Pereiti į pagrindinį turinį

Brazilijoje tęsiasi apkaltos procesas prieš prezidentę D. Rousseff

2016-04-12 04:17
BNS inf.
Reuters nuotr.

Kongreso komisija pirmadienį rekomendavo tęsti apkaltos procesą prieš Brazilijos prezidentę Dilmą Rousseff (Dilmą Rusef), atverdama kelią lemtingam balsavimui žemuosiuose rūmuose, kuris gali priartinti kairiųjų pažiūrų šalies vadovės nušalinimą nuo posto.

Tolesniam D.Rousseff nušalinimo procedūrų vykdymui specialioji komisija pritarė 38 balsais prieš 27 – tai penkiais balsais daugiau nei reikalinga, nes apkaltos stovyklos pergalei būtų pakakę ir 33 balsų.

Per visą dieną trukusius piktus 65 narių apkaltos komisijos debatus abi šalys skandavo šūkius ir mojavo plakatais. Apkaltos stovyklos šalininkai ant savo stalų buvo iškėlę užrašus su žodžiais „Nušalinti nedelsiant“, o D.Rousseff šalininkai skandavo: „Perversmas, perversmas, perversmas“.

Nors tokia komisijos balsavimo baigtis buvo laukiama, šis žingsnis kol kas tebėra simboliškas, nes tolesnė į kampą spaudžiamos šalies lyderės, kaltinamos dėl didžiulio masto korupcijos skandalo, politinė ateitis priklausys nuo balsavimo žemuosiuose rūmuose, kurie spręs, ar šis klausimas turėtų būti perduotas svarstyti Senatui.

Kaip numatoma, šis visų žemųjų rūmų deputatų balsavimas gali būti surengtas jau šios savaitės pabaigoje.

D.Rousseff ir jos Darbininkų partija stengiasi išsilaikyti valdžioje tuo metu, kai šalį krečia didžiulis kyšininkavimo ir turto grobstymo skandalas, susijęs su valstybine naftos bendrove „Petrobras“.

D.Rousseff taip pat kaltinama dėl skaudžios recesijos: šalies ekonomika pernai susitraukė 3,8 proc.; Brazilija taip pat praranda investicijas dėl pablogintų kreditavimo reitingų.

Kad apkaltos procesas pajudėtų į priekį, 513 vietų turinčiuose Atstovų Rūmuose už jį turi balsuoti bent 342 deputatai, o analitikai sako, kad tokio balsavimo baigtį sunku prognozuoti.

Brazilijos demokratinio judėjimo partija, kuri yra didžiausia šalyje, praeitą mėnesį pasitraukė iš D.Rousseff valdančiosios koalicijos, priversdama vyriausybę stengti užsitikrinti mažesnių partijų palaikymą, kad jos padėtų blokuoti apkaltos procesą.

Jeigu sprendimas surengti apkaltą būtų priimtas Atstovų Rūmuose, jis būtų perduotas Senatui, kuris spręstų, ar ši byla turi būti nagrinėjama. Jeigu taip nutiktų, D.Rousseff būtų nušalinta nuo pareigų iki 180 dienų, kol bus nagrinėjama jos byla.

Dar vienu posūkiu šioje jau kelis mėnesius besitęsiančioje apkaltos sagoje tapo dienraščio „Folha de S. Paulo“ paskelbtas viceprezidento Michelio Temero (Mišelio Temero), kuris perimtų prezidento įgaliojimus, jeigu D.Rousseff būtų nušalinta, pareiškimo garso įrašas. Anot laikraščio, tas įrašas buvo išsiųstas M.Temero Demokratinio judėjimo partijos nariams ir atrodo esantis preliminarus kreipimasis, kurį M.Temeras paskelbtų Brazilijos visuomenei, jeigu Atstovų Rūmų deputatų balsavimas atvertų kelią apkaltai.

Tame kreipimesi M.Temeras kalba, tarsi jau būtų perėmęs valstybės vadovo pareigas: „Daug žmonių kreipėsi į mane, kad pateikčiau bent preliminarių pastabų Brazilijos tautai, ką darau kukliai, atsargiai ir nuosaikiai.“

M.Temeras sako, kad Brazilijai reikalinga „nacionalinio gelbėjimo vyriausybė“, galinti ištraukti šalį iš giliausios per kelis dešimtmečius recesijos, taip pat ragina už susiskaldžiusios politinės sistemos vienybę. Akivaizdžiai mėgindamas įtikti neturtingiems piliečiams, kurie sudaro ištikimiausią D.Rousseff šalininkų ratą, M.Temeras žada nenaikinti populiarių turto perskirstymo programų, o prireikus jas netgi išplėsti.

Per vėliau pirmadienį sostinėje surengtą spaudos konferenciją M.Temeras sakė, kad tas 13 minučių garso įrašas buvo įrašytas vienam jo draugui, bet „atsitiktinai“ išsiųstas partijos nariams.

Tame garso įraše „nesakau nieko nauja, nes tas teorijas aš jau senokai ginu“, viceprezidentas sakė žurnalistams.

Reaguodamas į šį faktą Brazilijos politinių reikalų ministras ir D.Rousseff sąjungininkas Ricardo Berzoini (Rikardu Berzoinis) pakartojo vyriausybės poziciją, kad pastangos surengti apkaltą prezidentei prilygsta perversmui, ir tvirtino, kad M.Temeras yra šio proceso variklis. Tas įrašas „rodo viceprezidento pučistines ypatybes“, R.Berzoini sakė reporteriams.

„Jis painioja tyrimą su netiesioginiais rinkimais. Jis kovoja dėl balsų“, – pridūrė R.Berzoini.

Tūkstančiai B.Rousseff šalininkų demonstravo savo nepritarimą apkaltai Rio de Žaneiro centre vykusiuose renginiuose, įskaitant garsių muzikantų ir kitokių žvaigždžių pasirodymus.

Kalbėdamas per vieną iš tų renginių buvęs prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva), D.Rousseff mentorius ir pirmtakas, pliekė M.Temerą, sakydamas miniai, kad viceprezidento padarytas įrašas atskleidė jo troškimą nuversti D.Rousseff.

L.I.Lula da Silva atmetė Kongreso komiteto balsavimą, sakydamas, kad jis nėra svarbus, taip pat sakė, kad tikruoju išbandymu taps visų Atstovų Rūmų deputatų balsavimas.

Besitęsiantis tyrimas dėl didelio masto korupcijos schemos krėtė Braziliją pastaruosius dvejus metus. Per jį kai kurie aukšto rango politikai ir keli turtingiausi bei įtakingiausi verslininkai buvo suimti, apkaltinti ir nuteisti.

Šeštadienį paskelbti vienos apklausos rezultatai rodo, kad palaikymas D.Rousseff apkaltai išlieka didelis, bet pastarosiomis savaitėmis šiek tiek sumažėjo dėl politinių manevrų. Agentūros „Datafolha“ atliktas tyrimas atskleidė, kad prezidentės apkaltą palaiko 61 proc. respondentų – septyniais procentiniais punktais mažiau negu kovą.

Paklausti apie viceprezidentą, 58 proc. respondentų sakė, kad palaikytų apkaltą M.Temerui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų