D. Trumpas nuo sekmadienio JAV blokuos programėlių „TikTok“ ir „WeChat“ atsisiuntimą

JAV Prekybos departamentas paskelbė, kad penktadienį bus išleistas įsakymas, nuo rugsėjo 20 dienos uždrausiantis Jungtinėse Valstijose gyvenantiems žmonėms atsisiųsti kiniškas programėles „TikTok“ ir „WeChat“, skelbia agentūra „Reuters“.

Prekybos departamento pareigūnai sakė, kad prezidentas Donaldas Trumpas dar gali atšaukti vėlyvą sekmadienį įsigaliosiantį draudimą Jungtinėse Valstijose atsisiųsti „TikTok“. Programėlės savininkė „ByteDance“ tuo pat metu siekia sudaryti sandorį dėl veiklos JAV.

„ByteDance“ jau kurį laiką veda derybas su „Oracle Corp“ ir kitomis bendrovėmis dėl naujos įmonės „TikTok Global“ sudarymo, kurios tikslas – išspręsti JAV susirūpinimą dėl vartotojų duomenų saugumo. Tačiau norint išvengti visiško programėlės draudimo JAV, „ByteDance“ dar reikės sulaukti D. Trumpo pritarimo.

Prekybos departamento pareigūnai sakė, kad iki lapkričio 12 dienos nebus draudžiami papildomi techniniai sandoriai su „TikTok“, o tai suteiks „ByteDance“ daugiau laiko pasiekti susitarimą dėl programėlės veiklos JAV. „(Programėlė) „TikTok“ išliks nepakitusi iki lapkričio 12 dienos“, – transliuotojui „Fox Business Network“ sakė prekybos sekretorius Wilburas Rossas.

Departamentas sakė, kad tokie veiksmai „apsaugos JAV vartotojus, panaikinus prieigą prie šių programėlių ir smarkiai sumažinus jų funkcionalumą“.

Prekybos departamento įsakymu Jungtinėse Valstijose abi programėlės bus „deplatformuotos“ – „App Store“, „Google Play“ ir kitoms platformoms, „kurios yra pasiekiamos iš Jungtinių Valstijų“, bus uždrausta siūlyti šių programėlių atsisiuntimą, agentūrai „Reuters“ sakė aukšto rango departamento pareigūnas.

Tačiau įsakymu nebus uždrausti JAV bendrovių verslo sandoriai su „WeChat“ ir kitomis programėlės savininkės „Tencent“ valdomomis įmonėmis už šalies ribų, o platformos „Apple“ ir „Google“ už JAV ribų toliau galės siūlyti šių programėlių atsisiuntimą.

Draudimai yra atsakas į rugpjūčio 6 dieną D. Trumpo pasirašytą dekretą, prekybos departamentui suteikusį 45 dienas nustatyti, kokius sandorius blokuoti su programėlėmis, kurios, jo manymu, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Šis terminas pasibaigia sekmadienį.

Prekybos departamento pareigūnai teigė, kad imasi nepaprastų žingsnių dėl rizikos, kurią kelia programėlių vykdomas duomenų rinkimas. Kinija ir bendrovės neigia mestus kaltinimus, kad šnipinėjimo tikslais renkami JAV vartotojų duomenys.

W. Rossas paskelbė pranešimą, kuriame sakė, kad  buvo imtasi „rimtų žingsnių kovai su neteisėtu Kinijos vykdomu amerikiečių asmeninių duomenų rinkimu, tuo pat metu atkreipiant dėmesį į mūsų nacionalines vertybes, demokratinėmis taisyklėmis pagrįstas normas ir agresyvų JAV įstatymų ir kitų teisės aktų vykdymą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Verygovidui

Verygovidui portretas
Instagrama ne?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių