Pereiti į pagrindinį turinį

Beždžionių invazija Delyje

2012-05-26 23:59
Beždžionių invazija Delyje
Beždžionių invazija Delyje / "Reuters" nuotr.

Indijos sostinė Delis kenčia nuo beždžionių. Maža to, kad jų čia diena iš dienos daugėja, beždžionės jau tampa nevaldomos.

Plėšrūs gyvūnėliai

Daugelis europiečių neįsivaizduoja didmiesčių be balandžių. Delio gyventojai – be beždžionių. Maeve'as O'Connoras, apsilankęs Delyje, pasakojo, kad viena beždžionė jam įsikibo į ranką, o kita užšoko ant nugaros.

Pasak vyro, priešintis buvo pavojinga, nes beždžionių buvo daugiau. Šios susispietė aplink jį. Viskas truko 15 sekundžių. Iš kuprinės dingo maistas.

"Turėjau daugiau daiktų su savimi, tačiau jos puikiai suuodė, kad vienoje kuprinių buvo šviežios duonos, – sakė M.O'Connoras. – Jos buvo labai tylios, viską darė labai greitai ir efektyviai."

Delyje beždžionių populiacija per pastaruosius metus auga kaip ant mielių. Tuo susirūpino ir Indijos sostinės pareigūnai. Indijos aukščiausiasis teismas nurodė, kad beždžionių skaičius turi būti ribojamas.

"Nuo 2007 m. beždžionių skaičius išaugo 13 tūkst.", – pabrėžė R.B.S.Tyagis, Delio miesto veterinarijos specialistas.

Pasak pareigūnų, beždžionių daugėja, nes jos gerai prisitaiko didmiestyje. Čia žmonės jas šeria, be to, pagal senas tradicijas antradieniai ir šeštadieniai laikomi beždžionių šėrimo diena.

R.B.S.Tyagis sakė, jog jam keista, kad Delio gyventojai, kurie patys šeria beždžiones, skundžiasi, kad šios vagia jų drabužius.

Nors R.B.S.Tyagio vadovaujama veterinarijos institucija paprašė, kad aplinkos apsaugos pareigūnai padėtų susitvarkyti su beždžionėmis, šie atkirto, jog mieste gyvenančios beždžionės – nė jų reikalas.

"Ši problema, regis, niekada nebus išspręsta, kol žmonės šers beždžiones, – pabrėžė R.M.Shukla, miesto aplinkos priežiūros vadovas. – Mes gausybę kartų raginome žmones nešerti gyvūnų, tačiau padėtis nesikeičia."

Beždžionės žudikės

2007 m. Delio miesto mero pavaduotojas žuvo po to, kai iškrito iš balkono jį apspitus beždžionėms. Šis incidentas suaktyvino kalbas, kad beždžionės miesto gyventojams kelia pavojų.

Praėjusį mėnesį nukritęs nuo stogo vos neužsimušė 14-metis. Ir šį kartą dėl incidento buvo kaltos beždžionės.

"Beždžionės neretai kandžioja žmones ir šios žaizdos gali būti rimtos, – pasakojo Anthony S.Fauci, Nacionalinio alergijų ir infekcijų instituto ekspertas. – Jos gana protingos, kad pultų žmones į veidą."

Be to, beždžionės, pasak alergologų, gali nešioti įvairius virusus. Pasak A.S.Fauci, dažnai jos perneša įvairias odos ligas, kurios plinta įkandus.

Net valdžios pareigūnai neapsaugoti nuo beždžionių išpuolių. Jų neretai galima pamatyti prie Indijos parlamento pastato, sykį gyvūnai buvo patekę į premjero rezidenciją, Gynybos ministeriją, jos važinėja autobusais, metro, įsibrauna į privačias valdas.

Roopi Saran, Delio gyventoja, pasakojo, kad beždžionės vagia saldainius vaikams iš rankų. Moteris stengiasi, kad jos kieme šių gyvūnų nebūtų.

"Mes sėdime savo namuose kaip narve. Juokinga, tačiau mes esame kaip zoologijos sode, o jos šeimininkauja lauke", – pasakojo moteris.

Išsigelbėjimas – langūrai?

Tiesa, kai kurie Delio gyventojai įsigudrino atbaidyti beždžiones kvapais, kurie šioms nemalonūs. Tiesa, kai kvapas išsisklaido, gyvūnai grįžta.

Kitas būdas – daugelis gyventojų sumanė, kad nuo rezus beždžionių jiems gali padėti išsivaduoti langūrai – didelės beždžionės, kurios kelia pavojų įprastoms.

Pasak Amaro Singho, langūrų prižiūrėtojo, "jų kirtis toks stiprus, kad jis gali savo priešininką nutėkšti penkias pėdas". A.Singhas sako, kad dabar mieste jis prižiūri 65 langūrus, kurie gyvena įvairiuose namuose. Už vieno langūro nuomą jis per mėnesį gauna 200 dolerių.

Tiesa, veterinarijos ekspertas R.B.S.Tyagi pabrėžė, kad langūrai tiesiog verčia beždžiones keliauti į kitų namų kiemus ir problemos nesprendžia. Vis dėlto miesto valdžia finansuoja beždžionių gaudytojus. Jiems prieš kelerius metus buvo mokama po 5 dolerius už pagautą gyvūną, dabar – 12 dolerių.

Tiesa, šios pastangos – perniek. Daugelis gaudytojų sako, kad beždžionės per laiką įsigudrino nepakliūti į spąstus. Valdžia į pagalbą net pasikvietė profesionalius medžiotojus iš Pietų Indijos, tačiau ir šiems nepavyko Delio apsaugoti nuo beždžionių antplūdžio.

Daugelis sugautų beždžionių buvo gabenamos į rezervatą pietiniame Delyje, tačiau vietos gyventojai pasakojo, kad jos lengvai iš ten ištrūkdavo.

Kali, kuris gyvena mažame name netoli rezervato, pasakojo, kad jo jaunesnioji duktė buvo sukandžiota ir jai reikėjo kreiptis į medikus. Po tokio beždžionių išpuolio šio priemiesčio vyrai ėmė saugoti vaikus, nes gydymas ligoninėje daugeliui sunkiai įkandamas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų