D. Trumpas: urano atsargų limitą viršijęs Iranas „žaidžia su ugnimi“

  • Teksto dydis:

Teheranui paskelbus apie viršytas prisodrinto urano atsargų ribas, nustatytas 2015 metų daugiašale sutartimi, iš šios sutarties pasitraukusių Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį perspėjo, kad Iranas „žaidžia su ugnimi“.

Izraelis pirmadienį paragino Europos valstybes įvesti sankcijas Iranui, o Rusija išreiškė apgailestavimą, bet sakė, kad šis žingsnis yra JAV spaudimo, stumiančio susitarimą žlugimo link, pasekmė.

Didžioji Britanija paragino Teheraną „vengti bet kokių kitų žingsnių tolyn“ nuo istorinio tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos, o Jungtinės Tautos sakė, kad Iranas privalo laikytis savo įsipareigojimų pagal šį susitarimą.

„Iranas viršijo 300 kg limitą“, – pirmadienį pusiau valstybinei naujienų agentūrai ISNA sakė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas).

Tačiau jis taip pat nurodė, kad šis žingsnis galėtų būti atšauktas.

„Jie žino, ką daro. Jie žino, su kuo žaidžia, ir aš galvoju, kad jie žaidžia su ugnimi“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas, kai jo buvo paklausta, ar jis turi pranešimą Iranui.

Pernai gegužę D. Trumpas išvedė savo šalį iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) ir sugrąžino skaudžias sankcijas Irano naftos eksportui, finansinėms operacijoms ir kitiems sektoriams.

Teheranas, kuris spaudė likusias JCPOA šalis gelbėti susitarimą, gegužės 8 dieną paskelbė nebesilaikysiantis apribojimų, taikomų jo prisodrinto urano ir sunkiojo vandens atsargoms.

Iranas grasino atsisakyti ir daugiau įsipareigojimų, jei likusios susitarimo šalys – Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Europos Sąjunga – nepadės apeiti JAV sankcijų, pirmiausia dėl naftos pardavimo.

Baltieji rūmai anksčiau sakė, kad „Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės niekada neleis Iranui pasigaminti branduolinių ginklų“, ir pažadėjo toliau taikyti „maksimalų spaudimą“ Teheranui.

Jie žino, ką daro. Jie žino, su kuo žaidžia, ir aš galvoju, kad jie žaidžia su ugnimi.

„Buvo klaida pagal susitarimą su Iranu leisti Iranui sodrinti uraną bet kokiu laipsniu“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės Stephanie Grisham (Stefani Grišam) pareiškime.

„Nereikia dramatizuoti“

M. J. Zarifas tvirtino, kad Iranas nepadarė nieko bloga. „NEPAŽEIDĖME #JCPOA“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Anot Irano diplomatijos vadovo, Teheranas „pakeis“ savo sprendimą, kai „E3 (Britanija, Prancūzija ir Vokietija) ims vykdyti savo įsipareigojimus“. 

JAV valstybės sekretorius  Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) apkaltino Iraną, esą šis naudoja savo branduolinę programą tarptautinei bendrijai spausti ir kelia grėsmę regiono saugumui. 

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) patvirtino, kad Iranas viršijo silpnai prisodrinto urano atsargų ribas, nustatytas branduoliniu susitarimu.

Vienas diplomatas Vienoje, kur įsikūrusi TATENA būstinė, naujienų agentūrai AFP sakė, kad šiitiška respublika nustatytą limitą viršijo 2 kilogramais. 

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas išreiškė apgailestavimą dėl Irano žingsnio, tačiau pabrėžė, jog tai yra „natūrali pastarųjų įvykių pasekmė ir beprecedenčio JAV spaudimo rezultatas“.

„Nereikėtų dramatizuoti situacijos“, – sakė S. Riabkovas, kurio šalis yra artima Teherano sąjungininkė.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) tviteryje parašė, kad Londonas „labai sunerimęs“ dėl pastarojo Irano žingsnio ir ragina šalį vėl laikytis susitarimo nuostatų.  

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) savo ruožtu pareiškė, jog „itin svarbu“, kad Iranas laikytųsi branduolinio susitarimo.

„Europos pastangų nepakanka“

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paragino Europos valstybes įvesti sankcijas senam jo šalies priešininkui Iranui.

Baltieji rūmai informavo, kad D. Trumpas pirmadienį telefonu kalbėjosi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) apie pastaruosius Irano žingsnius.

Penktadienį po krizinio pasitarimo, sušaukto branduoliniam susitarimui gelbėti, ES paskelbė, jog barteriniais mainais pagrįstas sudėtingas mechanizmas INSTEX, turintis sudaryti sąlygas Iranui prekiauti nafta apeinant amerikiečių sankcijas, „jau paleistas veikti ir pirmieji pervedimai jau apdorojomi“.

Tačiau „europiečių pastangų nepakanka“, todėl Iranas įgyvendins numatytas priemones, sakė M. J. Zarifas.

Pagal 2015 metų susitarimą Iranas įsipareigojo apriboti savo branduolinius pajėgumus ir įsileisti tarptautinius inspektorius, kad jie galėtų stebėti šią veiklą. Mainais buvo pažadėta sušvelninti Iranui taikomas tarptautines sankcijas.

Iranas yra paskelbęs, kad šalis nebesilaikys ne tik urano ir sunkiojo vandens atsargų kiekiui taikomo apribojimo, bet ir pradės gaminti uraną, prisodrintą labiau negu šiuo metu leidžiama riba – 3,67 procento. Šis lygis yra daug mažesnis negu branduoliniams užtaisams tinkamos medžiagos – jiems reikia daugiau kaip iki 90 proc. prisodrinto urano.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasJAVIranas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Iranui būtina kuo greičiau pasigaminti branduolinį ginklą, kol JAV teroristai dar jo neužpuolė ir nepagrobė jo naftos. Gaila, Sadamas nesugebėjo to padaryti. O štai Kimas šaunuolis ir žiūrėkit, kaip tas ryžas babuinas lankstosi ir tupinėja prieš jį...nes bijo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių