„Beprotiška svajonė“: E. Macronas pristatė uždengtą Triumfo arką

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį Paryžiuje atvėrė siurrealų ir įspūdingą vaizdą – medžiaga uždengtą 50 m aukščio Triumfo arką, įgyvendindamas seną velionio menininko Christo svajonę.

Įspūdingas paminklas buvo uždengtas 25 tūkst. kv. m sidabriškai melsvo perdirbamo polipropileno.

Bulgarijoje gimęs ir pernai miręs Christo drauge su žmona ir bendradarbe Jeanne-Claude (Žan Klod) garsėjo tokiais projektais.

Uždengti Triumfo arką jie svajojo nuo 7-ojo dešimtmečio, kai išsinuomojo butą netoliese, bet nė vienas iš jų nesulaukė šios keistos vizijos įgyvendinimo.

„Galvojame apie Christo ir Jeanne-Claude, – sakė E. Macronas, pristatydamas šį meno kūrinį. – Juos tai būtų sujaudinę, nes tai 60 metų svajonės kulminacija.“

Šalia prezidento stovėjo Paryžiaus merė ir būsima jo varžovė kitų metų rinkimuose Anne Hidalgo (An Hidalgo), buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas (Maiklas Blumbergas).

Christo per savo gyvenimą audeklu uždengė kelis didelius objektus, tarp jų seniausią tiltą Paryžiuje 1985 metais ir Vokietijos parlamentą 1995 metais.

Jo vizijos dėl Triumfo arkos įgyvendinimą prižiūrėjo sūnėnas Vladimiras Javacheffas (Vladimiras Javaševas) drauge su Pompidou (Pompidu) muziejumi ir prancūzų pareigūnais.

„Tai buvo beprotiška svajonė ir jūs ją įgyvendinote, Vladimirai. Be galo dėkojame“, – sakė E. Macronas.

Užtvaros prie Triumfo arkos bus pašalintos šeštadienį ir visuomenė galės iš arti apžiūrėti perkeistą paminklą. Jis bus uždengtas iki spalio 3 dienos.

Ne visi sveikino šį projektą. Christo draugas architektas Carlo Ratti (Karlas Ratis) praėjusią savaitę rašė, kad neteisinga sunaudoti tiek medžiagos, kai mados industrija nulemia labai daug taršos anglies dvideginiu.

V. Javacheffas atkirto, kad visa panaudota medžiaga yra tinkama perdirbti, kaip ir pusė pastoliams sunaudoto metalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Idomus sumanymas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių