Pereiti į pagrindinį turinį

Daug populizmo ir juodųjų technologijų

Nors sausis, Ukrainoje prieš rinkimus kaip visuomet karšta. Bet rinkėjams atsibodo drabstymasis purvais ir populistiniai šūkiai, interviu dienraščiui pasakojo Lietuvos ambasados Ukrainoje ministrė patarėja Dalia Sukackienė.

– Ar padėtis prieš rinkimus Ukrainoje labai įtempta?

– Taip, kaip ir prieš kiekvienus rinkimus. Vis daugiau atsiranda juodųjų viešųjų ryšių, bet čia nėra nieko nauja. Ukrainoje padėtis visuomet yra sudėtinga.

– Kokios gyventojų nuotaikos? Ar jie pasirengę vėl eiti į demonstracijas?

– Kol kas jokios demonstracijos nevyksta, o eiliniai žmonės sako, kad antrojo Maidano nebus. Vargu ar kas eitų mitinguoti, jeigu viena ar kita partija pakviestų.

– Ar taip yra dėl to, kad ukrainiečiai nusivylė Oranžine revoliucija?

– Sunku vienareikšmiškai teigti. Vieni nusivylė, kiti ne, vis dar tiki.

– Kokie yra Ukrainos gyventojų lūkesčiai šiuose rinkimuose? Ko jiems dabar labiausiai reikia?

– Aišku, jie tikisi geresnio gyvenimo. Visi pagrindiniai kandidatai dalija populistinius pažadus, kad gyvensime geriau.

– O tauta dar tiki populistiniais pažadais?

– Dauguma žmonių nebetiki. Bet populistinės agitacijos yra labai daug. Pavyzdžiui, viename klipe močiutė pensininkė skundžiasi, kaip jai sunku gyventi, kad dabartinė valdžia nieko nepadarė, kad jos pensija yra tokia maža, jog pusę jos tenka atiduoti už komunalines paslaugas, o kitą pusę – už vaistus. Kad taptų geriau, reikia balsuoti už V.Janukovyčių. Bet šnekant su gyventojais, jie patys juokiasi iš tokių klipų.

– Galbūt praradę pasitikėjimą politikais žmonės išvis neis balsuoti?

– Oro sąlygos dabar labai sudėtingos, todėl tikimasi, kad nemaža dalis žmonių balsuos namie. J.Tymošenko dėl to labai sunerimusi, nes atsiranda balsų klastojimo galimybė. Mat balsuojant namie reikia pateikti tik rinkėjo pažymėjimą, ir niekas neklausia, ar žmogus iš tikrųjų negali ateiti į rinkimų apylinkę.

Kaimuose padėtis sudėtinga. Jeigu žmonės neturės ryžto eiti balsuoti, rinkėjų aktyvumas gali būti menkas. Kita vertus, Ukrainoje visko būna. Rinkėjus, pavyzdžiui, galima atvežti autobusais.

– Europa tikriausiai stebės Ukrainos prezidento rinkimus pro didinamąjį stiklą. Ar Lietuva irgi stebės, kaip balsuojama?

– Taip, iš Lietuvos atvažiuos stebėtojų. Daugiausia jų siunčia Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija, bus keletas žmonių iš Vyriausiosios rinkimų komisijos. Į antrą rinkimų turą turėtų atvykti daugiau stebėtojų, negu į pirmą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų