D. Trumpas atvyko į Niujorką išklausyti istorinių kaltinimų

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį atvyko į Niujorką, kur antradienį turi išklausyti beprecedenčius kriminalinius kaltinimus, galinčius supurtyti visą 2024 metų prezidento rinkimų kampaniją.

76 metų respublikonas, pirmasis prezidentas per JAV istoriją, kuriam pareikšti kriminaliniai kaltinimai, antradienį bus oficialiai apkaltintas dėl 2016-ųjų prezidento rinkimų kampanijos metu vienai pornografijos žvaigždei sumokėtų pinigų – už tylėjimą apie galimą jųdviejų romaną.

Po 2016 metų rinkimų D. Trumpas tapo Baltųjų rūmų šeimininku.

Pirmadienį atskridęs iš Floridos D. Trumpas, maždaug 16.15 val. vietos (23.15 val. Lietuvos) laiku eidamas į savo dangoraižį „Trump Tower“ Penktojoje aveniu pamojo šalininkams.

Jo atvykimas sustiprinto saugumo sąlygomis taip pat buvo istorinis, turint galvoje tiesiogines JAV televizijų transliacijas ir žiniasklaidos sraigtasparnius, sekusius jo kortežą.

D. Trumpas kaltinimus Manhatano teisme išklausys antradienį po pietų, taip pat atidžiai stebimas žiniasklaidos. Tikimasi, kad šiuo pasirodymu jis bandys pasinaudoti telkdamas paramą savo kampanijai dėl perrinkimo.

„JIE ATEINA NE MANĘS, JIE ATEINA JŪSŲ – AŠ TIESIOG STOVIU JIEMS SKERSAI KELIO!“ – savo socialinės žiniasklaidos platformoje „Truth Social“ parašė D. Trumpas. Tai buvo viena iš tuzino jo žinučių, paskelbtų pakeliui iš namų Floridoje į Niujorką.

Visame Niujorke budėjo policija, prie dangoraižio „Trump Tower“ ir teismo pastato Žemutiniame Manhatane buvo įrengti saugumo kordonai ir dirbo slaptųjų tarnybų agentai.

Niujorko meras Ericas Adamsas (Erikas Adamsas) pirmadienį perspėjo visus, ketinančius mieste rengti smurtinius protestus dėl istorinio kaltinamojo akto buvusiam JAV prezidentui.

Pasak mero, jie bus „suimti ir patraukti atsakomybėn“, kad ir kas jie būtų.

„Nors gali būti, kad rytoj į mūsų miestą ketina atvykti kažkiek neramumų kurstytojų, mūsų žinia yra aiški ir paprasta: „kontroliuokite save“, – spaudos konferencijoje sakė E. Adamsas.

Jis pridūrė, kad nebuvo jokių konkrečių ir rimtų grasinimų.

Pateikus kaltinimus D. Trumpui turi būti atliekama standartinė procedūra – imami pirštų atspaudai, daromos nuotraukos.

„Viskas dar nėra aišku“

Tačiau nėra jokio buvusio prezidento pasidavimo institucijoms plano, ir dar neaišku, ar nenuspėjamumu garsėjantis D. Trumpas laikysis scenarijaus, ar ras būdą pakreipti situaciją savo naudai.

„Viskas dar nėra aišku“, – televizijai CNN teigė vienas iš D. Trumpo advokatų Joe Tacopina (Džo Takopina) ir pridūrė, kad mažai tikėtina, jog jo klientas, kurį saugo JAV slaptoji tarnyba, bus vedamas surakintas atrankiais pro žiniasklaidos kameras.

J. Tacopina nurodė, kad D. Trumpas stengsis įrodyti savo nekaltumą.

Po teismo posėdžio eksprezidentas ketina grįžti į Floridą, iš kur vakare ketina kreiptis į visuomenę.

Didžioji prisiekusiųjų žiūri kaltinimus D. Trumpui pareiškė praėjusią savaitę.

Konkrečios kaltinimų detalės bus atskleistos antradienį vyksiančiame teismo posėdyje. Jie yra susiję su tyrimu dėl 130 000 JAV dolerių (122,7 tūkst. eurų) sumokėtų suaugusiųjų filmų aktorei Stormy Daniels (Stormi Daniels).

Buvęs D. Trumpo advokatas Michaelas Cohenas (Maiklas Koenas), kuris liudijo prieš savo buvusį bosą, teigė, kad jis suorganizavo šį mokėjimą S. Daniels mainais į jos tylėjimą apie romaną, kurį, pasak jos, su D. Trumpu ji turėjo 2006 metais.

D. Trumpas, kurio trečioji žmona Melania (Melanija) tuo metu buvo neseniai pagimdžiusi, neigia egzistavus šį romaną.

Prokurorai teigė, kad čekiai nebuvo tinkamai užregistruoti, o prisiekusiųjų buvo paprašyta apsvarstyti, ar tai nebuvo dangstymas, kuriuo siekta naudos D. Trumpo kampanijai, užglaistant skandalą.

Niujorko tyrimas yra pirmasis iš trijų pagrindinių buvusio prezidento atžvilgiu vykdomų tyrimų, kai priimtas sprendimas dėl kaltinimų.

Klausimai dėl 2024-ųjų

Eksprezidentas susiduria su keliais valstybinio ir federalinio lygmens baudžiamaisiais tyrimais dėl galimo netinkamo elgesio, kurie kelia pavojų jo naujam kandidatavimui į JAV prezidento postą.

Tai apima pastangas panaikinti rezultatus 2020-ųjų prezidento rinkimuose Džordžijos valstijoje, veiksmus su įslaptintais dokumentais ir galimą prisidėjimą prie JAV Kapitolijaus šturmo 2021-ųjų sausio 6 dieną.

Respublikonų atstovai, įskaitant D. Trumpo varžovą partijos pirminiuose rinkimuose, Floridos gubernatorių Roną DeSantisą, pasmerkė šiuos kaltinimus.

Tačiau kai kuriuos respublikonus papiktino perspektyva, kad D. Trumpas, kuriam du kartus buvo surengta apkalta ir kuris šiuo metu yra daugelio teisinių tyrimų objektas, sieks tapti partijos kandidatu.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), saugodamasis, kad viskas, ką jis gali pasakyti D. Trumpo atžvilgiu, gali paskatinti pastarojo skundus dėl teismų sistemos nešališkumo, yra vienas iš nedaugelio demokratų, susilaikiusių nuo komentarų apie savo pirmtakui pareikštus kaltinimus.

Pirmadienį per vizitą vienoje Minesotos gamykloje paklaustas, ar tiki teisine sistema, J. Bidenas tiesiog atsakė: „Taip.“

Kai kurie apžvalgininkai mano, kad šie kaltinimai gali neigiamai paveikti D. Trumpo šansus 2024-ųjų prezidento rinkimuose, o kiti tvirtina, kad jie gali pritraukti dar daugiau rinkėjų.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių