Britanija terorizmo grėsmės laipsnį sumažino iki „žymaus“

Jungtinė Karalystė terorizmo pavojaus šalyje laipsnį sumažino nuo „smarkios grėsmės“ iki „žymios grėsmės“, pirmadienį pranešė vidaus reikalų sekretorė Priti Patel.

Ji parlamentui sakė, kad sprendimas priimtas nuo rugsėjo iki lapkričio „reikšmingai sumažėjus atakų Europoje varomajai jėgai“.

Sprendimą praėjusį ketvirtadienį priėmė Jungtinis terorizmo analizės centras (JTAC), pridūrė ji.

Su Šiaurės Airijos terorizmu susijusio teroro šioje Jungtinės Karalystės provincijoje grėsmė tebėra „smarki“, nurodo vidaus žvalgybos tarnyba MI5.

JTAC priklauso MI5, užsienio žvalgybos tarnyba MI6, policija; centras vertina visą žvalgybinę informaciją, susijusią su terorizmu šalyje ir užsienyje.

„Smarki grėsmė“ yra antras aukščiausias laipsnis iš penkių. Grėsmės žyma „smarki“ reiškia, jog pareigūnai mano, kad nauja ataka yra labai tikėtina, o žyma „žymi“ nurodo, kad ji yra tikėtina.

Grėsmės lygį nuo „žymios“ iki „smarkios“ Britanija padidino lapkričio pradžioje, po kruvinos atakos Vienoje ir kelių išpuolių Prancūzijoje.

Per šaudynes Vienoje žuvo keturi žmonės. Austrijos sostinės policija sakė, kad ataką įvykdė anksčiau kalėjęs žinomas islamo ekstremistas.

Spalį Prancūzijos pietuose esančioje Nicoje peiliu ginkluotas užpuolikas nužudė tris žmones. Vyriausybė išpuolį vadino „islamistų teroro“ aktu.

Prieš tai Prancūziją sukrėtė brutalus mokytojo, klasėje parodžiusio pranašo Muhammado (Muhamado) karikatūrų, nužudymas nupjaunant galvą. Šiuo nužudymu įtariamas radikalus islamistas.

2017-aisiais grėsmės lygis JK du kartus trumpam buvo padidintas iki aukščiausio „kritinio“ laipsnio, reiškiančio, kad ataka yra labai tikėtina artimiausiu metu. Tai buvo padaryta tų metų gegužę ir rugsėjį, reaguojant į konfliktus Sirijoje ir Irake. Tais pačiais metais islamistų kovotojai įvykdė kruvinas atakas Mančesteryje ir Londone.

„Kritinis“ laipsnis taip pat buvo paskelbtas 2006 metų rugpjūtį, saugumo tarnyboms pranešus, kad buvo sužlugdytas sąmokslas susprogdinti reisų tarp Britanijos ir JAV lėktuvų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam --degutas-- taigi karaliene

tam --degutas-- taigi karaliene   portretas
dar gyva --vadinasi dar viena nusenus vista yra-balta...

cha ha ha , zymi, zymiai zymesne,

cha  ha  ha , zymi, zymiai zymesne, portretas
ypatyngai zymi vidutiniskai zymi , nuosekliai zymi , zymiai zymi , visiskai zymi ir t.t iki mazai zymios...ir visiskai nezymios...

Degutas

Degutas portretas
Ten, Britanijoje, dar baltuju like?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių