B. Netanyahu kaltinamas išnaudojantis koronaviruso krizę savo tikslams

Izraelio vyriausybė ėmusis virtinės ekstremalių priemonių naujojo koronaviruso plitimui pažaboti, ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sulaukia vis daugiau kaltinimų, esą jis naudojasi šia krize, siekdamas įsitvirtinti valdžioje ir kelia pavojų šalies demokratijos pagrindams.

Šalyje įvedus virtinę griežtų apribojimų, dėl kurių Izraelyje gyvenimas buvo beveik visiškai paralyžiuotas, B. Netanyaju sugebėjo užsitikrinti, kad būtų atidėtas jo laukiantis baudžiamosios bylos nagrinėjimas, duoti precedento neturintį leidimą izraeliečių elektroniniam stebėjimui ir blokuoti parlamente įstatymo priėmimą, kuriuo siekiama jį nušalinti iš pareigų.

Korupcija kaltinamas premjeras šių veiksmų ėmėsi po aiškaus nugalėtojo neatnešusių rinkimų, kurie buvo jau treti per trumpesnį kaip metų laikotarpį  surengtų trečių rinkimų. Reaguodamas vienas opozicijos lyderių Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) pareiškė, kad Izraelio piliečiai „daugiau negyvena demokratijoje“.

„Izraelyje nėra teismų valdžios. Izraelyje nėra įstatymų leidžiamosios valdžios. Čia yra tik neišrinkta vyriausybė, vadovaujama rinkimus pralaimėjusio asmens. Tai galima vadinti kaip norit, bet tai nėra demokratija“, – sakė jis vaizdo įraše.

Augant visuomenės nepasitenkinimui B. Netanyahu ketvirtadienį policija neleido dviem automobilių vilkstinėms privažiuoti prie Kneseto, kur aktyvistai planavo surengti protestą prieš vyriausybės veiksmus.

Viename greitkelyje policija sulaikė kelias dešimtis į „neteisėtą protestą“ Jeruzalėje važiavusių automobilių. Pareigūnai taip pat sustabdė dešimtis į parlamentą važiavusių automobilių pačioje Jeruzalėje. Daugelis mašinų važiavo šalia Izraelio valstybinės iškėlusios juodą vėliavėlę ir protestuodamos spaudė garso signalą. Vienas iš plakatų skelbė: „Diktatūra mus žudo.“

Naujasis koronavirusas išplito maždaug 150 šalių. Juo užsikrėtė daugiau nei 227 tūkst. pasaulio gyventojų, daugiau nei 9 300 atvejų baigėsi mirtimi.

Daugeliui žmonių virusas pasireiškia lengvais arba arba vidutinio sunkumo negalavimais, tokiais kaip karščiavimas ir kosulys. Kai kuriems, ypač vyresnio amžiaus ir kitų sveikatos problemų turintiems žmonėms, jis gali sukelti sunkius negalavimus, įskaitant plaučių uždegimą. Tačiau didžioji dauguma naujuoju virusu užsikrėtusių žmonių pasveiksta.

Izraelio sveikatos apsaugos pareigūnai nustatė daugiau nei 500 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, maždaug penktadalis jų buvo nustatyta per pastarąją parą.

Užsikrėtusiųjų skaičiui augant, pareigūnai įvedė virtinę griežtų apribojimų, beveik visiškai sustabdžiusių gyvenimą šalyje. Žmonėms nurodyta likti namuose, dešimtys tūkstančių laikosi saviizoliacijos, į šalį neįleidžiami užsieniečiai.

Didžiausią nepasitenkinimą sukėlė vyriausybės nurodymas Izraelio vidaus saugumo tarnybai „Shin Bet“ rinkti informaciją apie piliečius, panaudojant telefonų sekimo technologijas. Taip esą siekiama pažaboti naujojo koronaviruso plitimą ir stebėti užsikrėtusiųjų judėjimą.

Telefonų sekimą Izraelis naudoja okupuotose palestiniečių teritorijose sakydamas, kad tai svarbi teroristinių išpuolių prevencijos priemonė, tačiau kritikai sako, kad taip Izraelis taip pat siekia išlaikyti kontrolę teritorijose.

Žmonių sekimas Izraelyje sulaukė įstatymų leidėjų ir pilietinių laisvių gynimo grupių kritikos. Ketvirtadienį aktyvistai planavo kreiptis dėl šios priemonės į Aukščiausiąjį Teismą.

„Sekimo epidemija“

Atrodo, kad krizė Izraelyje suteikė B. Netanyahu naujų jėgų – jis kas vakarą pasirodo per televiziją ir kreipiasi į tautą.

Premjeras save vaizduoja kaip brandų asmenį, turintį atsakingai išvesti šalį iš susidariusios precedento neturinčios krizės. Jis taip pat teisinasi dėl jo neva nenoromis patvirtintų priemonių, tokių kaip telefonų sekimas, žmonių gyvybėms apsaugoti tokiu metu, kai jo priešininkai užsiima menkaverčiu politikavimu.

Trečiadienį kalbėdamas per televiziją B. Netanyahu sakė, kad per visus 11 metų darbo premjero poste jis atsisakydavo leisti sekti Izraelio piliečius. Tačiau premjeras užtikrino, kad sekimui bus taikoma „maksimali priežiūra“, kad būtų apsaugotas žmonių privatumas.

„Aš visiškai nenoriu pakenkti demokratijai“, – pabrėžė jis.

Liberalių pažiūrų dienraštis „Haaretz“ trečiadienį į tai atsakė redakcijos straipsniu „Sekimo epidemija“.

„Prisidengdamas kova su koronaviruso plitimu laikinasis ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu į savo rankas perima vis didesnę ir didesnę valdžią, be jokių atsvarų ar kontrolės, – rašoma straipsnyje. – Norint apsisaugoti ir nepaslysti šiuo kritiniu metu, labai svarbu išlaikyti proporcingumą ir kontrolę.“

Grėsmė demokratijai

Po kovo 2 dienos rinkimų B. Netanyahu užsitikrino tik 58 deputatų palaikymą 120 vietų Knesete – taigi, jam dar stinga trijų mandatų, kad įgytų daugumą. Tuo metu 61 parlamento narys pareiškė paramą jo varžovui partijos „Mėlyna ir balta“ lyderiui Benny Gantzui (Beniui Gancui), o vienas atsisako palaikyti kurį nors iš jų.

Nedidelės daugumos palaikymą turinčiam buvusiam kariuomenės vadui B. Gantzui Izraelio prezidentas šią savaitę pavedė formuoti naują vyriausybę.

Tuo tarpu B. Netanyahu paskelbė virtinę vykdomosios valdžios nurodymų ir ėmėsi kitų priemonių savo planams įgyvendinti, neleisdamas naujai išrinktam parlamentui susirinkti.

Telefonų sekimui jo vyriausybė pritarė vidurnaktį be jokios paprastai tokiais atvejais įprastos parlamento kontrolės.

Kitas partijai „Mėlyna ir balta“ priklausantis politikas ir buvęs kariuomenės vadas Gabi Ashkenazi (Gabis Aškenazis), turėjęs prižiūrėti šio potvarkio priėmimą, B. Netanyahu žingsnį pavadino „apiplėšimu vidury nakties“.

„Mėlyna ir balta“ taip pat kaltina B. Netanyahu ir jo partiją „Likud“, esą jie neleidžia sušaukti naujai išrinkto parlamento posėdžio, prisidengdami susibūrimų draudimu, kuriuo siekiama užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

Trečiadienį parlamento pirmininkas „Likud“ partijos narys Yuli Edelsteinas (Julis Edelšteinas) netikėtai atidėjo Kneseto posėdį, įšaldydamas partijos „Mėlyna ir balta“ planus suformuoti naujus komitetus ir pabandyti prastumti įstatymą, apribojantį B. Netanyahu buvimą poste.

Tuo metu prezidentas Reuvenas Rivlinas perspėjo dėl šalies demokratinei sistemai iškilusios grėsmės.

Šią savaitę B. Netanyahu ir B. Gantzas surengė neeilinį posėdį dėl galimybės formuoti vienybės vyriausybę. Tačiau atrodo, kad susitarti jiems nepavyko, nes politikų rietenos tęsiasi ir toliau.

Anksčiau šią savaitę B. Netanyahu pasirinktas teisingumo ministras paskelbė nepaprastąją padėtį teismų sistemoje, likus dienai iki premjero teismo pradžios. Ministro potvarkis, išleistas dėl kilusio koronaviruso protrūkio, B. Netanyahu teismo procesą nukėlė iki gegužės mėnesio.

Interviu televizijai B. Netanyahu atsikirto savo kritikams.

„Kol aš vadovauju karui su koronavirusu ir kovoju, kad būtų išgelbėtos Izraelio piliečių gyvybės, jie teplanuoja, kaip nuversti  ministrą pirmininką“, – kalbėjo B. Netanyahu.

B. Netanyhu kritikai mano, kad koronaviruso krizė kilo B. Netanyahu labai palankiu metu.

„Koronavirusas kada nors baigsis, – laikraštyje „Maariv“ rašo apžvalgininkas Benas Caspitas (Benas Kaspitas). – Palaidoję mirusiuosius turėsime suteikti paskutinį patepimą mūsų demokratijai.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

gikas

gikas portretas
Neberasykite apie tas pabaisas.

ten

ten  portretas
butinai turi kaip reikiant pasidarbuot koronas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių