Pereiti į pagrindinį turinį

Dosnusis sukčius seras Allenas

2009-02-28 09:00
Dosnusis sukčius seras Allenas
Dosnusis sukčius seras Allenas / "SkyNews" nuotr. Viltis: A.Stanfordo apgauti žmonės tikisi bent per 10 metų atgauti savo pinigus.

Garbingas vyras, turintis solidų turtą ir prieš trejus metus gavęs Karibų salų Antigvos ir Barbudos riterio titulą, pasirodė esantis paprasčiausias sukčius. Iki pat paskutinio momento, kai jo paaiškinimus panoro išgirsti Teksaso valstijos teismas, Allenas Stanfordas buvo žinomas kaip sėkmingai dirbantis verslininkas, dosnus filantropas ir kriketo žaidėjų bei politinių partijų rėmėjas. Tačiau tai tebuvo jo kruopščiai kurtas įvaizdis, kuris leido jam apgauti tūkstančius žmonių.

Schema ta pati, kaip ir neseniai nuskambėjusioje Bernardo Madoffo aferoje, kur investuotojų pasitikėjimą nulėmė gerai suformuotas įvaizdis. B.Madoffas, tiesa, spėjo pasisavinti daug daugiau pinigų, nei jo "kolega" – ne 8 mlrd. JAV dolerių (apie 21,3 mlrd. litų), o 50 (apie 133,5 mlrd. litų).

Likimo ironija, kad į B.Madoffo tinklą pakliuvo netgi pats A.Stanfordas. Britų dienraštis "The Times" pranešė, kad sukčius sukčių apgavo už 0,5 mlrd. JAV dolerių (apie 1,3 mlrd. litų). Tai buvo skaudus, bet ne lemiamas praradimas. A.Stanfordas sėkmingai mėgautųsi gyvenimu ir toliau, jei ne JAV vertybinių popierių ir biržų komisijos ieškinys, dėl kurio viskas ir paaiškėjo.

Dabar A.Stanfordo užvirtą košę ilgus metus turės srėbti JAV teisėsauga. O kaip gi su investuotojais? Geriausiu atveju jie atgaus savo indėlius... per artimiausius 10 metų.

"Jau seniai pradėjau planuoti savo pensiją, – nusivylimo neslėpė nekilnojamojo turto pardavimo agentas Kelly Dehay, kuris sužavėtas 8 proc. metinių palūkanų į A.Stanfordo piramidę investavo visas santaupas. – Dabar jaučiuosi žiauriai išduotas."

Dosnus politikų rėmėjas

Dvigubą žaidimą A.Stanfordas pradėjo žaisti prieš 15 metų. Viena ranka dosniai aukodamas ligoninėms ir organizacijoms, besirūpinančioms neįgaliais vaikais, kita – iš patiklių žmonių, įmonių ir bankų jis imdavo ir pasisavindavo sunkiai uždirbtus pinigus.

Dvigubą pilietybę – JAV bei Antigvos ir Barbudos – turintis vyras pasitikėjo savimi. Mat jo pinigines aukas gaudavo netgi pats dabartinis JAV prezidentas Barackas Obama. Pastarasis, sužinojęs apie verslininkui pateiktus kaltinimus, suskubo pranešti, kad iš jo gautus pinigus paaukos labdarai. Tą patį ketina padaryti ir kiti abiejų pagrindinių JAV partijų politikai, kuriuos A.Stanfordas taip pat remdavo. Lėšų iš finansininko gavo ir respublikonų senatorius Johnas McCainas, kuris su B.Obama varžėsi dėl prezidento posto.

Pinigų politikai negailėjęs A.Stanfordas visada buvo laukiamas svečias partijų suvažiavimuose ir būstinėse. Vienoje nuotraukoje užfiksuota, kaip šiltai jį pasitinka JAV Atstovų rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi. Ji ne tik padavė jam ranką, bet apkabino ir pabučiavo. Dabar politikai kratosi savo "draugo" šešėlio.

Nutraukti ryšius su A.Stanfordu žada ir sportininkai, kurie ir anksčiau buvo nepatenkinti jo elgesiu. Mat dalydamas pinigus polo ir kriketo žaidėjams, magnatas leisdavo sau apkabinti ir grabalioti jų žmonas.

Moka susitarti su FTB

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje paveldėjęs dar senelio įkurtą draudimo įmonę A.Stanfordas pradėjo ją plėsti. Galiausiai jo valdoma investicijų bendrovė tapo vieną didžiausių JAV. Tačiau auksinius kiaušinius "Stanford Financial Group" pradėjo dėti, kai jis sukūrė finansinę piramidę. Kaip ir kitų sukčių, jo aferos principas buvo gauti kuo daugiau investicijų, iš kurių jis galėjo mokėti nepagrįstai dideles palūkanas.

Per gana trumpą laiką jis sugebėjo susikrauti milijardus. Anot žurnalo "Forbes", jo asmeniniai turtai siekia 2 mlrd. JAV dolerių (apie 5,3 mlrd. litų). Vyras įsigijo namų ir viešbučių keliose Karibų jūros baseino šalyse, turėjo keletą reaktyvinių lėktuvų, jachtą ir netgi nuosavą salą, kurią žadėjo paversti turistų rojumi. Dabar, regis, to rojaus teks palaukti.

A.Stanfordas vienu metu gyveno prabangioje pilyje, kur, be kita ko, buvo aludė. 57 kambarių gynybinių griovių apsuptą pastatą turtuolis nusipirko iš buvusio Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrėjo George'o Wackenhuto. Vėliau pilis buvo nugriauta, bet ryšiai su FTB, kaip spėjama, liko. Galbūt todėl tyrimą dėl jo veiklos vykdanti specialioji tarnyba dar neskuba uždėti magnatui antrankių – juk visada gerai susitarti.

Siejamas ir su narkomafija

A.Stanfordo advokatai tikina, kad jis nekaltas. Turint galvoje jo ryšius, Jungtinėse Valstijose turtuolis gali būti išteisintas arba atsipirkti formalia bausme.

Tačiau pretenzijų jam turi ne tik JAV teisėsauga. Mat jo verslo tinklas ir machinacijos apraizgė ne vieną valstybę. Teisinių veiksmų prieš A.Stanfordą jau ėmėsi penkios Lotynų Amerikos šalys, o britų kovos su sukčiavimu biuras aiškinasi galimas jo sąsajas su Didžiąja Britanija.

Kol kas Venesuela, Ekvadoras, Meksika, Peru, Antigva ir Barbuda tik paskelbė, jog perima A.Stanfordo turto kontrolę ir tiria magnato bendrovės padalinių veiklą. Vis dėlto A.Stanfordui gresia ne tik prarasti turtą. Kaip teigiama, įvairių šalių teisėsaugos institucijos šiuo metu aiškinasi, ar Teksaso milijardierius susijęs su pinigų, gautų už narkotikus, plovimu. Antigvos ir Barbudos riteris seras Allenas, kaip jis mėgo save vadinti, įtariamas turėjęs ryšių su žymiuoju Įlankos karteliu (isp. – "Cartel del Golfo") Meksikoje.

Pagrindą tyrimui, kuris atliekamas nuo praėjusių metų, davė Meksikos pareigūnų atlikta operacija. Per ją buvo sulaikytas vienas A.Stanfordo lėktuvas, kuriame, pasak teisėsaugos atstovų, buvo rasta čekių. Šie ir yra tas kabliukas, galintis padėti aptikti magnato sąsajas su galingiausia Meksikos gauja. Be to, A.Stanfordui gali būti pateikti kaltinimai dėl užsienio pareigūnų papirkinėjimo. Taigi tikėtina, kad sukčius Tėmidės kardo neišvengs.


Įsimintiniausios piramidės

Finansinės piramidės, dar vadinamos Ponzi schemomis (pavadinta sukčiaus Charleso Ponzi vardu), gyvuoja tik tol, kol įsitraukiančių į "verslą" žmonių skaičius auga. Šiam augimui sustojus, pagrindinio šaltinio, iš kurio būtų galima mokėti dideles palūkanas ir algas darbuotojams, nebelieka ir įmonė žlunga.

Dėl visoje posovietinėje erdvėje veikusios akcinės bendrovės MMM veiklos nukentėjo 10–15 mln. žmonių, o apie 50 pinigus praradusių investuotojų nusižudė. Sergejaus Mavrodi įsteigta bendrovė, žadėdama dideles palūkanas, sugebėjo pritraukti daugybę investicijų. Bendrovė sustabdė savo veiklą tik po S.Mavrodi arešto 1994 m. Tikėdamiesi susigrąžinti investuotus pinigus Rusijos piliečiai sukčių netgi išrinko Valstybės Dūmos deputatu, kas leido jam įgyti teisinį imunitetą. Bankrotas MMM buvo paskelbtas tik 1997 m. S.Mavrodi buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo 2007 m.

Nuo buvusio "Nasdaq" biržos vadovo Bernardo L.Madoffo aferos nukentėjo ne tik paprasti investuotojai, bet bankai ir milijardieriai. Suimtas sukčius prisipažino sukūręs schemą, kuri jo investuotojams kainuos apie 50 mlrd. JAV dolerių (apie 133,5 mlrd. litų). Tai stambiausia apgavystė, kuria kada nors buvo kaltinamas vienas asmuo. Jis palūkanas esamiems klientams mokėdavo pinigais, kuriuos įnešdavo nauji investuotojai. Ilgai B.Madoffo bendrovė veikė stabiliai ir mokėjo klientams 8–12 proc. palūkanų per metus. Stambi afera baigėsi, kai panikuojantys dėl pasaulinės finansų krizės investuotojai panoro atsiimti pinigus. B.Madoffo klientams pareikalavus 7 mlrd. JAV dolerių (apie 18,7 mlrd. litų), bendrovė sąskaitoje teturėjo– 300 mln. JAV dolerių (apie 801 mln. litų). Pasaulis tokių finansinių piramidžių matė dešimtis, bet ši ypatinga dėl masto ir elitinės publikos.

Dar viena amžiaus afera neseniai sudrebino finansų pasaulį. Japonijos policija suėmė milžiniškas sumas išviliojusį sukčių, kurį klientai net vadindavo Dievu. Tokijuje veikusios, dabar jau bankrutavusios patalynės bendrovės L & G tarybos pirmininkas Kazutsugi Nami apgaule išviliojo apie 126 mlrd. jenų (apie 3,77 mlrd. litų). 75 metų verslininkas turėjo didžiulį autoritetą tarp savo bendrovės investuotojų, kuriems buvo žadami 36 proc. metinių dividentų. Sukčius netgi buvo išleidęs savus elektroninius pinigus – "enteną", kurių pavadinimas tikriausiai sudarytas iš japoniškų žodžių, reiškiančių jeną ir rojų. Iš viso K.Nami aukomis tapo maždaug 37 tūkst. investuotojų.


Zenonas Burokas
Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus vyriausiasis prokuroras

– Kokia atsakomybė numatoma Lietuvoje už finansinės piramidės sukūrimą?

– Kalbant apie finansines piramides, Lietuvoje galima paminėti įvairių formų veiklą, dažniausiai ji būna susijusi su kokios nors prekės platinimu. Tačiau jeigu įmonė veikia teisėtai, t. y. turi licenciją platinti prekę, jokio pagrindo baudžiamajai ar civilinei atsakomybei nėra.

– Ar įtraukti į piramidės veiklą žmonės gali tikėtis atgauti prarastus pinigus?

– Vargu. Kiek žinau, prieš įsitraukiant žmonės susitinka su "darbą siūlančios" įmonės vadovais. Šie dažniausiai paaiškina, kad norint gauti didesnį pelną, reikia pritraukti daugiau žmonių, o ir pačiam sėkmingai pardavinėti prekę. Kartais, man atrodo, įsitraukę į piramides žmones netgi gana sėkmingai sugeba užsidirbti. Kitaip tariant, jei nesugebėjai užsidirbti, tai tavo bėda.

– Kokią išeitį galima pasiūlyti žmonėms, kad jie netaptų sukčių aukomis?

– Gerai būtų vykdyti šviečiamąją veiklą ir paprasčiausiai reikia prisiminti, kad nemokamas sūris būna tik spąstuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų