Didžiojo Beno dūžiai gali nepaskelbti „Brexito“, jeigu neatsiras pinigų

  • Teksto dydis:

Ar Londono Didysis Benas paskelbs „Brexitą“? Ne, jeigu britų mokesčių mokėtojai nesurinks pinigų.

Prie Vestminsterio parlamento rūmų esančio bokšto laikrodžio varpas nuo 2017 metų, kai bokštas buvo uždarytas ketverių metų rekonstrukcijai, daugiausia tyli.

Tačiau „Brexito“ aktyvistai siekia, kad Didysis Benas paskelbtų akimirką, kai sausio 31 dieną, 23 val. Grinvičo laiku Jungtinė Karalystė oficialiai paliks Europos Sąjungą.

Parlamento pareigūnai sako, kad ši akimirka nėra verta tokių išlaidų, kurios galėtų siekti iki 500 tūkst. svarų (585 tūkst. eurų).

Bokšto rekonstrukciją prižiūrinti Bendruomenių Rūmų komisija antradienį pareiškė, kad Didžiojo Beno paruošimas paskelbti išstojimą iš Europos Sąjungos „gali pareikalauti didelių biudžeto išlaidų“, nes laikrodžio mechanizmas šiuo metu yra išardytas, o varpinėje dedamos naujos grindys.

„Jūs kalbate apie varpo dūžį už maždaug 50 tūkst. svarų“, – pareiškė Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as (Lindsis Hoilas).

„Taip pat turime turėti galvoje, kad vieninteliai jį girdėsiantys žmonės bus tie, kurie gyvena šalia arba lankosi Vestminteryje“, – pridūrė jis.

Tačiau varpus mylintys „Brexito“ šalininkai nepraranda vilties.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) antradienį pareiškė: „Mes pažiūrėsime, ar jo negali finansuoti visuomenė.“

Pasak jo, vyriausybė svarsto galimybę įkurti Didžiojo Beno fondą, kad visuomenė galėtų prisidėti.

Tačiau premjero atstovas Jamesas Slackas (Džeimsas Slakas) paaiškino, kad pati vyriausybė neplanuoja jokios lėšų rinkimų kampanijos.

„Jeigu visuomenė nori, kad Didysis Benas suskambėtų, ir jeigu bus sukaupta pinigų, tada – puiku“, pareiškė jis.

13,7 tonos sveriantis bokšto didysis varpas pirmą kartą sugaudė 1859 metais. Kas valandą skambantys varpo dūžiai yra tapę britų demokratijos simboliu. Nuo 2017 metų, kai bokštas buvo uždarytas rekonstrukcijai, varpas sugausdavo tik ypatingomis progomis, tokiomis kaip Atminimo diena ar Naujieji metai.

Didžiojo Beno bokšto rekonstrukciją planuojama baigti kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių