Pereiti į pagrindinį turinį

Dujų kare – naujos aukos

2009-01-06 09:00

Maskva, grasinusi nutraukti dujų tiekimą Kijevui, pati pasijuto šantažuojama. Rusijos žydrojo kuro tranzitas į ES beveik visiškai priklauso nuo Ukrainos malonės.

Rusijos dujų monopolijos "Gazprom" ir Ukrainos konfliktas tik įsibėgėja. Bendrovės valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas vakar apkaltino Ukrainą sausio 4 d. pagrobus dar 25 mln. kub. m dujų iš požeminių saugyklų. Iš viso, kaip teigiama, Kijevas pavogė apie 75 mln. kub. m dujų. Jos, anot "Gazprom", buvo skirtos vartotojams Europoje.

Ukrainos ir Rusijos konfliktą jau pajuto ES, jos atstovai vakar susirinko aptarti padėties. Tačiau vienos nuomonės, kaip reaguoti į dujų karą, Bendrija neturi. Tad apžvalgininkai iš anksto tikėjosi, jog Briuselis dar kartą paragins kuo greičiau nutraukti konfliktą ir pareikalaus išsaugoti tokią pačią tranzitinių dujų tiekimo apimtį. Per Ukrainos dujotiekį ES gauna maždaug 20 proc. žydrojo kuro.

Maskvos ir Kijevo konfliktas kilo susiginčijus dėl Rusijos dujų kainų ir jų tranzito į Europos šalis per Ukrainos teritoriją tarifų. Be to, "Gazprom" reikalavo, kad būtų sumokėta 614 mln. JAV dolerių (apie 1,5 mlrd. litų) skola už dujų tiekimą 2008 m. Šalims nesusitarus nuo sausio 1 d. dujų tiekimas į Ukrainą buvo visiškai nutrauktas. Tai pajuto ir Rytų Europos šalys: dujų iš Rusijos importas sumažėjo per patį viduržiemį. Išgelbėti ES vartotojus, anot A.Medvedevo, galėtų alternatyvūs Rusijos dujų tranzito į Europą keliai. ES ieško alternatyvių Rusijos dujoms energijos šaltinių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų