Pereiti į pagrindinį turinį

Baltarusijoje prasideda prezidento rinkimų kampanija

Baltarusijoje prasideda prezidento rinkimų kampanija
Baltarusijoje prasideda prezidento rinkimų kampanija / AFP nuotr. A. Lukašenka

Baltarusijos opozicija pradeda ruoštis dar vienam bandymui užversti Aliaksandro Lukašenkos puslapį šalies istorijoje. Gruodžio 19 d. įvyks prezidento rinkimai.

Naujųjų metų nelauks

Prezidento rinkimų data pastaraisiais mėnesiais pakurstė daug spėlionių. Opozicija skundėsi, kad A.Lukašenka sąmoningai delsia ją paskelbti, norėdamas palikti priešininkams kuo mažiau laiko pasiruošti. Taip pat buvo kalbama, kad Maskvos paramą praradęs autoritarinis prezidentas sieks surengti balsavimą iki Naujųjų metų, nes kiekvienų metų pradžioje kylantys konfliktai su Rusija dėl naftos arba dujų gali pakenkti jo reitingams.

Pastaroji prognozė pasitvirtino. Baltarusijos parlamentas, kuriame daugumą turi A.Lukašenkos šalininkai, vakar nutarė, kad šalies prezidento rinkimai vyks gruodžio 19 d., nors vėliausiai jie galėjo būti surengti vasario 6-ąją. Centrinė rinkimų komisija (CRK) paskelbė, kad netrukus pakvies tarptautinių stebėtojų stebėti balsavimo.

Opozicijos grupės sakė abejojančios, kad vadovaujant A.Lukašenkai, kurį Vašingtonas yra pavadinęs paskutiniu Europos diktatoriumi, bus surengti sąžiningi ir laisvi rinkimai. Nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio Vakarai nepripažino nė vienų rinkimų Baltarusijoje rezultatų.

A.Lukašenka, kuris šią šalį valdo nuo 1994 m., leido suprasti, kad dalyvaus rinkimuose, bet oficialiai to dar nepaskelbė. Jo trečioji kadencija baigiasi 2011 m. balandžio 6 d.

Ilgas pretendentų sąrašas

Į Baltarusijos prezidentus ketinantys balotiruotis kandidatai turi iki rugsėjo 24 d. pateikti CRK prašymus įregistruoti iniciatyvines grupes. Norą varžytis dėl aukščiausio posto jau pareiškė daugiau nei 10 opozicijos atstovų, bet ne visiems jiems pavyks surinkti 100 tūkst. rinkėjų parašų, kaip reikalauja įstatymai. Analitikai prognozuoja, kad balsalapiuose bus įrašytos daugiausia keturios pavardės.

Tarp opozicijos favoritų minimi judėjimo „Už laisvę“ lyderis Aleksandras Milinkevičius, žinomas Baltarusijos poetas ir rašytojas Vladimiras Nekliajevas, organizavęs pilietinę kampaniją „Sakyk tiesą“, vienas Baltarusijos krikščionių demokratų partijos lyderių Vitalijus Rymaševskis, liberaldemokratas Sergejus Gaidukevičius, buvęs užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Sanikovas. Pastarasis rugpjūtį prognozavo Baltarusijos diktatoriško režimo pabaigą per ateinančius pusę metų.

Opozicijai trūksta vienybės

Pasak apžvalgininkų, A.Lukašenkos reitingai pastaruoju metu nukrito, bet vis dar yra aukšti. Tačiau opozicija nepraranda vilčių. Vienos neseniai atliktos apklausos duomenimis, už A.Lukašenką pasiryžę balsuoti 39 proc. baltarusių, o 51 proc. prezidento poste norėtų matyti naują politiką.

Politologai įspėja, kad Baltarusijos opozicinėms jėgoms gali pakišti koja vienybės stoka. Jos nesugebėjo iškelti bendro kandidato, memorandumas dėl demokratinių jėgų veiksmų koordinavimo per prezidento rinkimus irgi nesulaukė bendro palaikymo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų