E. Macronas gina savo išsakytą „žadinantį skambutį“ dėl NATO

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ketvirtadienį gynė savo pareiškimą, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“, nes bloko narių strateginis bendradarbiavimas esą nėra pakankamas.

Jis šiuos komentarus išsakė po Paryžiuje surengtų derybų su Aljanso vadovu Jensu Stoltenbergu, artėjant kitą savaitę prie Londono vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui.

„Lieku visiškai ištikimas šių dviprasmybių iškėlimui, nes esu įsitikinęs, kad mums būtų neatsakinga kalbėti apie finansinius ir techninius reikalus esant grėsmėms, su kuriomis dabar susiduriame“, – E. Macronas sakė per bendrą spaudos konferenciją.

„Žadinantis skambutis buvo būtinas“, – pridūrė jis.

E. Macrono komentaras apie NATO „smegenų mirtį, anksčiau šį mėnesį paskelbtas interviu savaitraščiui „The Economist“, išprovokavo sąjungininkų kritiką.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė E. Macrono „drastiškus vertinimus“, o JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pareiškė, kad „Europos vienybė negali pakeisti transatlantinės vienybės“.

J. Stoltenbergas ketvirtadienį kalbėjo, kad „neaiškiais laikais mums reikia stiprių daugiašalių institucijų, tokių kaip NATO“. Bloko vadovas pridūrė, kad jo diskusijos su E. Macronu buvo „geros ir atviros“.

Jis ypač gyrė Prancūzijos vaidmenį kovojant su plintančiu islamo terorizmu Sachelio regione Vakarų Afrikoje.

Šią savaitę 13 prancūzų karių žuvo Malyje, susidūrus dviem sraigtasparniams per operaciją, kai buvo persekiojami mėginę pasprukti kovotojai.

E. Macronas sakė, kad NATO viršūnių susitikime, ateinančią savaitę vyksiančiame Votforde į šiaurės vakarus nuo Londono, jis ragins sąjungininkus labiau įsitraukti į kovą Sachelyje.

Didžioji Britanija yra pasiuntusi sraigtasparnių ir saugumo pajėgų narių į pagalbą Vakarų Afrikoje Prancūzijos dislokuotam 4,5 tūkst. karių turinčiam kontingentui „Barkhane“, o JAV teikia žvalgybos pagalbą, Paryžius iki šiol nesugebėjo įtikinti kitų sąjungininkių reikšmingai prisidėti.

E. Macronas taip pat sakė, kad „Barkhane“ misija bus iš pagrindų persvarstyta, „neatmetant jokių galimybių“. Prezidentas pabrėžė, kad Prancūzija veikia „kiekvieno labui“.

„Esant šiam kontekstui ir sprendimams, kuriuos priims Prancūzija, didesnis jos sąjungininkių įsitraukimas, be abejo, būtų labai teigiamas dalykas“, - kalbėjo jis.

„Kainos pasidalijimas“

E. Macronas taip pat gynė savo savo bandymą atkurti darbinius santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, erzinančius kitus ES lyderius, vengiančius Maskvos po to, kai ji įvykdė Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksiją.

„Norime aiškaus, tvirto ir reiklaus dialogo su Rusija, be jokio naivumo ir nusiraminimo“, – sakė E. Macronas per spaudos konferenciją Eliziejaus rūmuose.

Jis taip pat pareiškė, kad Europos valstybės turi dalyvauti bet kokiose derybose dėl naujo susitarimo uždrausti vidutinio nuotolio branduolines raketas, planuojamose surengti JAV ir Rusijos, šiemet žlugus ankstesniajam istoriniam Šaltojo karo laikų susitarimui.

Rusija ragina JAV ir kitas NATO nares paskelbti vidutinio nuotolio branduolinių raketų dislokavimo moratoriumą, tačiau kol kas J. Stoltenbergas jam nepritaria.

„Susitarimui, kuris galėtų pakeisti INF, ... reikia europiečių dalyvavimo, – sakė Prancūzijos vadovas. – Tai yra Europos saugumo klausimas.“

„Negalime pasitenkinti tik dvišalėmis sutartimis“, – pridūrė jis.

Šiais komentarais E. Macronas paruošė dirvą artėjančiam veikiausiai įtemptam gruodžio 3-4 dienos NATO viršūnių susitikimui, kuriame dalyvaus JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ir Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

NATO narėms netikėtas buvo Turkijos sprendimas pradėti karinius veiksmus prieš Sirijos kurdų pajėgas šiaurinėje Sirijoje, prieš tai gavus neoficialų leidimą iš D. Trumpo. Šie veiksmai turėjo didelės įtakos E. Macrono išsakytai Aljanso kritikai interviu „The Economist“.

Savo ruožtu D. Trumpas ne karą kaltino NATO nares Europoje veltėdžiavimu: naudojantis JAV kariuomenės siūloma apsauga ir neskiriant bent jau 2 proc. BVP savo ginkluotosioms pajėgoms.

Atsakydamas E. Macronas pareiškė, kad „mūsų bendras priešas yra terorizmas, smogęs mums visiems“.

„Jeigu kas nors nori pamatyti, kaip atrodo tai, ką vadina „kainos pasidalijimu“, tegul pirmadienį atvyksta į Prancūzijos organizuojamą ceremoniją“, skirtą 13 karių, žuvusių per operaciją prieš džihadistus Malyje, paragino jis.

„Čia jie pamatys tą kainą“, – sakė E. Macronas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tegul pjaunasi tie imperialistai, gal subyrės tas teroristinis NATO ?

...

... portretas
Kartais reikia ir Macronui pritart.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių