Bulgarija ragina Europą atsisakyti rusiškų dujų

Bulgarijos ministras pirmininkas Kirilas Petkovas ketvirtadienį lankydamasis Ukrainoje paragino Europą būti „stipresne“ ir rasti alternatyvų rusiškoms dujoms.

Maskva trečiadienį nutraukė dujų tiekimą ES ir NATO priklausančioms Bulgarijai bei Lenkijai, o Briuselis šį žingsnį pavadino „šantažu“.

„Turime būti stipresni; turime būti ryžtingi“, – bulgarų premjeras sakė Irpinėje, viename iš Kyjivą supančių miestelių, kur karo nusikaltimais kaltinama Maskva, vasario 24-ąją įsiveržusi į Ukrainą.

Bulgarija turi „alternatyvių pasirinkimų“ rusiškų dujų srautams, pareiškė K. Petkovas ir pridūrė: „Jeigu mes galime tai padaryti, tai turėtų padaryti visi Europoje.“

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pranešė, jog Varšuva ir Sofija dabar gauna dujų iš kaimyninių ES valstybių.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) duomenimis, pernai Rusija patenkino 32 proc. viso Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės dujų poreikio, o 2009 metais – 25 proc., nors padėtis konkrečiose šalyse labai skirtinga.

Pasak K. Petkovo, Maskva, po savo invazijos į Ukrainą pareikalavusi, kad šalys už dujas atsiskaitytų rubliais, negali būti laikoma patikima tiekėja.

„Šiandien turime mokėti rubliais. Rytoj bus [didesnė] kaina. Kitą dieną – [mažesnės] apimtys“, – kalbėjo premjeras.

„Arba turite sutartį, kurios laikotės, arba niekas jūsų negerbia“, – pridūrė jis.

Stovėdamas toje Irpinės dalyje, kur, kaip įtariama, Rusijos pajėgos įvykdė žiaurumus, K. Petkovas pareiškė, kad Bulgarija palaiko Ukrainą, ir pažadėjo „teikti visą reikiamą pagalbą“.

Rusijos prezidentas Vladimiras „Putinas turėtų suprasti, kad jis negali laimėti šio karo“, pabrėžė bulgarų lyderis.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBulgarijarusiškos dujosEuropaKirilas Petkovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių