Buvęs NATO generolas P. Pavelas prisaikdintas Čekijos prezidentu

Į pensiją išėjęs NATO generolas Petras Pavelas ketvirtadienį prisaikdintas Čekijos prezidentu.

Jis davė oficialią priesaiką per bendrą abejų parlamento rūmų posėdį Prahos pilyje.

61-erių vyras buvo išrinktas sausio mėnesį, kai antrajame rinkimų ture nugalėjo buvusį ministrą pirmininką, milijardierių populistą Andrejų Babišą.

P. Pavelas prezidento poste keičia skaldančia figūra laikomą ir atvirais pasisakymais pagarsėjusį politikos veteraną Milošą Zemaną, kurio paskutinioji penkerių metų kadencija baigėsi trečiadienį.

Nors Čekijos prezidento vaidmuo yra daugiausia ceremoninis, jis skiria vyriausybę, parenka centrinio banko valdytoją ir Konstitucinio Teismo teisėjus, taip pat vadovauja ginkluotosioms pajėgoms.

P. Pavelas, kuris 2015–2018 metais vadovavo NATO kariniam komitetui, pažadėjo toliau remti karo nuniokotą Ukrainą.

Jis taip pat pažadėjo puoselėti glaudžius ryšius su Europos Sąjunga ir NATO bei stiprinti santykius su Jungtinėmis Valstijomis.

Baigęs karo universitetą ir tapęs elitiniu desantininku, P. Pavelas buvo apdovanotas kaip didvyris Serbijos ir Kroatijos kare, kai padėjo išlaisvinti prancūzų karius iš karo zonos.

Jis užėmė Čekijos generalinio štabo viršininko postą, taip pat dirbo NATO regioninėje vadovybėje Nyderlanduose.

Po inauguracijos P. Pavelas planuoja kitą savaitę vykti į savo pirmąją užsienio kelionę į kaimyninę Slovakiją, kuri kartu su jo šalimi sudarė vieną valstybę – Čekoslovakiją, kol 1993 metais ši taikiai skilo.

Tarp kitų užsienio sostinių, kurias jis ketina aplankyti artimiausiu metu, yra Kyjivas ir Varšuva.

P. Pavelas nori susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, taip išreikšdamas paramą jo šaliai, ir patikinti Lenkijos kolegą Andrzejų Dudą (Andžejų Dudą), kad Čekija visapusiškai gerbia savo įsipareigojimus NATO ir Aljanso kolektyvinės gynybos principą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
gal nebukit bezdzionemis ir nekartokit tu niekinanciu terminu nes tai zema betkokiu adresu parodo padaro lygi be savigarbos ir morales ????===

Pagarba

Pagarba  portretas
Čekams, kažkada padėjo malkų pakraut vatoms
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių