Pereiti į pagrindinį turinį

Dujų kare – paliaubos

2009-01-12 09:00

ES pastangos pagaliau davė rezultatą. Rusija ir Ukraina vakar pasirengė atnaujinti dujų tiekimą Europai.

Sąlygos tiekimui atnaujinti buvo sudarytos ES pirmininkaujančios Čekijos premjero Mireko Topoláneko pastangomis. Jis buvo susitikęs su abiejų šalių atstovais ir susitarė, kad šios sutiktų su nepriklausomų stebėtojų atsiuntimu. Pastarieji turi užtikrinti, kad sąžiningai būtų vykdomas abiejų konflikto pusių susitarimas.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas anksčiau sakė, kad tiekimas Europai gali būti atnaujintas iš karto, kai stebėtojai pradės savo darbą. O naktį į sekmadienį susitikęs su Ukrainos premjere Julija Tymošenko Čekijos vadovas susitarė ir dėl jos pritarimo.

"Ukraina sutiko su visomis sąlygomis, leisiančiomis atnaujinti dujų tiekimą iš Rusijos. Niekas netrukdo pradėti stebėti ir atnaujinti tranzitą", – po susitikimo pareiškė ministras pirmininkas M.Topolánekas. Iš pradžių Ukraina nenorėjo sutikti, kad dujų tranzitą stebėtų ir Rusijos atstovai. Europos šalis, kurios nukentėjo dėl Rusijos ir Ukrainos dujų konflikto, mėlynasis kuras pasieks per 36 valandas.

Anksčiau Rusijos ir ES pareigūnai šeštadienį pasirašė susitarimą, apibrėžiantį Rusijos dujų tranzito per Ukrainą vartotojams Europoje tikrinimo sąlygas. Susitarimą pasirašė Rusijos vicepremjeras Igoris Sečinas, dujų koncerno "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris – kaip Rusijos atstovai, bei Čekijos pramonės ir prekybos ministras Martinas Rimanas, atstovaujantis ES pirmininko institucijai. Susitarimas pasirašytas Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino rezidencijoje netoli Maskvos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų