime ir toliau. Mes tam pasiruošę. Žmonės daugiau nepakęs Talibano", – kalbėjo mudžahedinas.


Karo vadas I.Khanas

• Vienas žymiausių Afganistano pasipriešinimo kovų dalyvių. Jis dalyvavo kovose tiek su sovietų kariais, tiek su Talibanu.

• I.Khano bastionas – Herato provincija, besiribojanti su Iranu. Per karą ji išliko klestinti, nors neišvengė kovotojų antpuolių. Pastaruoju metu provincijoje padažnėjo pagrobimų ir talibų atakų.

• Praėjusio amžiaus pabaigoje I.Khanui teko palikti Heratą, kai miestą užėmė Talibano kovotojai. 2001 m. sąjungininkams nuvertus talibus, I.Khanas buvo paskirtas provincijos vadovu.

• 2004 m. jis buvo pašalintas iš gubernatoriaus posto H.Karzai sprendimu. Tada provincijoje kilo I.Khano šalininkų demonstracijos.

• I.Khanas iki šiol išlaikė įtaką vakarinėje Afganistano dalyje. Jis yra vienas nuožmiausių dabartinio provincijos gubernatoriaus Daudo Shaho Sabos oponentų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų