Austrijos kraštutinių dešiniųjų buvęs vicekancleris išteisintas dėl korupcijos

  • Teksto dydis:

Vienos teismas antradienį, byloje dėl korupcijos, išteisino buvusį Austrijos vicekanclerį ir kraštutinių dešiniųjų lyderį Heinzą-Christianą Strache (Heincą Kristianą Štrachę) per pakartotinį teismo procesą, kuriuo buvo panaikintas ankstesnis politiko apkaltinamasis nuosprendis.

Tai jau antrasis išteisinamasis nuosprendis bylose, susijusiose su „Ibisageitu“ („Ibizagate“) vadinamu korupcijos skandalu, dėl kurio 2021-aisiais iš kanclerio posto atsistatydino konservatorius Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas).

H.-Ch. Strache buvo „pripažintas nekaltu“ dėl favoritizmo privačiai ligoninei mainais už slaptas aukas jo kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijai (FPOe), naujienų agentūrai AFP sakė Vienos baudžiamojo teismo atstovė spaudai Christina Salzborn (Kristina Zalcborn).

2021-ųjų rugpjūtį gėdą užsitraukęs 53-ejų politikas buvo nuteistas metų ir trijų mėnesių lygtine laisvės atėmimo bausme už tai, kad iš privačios Vienos klinikos savininko priėmė aukų, kurių bendra vertė buvo 12 tūkst. eurų.

Jos buvo gautos mainais už tai, kad H.-Ch. Strache inicijuotų įstatymo pakeitimus, leidžiančius tokioms klinikoms gauti lėšų iš valstybinių ligonių kasų.

Tačiau po metų 2021-ųjų nuosprendis buvo panaikintas ir nuspręsta bylą nagrinėti iš naujo, nes nebuvo atsižvelgta į buvusiam vicekancleriui palankius įrodymus.

Per antrąjį teismo procesą teisėjas nusprendė, jog prokurorai nepateikė pakankamai įrodymų, kad tai būtų kvalifikuojama kaip nusikalstama veika.

Į skandalą įsivėlusios klinikos savininkas Walteris Grubmuelleris (Valteris Grubmiuleris), kuris ankstesnėje byloje buvo nuteistas vienų metų lygtine laisvės atėmimo bausme, antradienį taip pat buvo išteisintas.

Kol kas neaišku, ar prokurorai pateiks apeliacinį skundą dėl išteisinamųjų nuosprendžių.

Praėjusiais metais H.-Ch. Strache taip pat buvo išteisintas kitoje korupcijos byloje, susijusioje su valstybine įmone „Asfinag“, valdančia šios Alpių šalies greitkelius.

Dėl „Ibisageito“ skandalo 2019 metais žlugo FPOe ir S. Kurzo centro dešiniosios Liaudies partijos (OeVP) koalicija.

Skandalas įsiplieskė, kai pasirodė vaizdo įrašas, kuriame už paramą jo rinkimų kampanijai H.-Ch. Strache žada viešųjų pirkimų sutartis moteriai, besidedančiai rusų oligarcho dukterėčia.

Ispanijos kurortinėje Ibizos saloje slapta nufilmuotas vaizdo įrašas paskatino su korupcija kovojančius prokurorus pradėti plataus masto tyrimą, kurio metu buvusiam vicekancleriui ir kitiems žinomiems Austrijos politikams buvo pateikti dar keli įtarimai dėl netinkamo elgesio.

36-ejų S. Kurzas atsistatydino 2021 metais, nors jo vadovauta OeVP išlieka valdžioje ir šiuo metu valdo kartu su Žaliųjų partija.

Po Ibisos skandalo FPOe reitingai smuko, tačiau pastaruoju metu partijai pavyko susigrąžinti paramą.

Dėl nepasitenkinimo dabartine Austrijos vyriausybe dabar ji petys į petį grumiasi su socialdemokratais dėl populiariausios šalies partijos vardo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių