Dėl protestų Baltarusijoje – iki 12 metų kalėjimo

Beprecedenčiai masiniai protestai buvo kelis mėnesius apėmę Baltarusiją, prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai pasiskelbus to balsavimo, kurį opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotu, nugalėtoju. 66 metų autokratas, šalį valdantis geležiniu kumščiu jau du dešimtmečius, po rinkimų ėmė malšinti protestus.

Baltarusijos opozicionierei M. Kalesnikavai pareikštas galutinis kaltinimas

Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narei Maryjai Kalesnikavai pareikštas galutinis kaltinimas pagal tris baudžiamojo kodekso straipsnius, ketvirtadienį pranešta buvusio pretendento į prezidentus Viktaro Babarykos „Telegram“ kanale.

„Maryjai Kalesnikavai iškeltos baudžiamosios bylos tyrimas baigtas. Maryjai pareikštas kaltinimas pagal tris baudžiamojo kodekso straipsnius“, – rašoma pranešime.

Jame patikslinama, kad opozicionierė kaltinama raginimais imtis veiksmų siekiant pakenkti nacionaliniam saugumui, sąmokslu siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią, taip pat ekstremistinio darinio įkūrimu ir vadovavimu jam.

„Jai gresia iki 12 metų nelaisvės“, – nurodoma pranešime.

M. Kalesnikava buvo sulaikyta rugsėjo 8 dieną prie Baltarusijos ir Ukrainos sienos. Remiantis oficialiai paskelbta Baltarusijos valstybės sienos komiteto spaudos tarnybos versija, M. Kalesnikava drauge su Konstitucinės tarybos nariais Ivanu Kravcovu ir Antonu Radniankovu bandė prasiveržti pro sieną ir buvo išstumta iš automobilio salono.

Maryjai Kalesnikavai iškeltos baudžiamosios bylos tyrimas baigtas. Maryjai pareikštas kaltinimas pagal tris baudžiamojo kodekso straipsnius

Vėliau M. Kalesnikavos bendražygiai pranešė, kad ją pareigūnai norėjo prievarta išsiųsti iš šalies, bet ji prie sienos suplėšė savo pasą, norėdama išvengti prievartinės deportacijos.

Baltarusijoje daugiau nei pusmetį tęsėsi masiniai protestai po praėjusių metų rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų demokratijos nepripažįsta tų rinkimų rezultatų ir tikrąja nugalėtoja laiko Sviatlaną Cichanouskają.

Vykstant protestams S. Cichanouskajos šalininkai įkūrė Koordinacinę tarybą, raginančią pradėti platų visuomeninį dialogą krizei užbaigti, be kita ko, ir dėl mechanizmo pakartotiniams prezidento rinkimams surengti. Minsko režimas šią tarybą laiko nekonstitucine.  

Baltarusijoje šešeriems metams įkalintas per demonstracijas grojęs būgnininkas

Baltarusijos teismas ketvirtadienį šešeriems metams įkalino ir vieną būgnininką, kartu su savo grupe grojusį per masinius protestus, įsiplieskusius šalyje po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

30 metų Aliaksejus Sančukas buvo lapkritį sulaikytas Minske kartu su kitais mušamųjų instrumentų grupės nariais, kurie buvo dažnai matomi per mitingus.

Už dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose jie buvo nuteisti kalėti 15 parų, tačiau paskelbus tokį nuosprendį A. Sančukas buvo vėl sulaikytas, jam buvo iškelta baudžiamoji byla dėl kelių kaltinimų.

Ketvirtadienį Minsko teismas pripažino jį kaltu dėl protestų organizavimo ir dalyvavimo juose, taip pat paskyrė jam šešerių metų laisvės atėmimo bausmę kolonijoje, informavo „Viasna“.

A. Sančukas buvo kaltinamas eismo blokavimu, raudonai baltos vėliavos, laikomos „ekstremistiniu“ Baltarusijos protestų judėjimo simboliu, mojavimu, protestuotojų raginimu ploti, taip pat kitais veiksmais, esą pažeidusiais viešąją tvarką.

„Viasna“ duomenimis, po arešto muzikantas buvo sumuštas ir buvo priverstas pripažinti savo kaltę prieš kamerą, o šis vaizdo įrašas vėliau buvo parodytas per valstybinę televiziją.

A. Sančukas turi žmoną ir aštuonerių metų dukrą.

Per masinius protestus Baltarusijoje žuvo mažiausiai keturi žmonės. Dabar demonstracijos yra daugiausia išsisėmusios, bet žurnalistai ir aktyvistai ir toliau siunčiami už grotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių