Apklausos: daugelis vokiečių nenori matyti A. Lascheto kitu šalies vadovu

Daugelis vokiečių nenori, kad Krikščionių demokratų partijos (CDU) lyderis Arminas Laschetas mėgintų formuoti kitą šalies vyriausybę, kai jo konservatyvus blokas pralaimėjo parlamento rinkimus, antradienį parodė kelių visuomenės apklausų rezultatai.

A. Lascheto konservatyvus blokas CDU/CSU per sekmadienį vykusius Bundestago rinkimus surinko rekordiškai mažai balsų – tik 24,1 proc. Tuo metu socialdemokratai (SPD) gavo 25,7 proc. balsų.

Tiek SPD lyderis Olafas Scholzas, tiek A. Laschetas yra pareiškę norą suformuoti koalicinę vyriausybę. Tačiau A. Laschetui daroma vis daugiau spaudimo persvarstyti savo sprendimą, keliems aukštiems jo partijos pareigūnams teigiant, kad rinkimai nesuteikė jam įgaliojimų mėginti formuoti koaliciją su juo pačiu kanclerio poste.

71 proc. vokiečių mano, kad būtų akivaizdžiai ar bent iš dalies neteisinga, jei A. Laschetas pareikštų pretenzijas į kanclerio postą, rodo apklausos, kurią tyrimų institutas „Civey“ atliko laikraščio „Augsburger Allgemeine“ užsakymu, rezultatai.

Tuo metu 22 proc. iš maždaug 5 tūkst. respondentų nurodė palaikantys A. Lascheto planus.

Konservatyvaus CDU/CSU bloko rėmėjų gretose 55 proc. pareiškė palaikymą A. Laschetui kovoje dėl kadenciją baigiančios kanclerės Angelos Merkel pareigų, o 32 proc. mano, kad būtų neteisinga, jei A. Laschetas imtųsi vadovauti kitai vyriausybei.

Laikraščio „Bild“ užsakymu atliktos kompanijos „Insa“ apklausos metu respondentų paklausus, ar A. Laschetas turėtų likti CDU pirmininku, 21 proc. atsakė „taip“, 51 proc. – „ne“, o likusieji teigė, kad jiems tai nerūpi ar jie nesidomi šiuo klausimu. Tik 13 proc. dalyvių teigė norintys matyti A. Laschetą kancleriu.

Trečiosios apklausos, kurią tyrimų institutas „infratest dimap“ atliko transliuotojui ARD, rezultatai rodo, kad didžioji dalis – 55 proc. – visuomenės palaikytų trijų partijų koaliciją, kurią sudarytų O. Scholzo socialdemokratai, žalieji ir laisvieji demokratai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
diciams jau uzkniso tas jav merkel primestas politerorizma kurio seselyje viskas griaunama pasitelkus svabinius metodus vyruso fone kai kitos ligos negydomos ar uz jas mokami D pinigai=================
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių