Austrijoje įsigaliojo privalomos vakcinacijos taisyklės: nesiskiepijantiems grės baudos

Nuo šeštadienio vyresni nei aštuoniolikos metų austrai turi būti paskiepyti nuo COVID-19 arba jiems gresia didelė bauda. Tai – precedento neturinti priemonė Europos Sąjungoje.

Naująją priemonę parlamentas patvirtino sausio 20 d., o penktadienį pasirašė prezidentas Alexanderas Van der Bellenas, ir ji tapo įstatymu. Vyriausybė nusprendė laikytis griežtesnės politikos omikron atmainai sparčiai plintant, nepaisydama kritikos šalyje.

„Nė viena kita Europos šalis netaiko privalomos vakcinacijos“, – sakė Manuelis Krautgartneris, vadovaujantis pasipriešinimo kampanijai.

Kaimyninėje Vokietijoje panašus įstatymas, kuriam pritarė naujasis socialdemokratų kancleris Olafas Scholzas, praėjusį mėnesį buvo svarstomas Bundestage, parlamento žemuosiuose rūmuose, bet kol kas dėl politikų susiskaldymo nepavyksta pasiekti jokios pažangos.

Nepaisant tokios drastiškos priemonės, vakcinacijos lygis Austrijoje vis dar nepadidėjo ir nusileidžia Prancūzijos ar Ispanijos. Sostinės Vienos vakcinacijos centruose palyginti tuščia. „Mes smarkiai atsiliekame nuo maksimalaus pajėgumo, visiška stagnacija“, – prieš kelias dienas naujienų agentūrai AFP sakė Stefanie Kurzweil iš humanitarinės pagalbos asociacijos „Arbeiter Samariter Bund“, prižiūrinčios vieną šių centrų.

Neskiepyti žmonės šiuo metu neįleidžiami į restoranus, sporto ir kultūros vietas. Tačiau nuo šiol jiems taip pat bus skiriamos baudos. Įstatymas taikomas visiems suaugusiems gyventojams, išskyrus nėščias moteris, tuos, kurie užsikrėtė virusu per pastarąsias 180 dienų, ir tuos, kuriems taikoma medicininė išimtis. Patikrinimai prasidės nuo kovo vidurio, baudos svyruos nuo 600 iki 3600 eurų. Tačiau jos bus anuliuotos, jei nubaustas asmuo pasiskiepys.

Naujausia apklausa rodo, kad daugiau nei 60 proc. austrų pritaria šiai priemonei, tačiau didelė dalis gyventojų vis dar griežtai priešinasi. Dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš, jų nuomone, radikalią ir nežmonišką politiką. Kritikai abejoja ​​tokios prievartos poreikiu dar ir dėl to, kad omikron atmaina yra daug švelnesnė.

Konservatorius kancleris Karlas Nehammeris, vadovaujantis Alpių šaliai kartu su aplinkosaugininkais žaliaisiais, paskelbė apie ankstesnių COVID-19 apribojimų švelninimą. Tačiau, sveikatos apsaugos ministro Wolfgango Muecksteino nuomone, privaloma vakcinacija skirta apsaugoti šalį nuo naujų protrūkių ir kovoti su naujomis atmainomis.

Vis daugiau šalių naudoja skeipijimo pasus, jų reikalaujama tam tikroms veikloms ir kai kurių profesijų asmenims. Ekvadoras yra pirmas pasaulyje, kur skiepijimo pasas privalomas, įskaitant vyresnius nei penkerių metų vaikus. Prieš tai skiepytis įpareigojo dvi autoritarinės Vidurinės Azijos valstybės – Tadžikistanas ir Turkmėnistanas, taip pat Indonezija, nors iki šiol paskiepyta mažiau nei pusė gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oho

Oho portretas
Idiotai.

Martis Statkus

Martis Statkus portretas
Matyt austrijije valdzioje zydai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių