E. Macronas liepą su valstybiniu vizitu lankysis Vokietijoje

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) liepos mėnesį su pirmuoju valstybiniu vizitu lankysis Vokietijoje, pirmadienį pranešė Berlynas.

Vokietijos prezidento Franko-Walterio Steinmeierio (Franko Valterio Šteinmejerio) kvietimu E. Macronas lankysis šalyje liepos 2–4 dienomis, kad pagerbtų glaudžią abiejų šalių draugystę Eliziejaus sutarties 60-mečio proga.

Tai bus pirmas Prancūzijos prezidento valstybinis vizitas per 23 metus, pranešė F. W. Steinmeierio biuras.

E. Macronas apsilankys keliuose Vokietijos regionuose, kad „pabrėžtų unikalius mūsų valstybių, mūsų piliečių ir ypač Vokietijos ir Prancūzijos jaunimo ryšius“.

„Šis ypatingas įvykis žymi naują dešimtmečius trunkančios abiejų šalių draugystės etapą, – sakė Berlynas, – taip pat glaudžius asmeninius Steinmeierio ir Macrono ryšius.“

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) šią savaitę atvyks į Paryžių pasirengti vizitui, antradienį susitiks su savo kolege iš Prancūzijos, o trečiadienį Eliziejaus rūmuose dalyvaus vyriausybės posėdyje, pranešė E. Macrono biuras.

Birželio 6 dieną E. Macronas vyks į Potsdamą netoli Berlyno susitikti su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) ir ruoštis būsimiems renginiams, įskaitant konferenciją dėl naujo pasaulinio finansų pakto, birželio pabaigoje numatytą Europos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikimą ir liepą įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

Prancūzijos prezidentūra taip pat pranešė, kad rudenį bus surengtas abiejų šalių vyriausybių susitikimas siekiant skatinti glaudesnį abiejų šalių bendradarbiavimą.

Diplomatija suaktyvėjo vykstant trinčiai įvairiais abiejų šalių vyriausybėms svarbiais klausimais.

Pastaraisiais mėnesiais kilo ginčų dėl to, kad Vokietija palaipsniui atsisako branduolinės energijos, o Prancūzija spartina reaktorių statybą, taip pat dėl Europos Sąjungos stabilumo ir augimo pakto reformos ir svarbių gynybos prekių įsigijimo programų.

E. Macronas, kuris praėjusį mėnesį taip pat lankėsi Kinijoje, viename interviu sakė, kad Europa neturėtų būti nei Vašingtono, nei Pekino sekėja, taip pat jai nederėtų įsitraukti į bet kokią eskalaciją dėl Taivano.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) E. Macrono pastabas pavadino keliančiomis apgailestavimą ir pridūrė: „Mums niekada negrėsė pavojus tapti ar būti Jungtinių Valstijų vasalais.“

Pirmadienio rytą Pekinas paskelbė, kad šią savaitę Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas (Čin Gangas) lankysis Vokietijoje, Prancūzijoje ir Norvegijoje, Kinijai siekiant tarpininkauti sprendžiant Ukrainos konfliktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių