Pereiti į pagrindinį turinį

Duobėtas kelias į demokratiją

2013-02-20 23:59
Duobėtas kelias į demokratiją
Duobėtas kelias į demokratiją / "Reuters" nuotr.

Armėnijos prezidentu perrinktas Seržas Sargsianas. Šalis tikėjosi, kad rinkimai bus pripažinti sąžiningais. Tačiau nei tarptautiniai stebėtojai, nei išrinktojo šalies vadovo konkurentai liaupsėmis nesisvaidė.

Stebėtojų vertinimas

Pasak rinkimus stebėjusios Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos atstovų, rinkimai šalyje buvo surengti profesionaliau, tačiau jiems trūko tikros konkurencijos.

"Šiuose rinkimuose matomas pagerėjimas, bet jiems trūko tikros konkurencijos. Konkurencija yra labai svarbi, jeigu Armėnija nori gyventi pagal savo žmonių gyvybingos demokratijos siekį", – sakė misijos vadovas Tonino Picula.

S.Sargsianas iš tiesų neturėjo konkurentų. Gruodį, kai iš rinkimų kampanijos pasitraukė populiarus partijos "Klestinti Armėnija" lyderis, buvęs rankos lenkimo čempionas Gagikas Carukianas, o pirmasis posovietinis prezidentas Levonas Ter-Petrosianas pasakė, kad būdamas 68-erių jau yra per senas aukščiausiam valstybės postui, abejonių dėl rinkimų baigties niekam neliko.

Kaltino sukčiavimu

Kaip rodo paskelbti rinkimų rezultatai, S.Sargsianas surinko daugiau nei 58 proc. balsų. Rinkėjų aktyvumas per rinkimus, kurie laikomi svarbiu demokratijos išbandymu šioje buvusioje sovietinėje respublikoje, buvo 60 proc.

Visgi pagrindinis S.Sargsiano varžovas Rafi Hovanisianas pareiškė, kad rinkimai buvo nesąžiningi. Buvęs šalies užsienio reikalų ministras surinko 36,75 proc. balsų, tačiau pareiškė, kad jis yra tikrasis nugalėtojas, ir paragino S.Sargsianą pripažinti pralaimėjimą. Turėdamas omenyje save, R.Hovanisianas sakė: "Mūsų žmonės nusipelno išrinktojo prezidento de jure."

"Tai buvo gėdingi rinkimai, vyko daugybė pažeidimų. Balsavusių žmonių apklausos rezultatai rodo ne realybę, o tai, ko norėjo valdžia", – sakė R.Hovanisiano atstovas Hovsepas Churšudianas.

R.Hovanisiano stovykla įtaria buvus virtinę kartais net keistų pažeidimų, įskaitant "išnykstančio rašalo" naudojimą, kad būtų galima balsuoti po kelis kartus, ir taksi bei autobusų "karavanus", kuriais balsuoti buvo vežami vyriausybę remiantys rinkėjai.

Bet Eduardas Šarmazanovas, S.Sargsiano valdančiosios Respublikonų partijos atstovas, sakė, kad balsavusiųjų apklausa parodė, jog prezidentas "buvo vienintelis favoritas", ir pavadino balsavimą "geriausiu per nepriklausomos Armėnijos istoriją".

Kritiką dėl sukčiavimo atmetė ir teisėsauga. "Gallup" atlikta balsavusiųjų apklausa taip pat parodė, kad nuo 2008 m. valdantis S.Sargsianas turi būti perrinktas dar vienai penkerių metų kadencijai.

Rinkimuose, be S.Sargsiano ir R.Hovanisiano, dalyvavo buvęs šalies premjeras Hrantas Bagratianas, taip pat sovietinių laikų disidentas Paruiras Airikianas, į kurį prieš pat rinkimus buvo mįslingai pasikėsinta.

Populistinė kampanija

59 metų S.Sargsiano, kuris yra 10-ojo dešimtmečio karo su Azerbaidžanu dėl ginčijamo Kalnų Karabacho veteranas, populiarumą daugiausia lemia griežtas įvaizdis.

54 metų R.Hovanisianas gimė Jungtinėse Valstijose ir dirbo teisininku Los Andžele, bet grįžo į Armėniją po 1988 m. gruodį čia įvykusio galingo žemės drebėjimo.

Visi kandidatai žarstė populistinius pažadus kovoti su skurdu ir nedarbu. Pasaulio bankas yra apskaičiavęs, kad 36 proc. šalies gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos. Per pastaruosius du dešimtmečius dėl ekonominių sunkumų ir nedarbo iš šalies išvyko beveik milijonas armėnų.

Per rinkimų kampaniją daug dėmesio buvo skiriama ir seniems Armėnijos ginčams su kaimynais Turkija bei Azerbaidžanu. Po 10-ojo dešimtmečio karo su Azerbaidžanu dėl Kalnų Karabacho dar nesudaryta galutinė taikos sutartis ir naujo konflikto rizika tebėra apčiuopiama.


Armėnijos padėtis sudėtinga

Politika. 2008 m. rinkimai, per kuriuos S.Sargsianas atėjo į valdžią, baigėsi susirėmimais – tada žuvo 10 žmonių.

Tarptautinė erdvė. su Turkija Armėnija nepalaiko santykių dėl masinių armėnų žudynių, įvykdytų Osmanų imperijos metais. Su kaimynu Azerbaidžanu konfliktuojama dėl Kalnų Karabacho. Artimiausia Armėnijos sąjungininkė Kaukaze yra Rusija.

Ekonomika. uždarytos sienos su Turkija ir Azerbaidžanu sukūrė ekonominę Armėnijos izoliaciją. Daugiau nei trečdalis šalies gyventojų skursta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų