Pereiti į pagrindinį turinį

Dujų dar nėra

2009-01-15 09:00

Dujų fronte – jokių permainų. Ukraina kaltina Rusiją, pastaroji atsakomybės naštą dėl negaunančios dujų Europos bando suversti priešininkei, o Europa žada imtis teisminių veiksmų.

"Mūsų partnerės Europoje tikrai tapo Rusijos ir Ukrainos ginčo įkaitėmis. Jokia šalis neturi teisės paimti kitų šalių įkaitėmis naudodamasi savo padėtimi", – vakar sakė Rusijos premjeras Vladimiras Putinas per susitikimą su kolegomis iš Bulgarijos, Moldovos ir Slovakijos. Rusijos dujų monopolininkės "Gazprom" teigimu, dujos būtų tiekiamos, bet Ukraina atsisako jas priimti.

Ukrainos valstybinė energetikos įmonė "Naftogaz" paaiškino, kad tranzitas neįmanomas dėl Rusijos pasirinkto neįprasto tiekimo kelio. "Techniškai negalime siųsti dujų ten, kur jie nori", – sakė "Naftogaz" atstovas Valentynas Zemlianskis.

Kad ir kas būtų kaltas – dujų Europa negauna. Ir ši padėtis, atrodo, po truputį pradeda atsibosti ES vadovybei. Vakar Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso perspėjo abi ginčo puses, kad rekomenduos pradėti teisinius veiksmus prieš "Naftogaz" ir "Gazprom", jei jos skubiai neatnaujins dujų tiekimo ES. "Ukrainos ir Rusijos ginčas nepriimtinas ir neįtikimas", – sakė jis.

Atnaujinti dujų tiekimą dėl šio energetinio šaltinio stygiaus kenčiančioms Europos šalims Rusija turėjo dar savaitės pradžioje. Tiekimas Europai per Ukrainos teritoriją buvo sustabdytas, kilus "Naftogaz" ir "Gazprom" ginčui dėl mokėjimo už dujas. Vėliau, tarpininkaujant ES, šalims lyg pavyko susitarti, bet dujų Europa taip ir nesulaukė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų