Pereiti į pagrindinį turinį

Derybos žlugo

Šalčiai dujų stokojančioje Europoje Ukrainos ir Rusijos konflikto nepajudino iš mirties taško. Rusijos dujų milžinės "Gazprom" ir Ukrainos valstybinės energetikos bendrovės "Naftogaz" derybose vakar nutrūko.

"Gazprom" ir "Naftogaz" vadovai surengė derybas naktį į ketvirtadienį. Prieš tai Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka kalbėjosi telefonu su Rusijos vadovu Dmitrijumi Medvedevu. O Rusijos premjeras Vladimiras Putinas ir jo kolegė Ukrainoje Julija Tymošenko sutiko su ES siūlymu, kad būtų atsiųsti stebėtojai iš Europos į punktus, kur dujotiekiai kerta Rusijos ir Ukrainos sieną ir kur jie išeina iš Ukrainos teritorijos.

Tačiau jokių konkrečių rezultatų, kad būtų atnaujintas dujų tiekimas, nebuvo pasiekta. Atvirkščiai – ketvirtadienį numatytas trišalis susitikimas Briuselyje, kuriame turėjo dalyvauti Ukrainos, Rusijos ir ES atstovai, buvo atšauktas. Ukrainos "Naftogaz" vadovo Oleho Dubynos teigimu, derybos neįvyko "Gazprom" iniciatyva.

Dujų konfliktas pasiekė piką trečiadienį, kai nustota tiekti Europai rusiškas dujas per Ukrainos teritoriją ir ES buvo priversta įsikišti.

Slovakija ir Rumunija vakar paskelbė energetinę nepaprastąją padėtį, Bulgarija nurodė normuoti dujas pramonei, o Vengrija, Kroatija ir Bosnija pranešė, kad antrą dieną iš eilės dujų tiekimas iš Rusijos buvo visiškai nutrūkęs. Dešimtys tūkstančių žmonių liko be namų šildymo.

Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso pareiškė, kad Europos šalys tapo Rusijos ir Ukrainos ginčo "įkaitėmis".

Rusija teigia, kad nuo sausio 1 d., kai buvo nutrauktas dujų tiekimas Ukrainos vartotojams, Ukraina nuolat vagia dujas, skirtas Europos šalims. Kijevas atmeta šiuos kaltinimus. Ukrainos oficialūs asmenys sako, kad "Gazprom" nuolat mažino dujų tranzitą ir trečiadienio rytą ji visiškai nutraukė. Klausimas, kas kaltas dėl sumažinto tranzito, – anaiptol ne vienintelis Maskvos ir Kijevo tarpusavio santykių kliuvinys. Pirmiausia "Gazprom" išjungė dujas Ukrainai, remdamasis tuo, kad nesumokėta už 2008 m. tiektas dujas ir kad nėra sutarties dėl naujos dujų kainos 2009-iesiems. "Gazprom" teigia, kad šį reikalavimą atitinka 450 dolerių už 1000 kub. m kaina. Kijevas nesiruošia mokėti daugiau nei 200 dolerių už 1000 kub. m arba 235 dolerius, jeigu bus padidintas mokestis už tranzitą į Europą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų