A. Blinkenas ragina normalizuoti Izraelio ir Saudo Arabijos santykius

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį galingai proizraelietiškų pažiūrų lobistų grupei pareiškė, kad Vašingtonui yra labai svarbus Saudo Arabijos ir Izraelio santykių normalizavimas, ir pažadėjo, kad Iranui niekada nebus leista įsigyti branduolinių ginklų.

„Jungtinės Valstijos yra tikrai suinteresuotos nacionaliniu saugumu, kad būtų skatinamas Izraelio ir Saudo Arabijos santykių normalizavimas. Manome, kad galime ir iš tiesų privalome atlikti svarbų vaidmenį jį plėtojant“, – sakė A. Blinkenas Amerikos ir Izraelio viešųjų reikalų komitetui (AIPAC).

Likus kelioms valandoms iki išvykimo į derybas Rijade ir Džidoje, A. Blinkenas teigė, kad JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija yra įsipareigojusi laikytis „Abraomo susitarimų“ – ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pradėtos iniciatyvos įtikinti arabų šalis užmegzti oficialius santykius su žydų valstybe.

Tačiau iki šiol Rijadas laikėsi santūriai, nors ir leido Izraeliui vykdyti komercinius skrydžius bei su Izraeliu palaikė ryšius įvairiose srityse.

„Tolesnė Izraelio integracija regione prisideda prie stabilesnio, saugesnio ir labiau klestinčio regiono bei saugesnio Izraelio“, – AIPAC auditorijai sakė A. Blinkenas.

Jis teigė, kad J. Bideno administracija neturi iliuzijų, jog Saudo Arabijos ir Izraelio santykius bus galima visiškai normalizuoti greitai ar lengvai.

„Tačiau ir toliau esame pasiryžę siekti šio rezultato, be kita ko, šią savaitę man vykstant į Džidą ir Rijadą susitikti su Saudo Arabijos ir Persijos įlankos šalių kolegomis“, – sakė jis.

Vis dėlto valstybės sekretorius pridūrė: „Integracijos ir normalizavimo pastangos nepakeičia pažangos tarp izraeliečių ir palestiniečių ir neturėtų vykti jos sąskaita.“

Taip pat A. Blinkenas pakartojo Vašingtono pažadą, kad Iranui nebus leista kurti branduolinių ginklų.

„JAV ir Izraelio santykiai grindžiami Jungtinių Valstijų įsipareigojimu užtikrinti Izraelio saugumą. Šis įsipareigojimas yra nediskutuotinas, jis yra geležinis“, – teigė jis.

„Jei Iranas atmes diplomatijos kelią, tada, kaip ne kartą aiškiai nurodė prezidentas Bidenas, bus apsvarstytos visos galimybės užtikrinti, kad Iranas neįgytų branduolinio ginklo“, – sakė A. Blinkenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,./....,

,./...., portretas
Izraelis yra identiškas putino rusijai, todėl su juo ir turėtų būti atitinkamai elgiamasi. Nenorėčiau turėti su jais jokių reikalų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių