Atsistatydina absoliučiai visa Rusijos vyriausybė

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui trečiadienį paskelbus apie virtinę konstitucinių reformų, apie savo atsistatydinimą pranešė premjeras Dmitrijus Medvedevas ir jo vyriausybė.

D. Medvedevas įteikė atsistatydinimo prašymą prezidentui.

Per vyriausybės narių susitikimą su V. Putinu, kuris buvo transliuojamas per televiziją, D. Medvedevas pareiškė, kad prezidento pasiūlymai smarkiai pakeis vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teisminės valdžių balansą šalyje.

„Šiame kontekste akivaizdu, kad mes, kaip vyriausybė, privalome suteikti savo šalies prezidentui galimybę priimti visus tam būtinus sprendimus. Susiklosčius tokioms sąlygoms, manau, būtų teisinga, kad, remiantis Rusijos Federacijos konstitucijos 117 straipsniu, dabartinės sudėties RF vyriausybė atsistatydintų“, – pareiškė D. Medvedevas.

„Visus tolesnius sprendimus priims prezidentas“, – pridūrė jis.

V. Putinas paprašė D. Medvedevo, savo ilgamečio sąjungininko, ir jo vyriausybės tęsti darbą, kol bus suformuotas naujas ministrų kabinetas.

Rusijos prezidentas padėkojo premjerui ir jo kabinetui už darbą, sakė esąs patenkintas vyriausybės rezultatais.

„Pavyko ne viskas, bet niekada nebūna, kad pavyktų viskas“, – sakė V. Putinas.

Jis paskelbė ketinantis sukurti RF Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigybę ir pasiūlyti ją D. Medvedevui.

„Dmitrijus Anatoljevičius [Medvedevas] visuomet užsiėmė šiais klausimais; ir mūsų gynybinių pajėgumų didinimo ir saugumo požiūriu. Manau, kad įmanoma, ir prašiau jo, kad ateityje jis užsiimtų būtent šiais (...) klausimais, – kalbėjo Rusijos prezidentas. – Įvesiu Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo pareigybę.“

Jis priminė, kad Saugumo tarybos pirmininkas yra prezidentas.

Anksčiau trečiadienį per savo metinį kreipimąsi į įstatymų leidėjus V. Putinas pasiūlė rengti referendumą dėl Rusijos konstitucijos pataisų, kuriomis būtų sustiprinti parlamento įgaliojimai.

Be kita ko, siūloma suteikti parlamentui teisę rinkti ministrą pirmininką ir vyriausybės aukšto rango narius. Dabar juos skiria prezidentas.

Pasiūlė konstitucijos pokyčius

V. Putinas trečiadienį pasiūlė surengti referendumą dėl šalies konstitucijos pataisų parlamento galioms sustiprinti, tuo pačiu išsaugant stiprią prezidentinę sistemą.

„Mano nuomone, būtina surengti šalies piliečių balsavimą dėl viso siūlomų šalies konstitucijos pataisų paketo“, – sakė V. Putinas savo metiniame pranešime parlamentarams.

Referendumo datos jis nenurodė.

„Stiprią, klestinčią Rusiją galėsime sukurti tik remdamiesi pagarba visuomenės nuomonei, – sakė prezidentas. – Drauge mes tikrai pakeisime gyvenimą į gera.“

Rusija privalo išlikti stipri prezidentinė respublika.

V. Putinas paragino stiprinti parlamento galias, suteikiant parlamentarams atsakomybę rinkti premjerą ir vyriausybės aukšto rango narius.

„Tai padidins šalies parlamento vaidmenį ir reikšmę“, – sakė V. Putinas.

Pasak jo, prezidentas neturės galios atmesti siūlomų kandidatūrų, bet galės vėliau atleisti premjerą ir vyriausybės aukšto rango narius.

„Rusija privalo išlikti stipri prezidentinė respublika“, – pabrėžė jis.

Gubernatorių vaidmuo taip pat bus sustiprintas, nors Rusija išlaikys savo prezidentinę sistemą, sakė V. Putinas.

Jis taip pat užsiminė, kad išlyga, numatanti dviejų prezidento kadencijų iš eilės limitą, galėtų būti pakeista, bet nesakė, kaip.

Gruodžio mėnesį V. Putinas užsiminė, kad pritartų frazės „iš eilės“ išbraukimui iš šios išlygos.

V. Putinas taip pat užsiminė apie konstitucijos pataisą, kuria būtų įtvirtinta šalies įstatymų viršenybė prieš tarptautinę teisę.

Praėjusį kartą referendumas Rusijoje vyko 1993 metais, kai prezidento poste dirbant V. Putino pirmtakui Borisui Jelcinui buvo priimta konstitucija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip gi-

Kaip gi- portretas
fašistas putinas keičia konstitucija, kad valdžioj išliktų. Žino svolocius, kad be valdžios ilgai neišgyventų. Vis dar burliokam smegenis skalauja, liftai tiems TV RT zombiams dar reikia.

Valio

Valio portretas
Išvys visus jankiu palikus ir pastatys tuos kas tarnaus šaliai,valymas būtinas,o Lietuvoj reikia valyti konservatpalaikiu ir socdemu liberalsukcius šiukšles

MacKeinas

MacKeinas portretas
O kas dedasi Lenkijoje? Latvijoje? Baltarusijoje? Uzeini cia ir puse naujenu tik apie Rusija. Gal vel i sajunga norim?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių