ES apribojimai Ukrainos grūdų importui pratęsti iki rugsėjo 15 dienos

Europos Sąjunga iki rugsėjo 15 dienos pratęs Ukrainos žemės ūkio produktų importo apribojimus, kuriuos įvedė penkios valstybės narės, siekdamos apsaugoti savo ūkininkus, pirmadienį pranešė Komisija.

Praėjusių metų vasarį prasidėjusi Rusijos invazija smarkiai apribojo tradicinį Ukrainos grūdų eksporto kanalą Juodąja jūra, todėl teko eksportuoti sausuma per kaimynines ES šalis.

2022 metų gegužę ES sustabdė importo muitų taikymą Ukrainos žemės ūkio produktams, taip išreikšdama solidarumą su karo draskoma kaimyne.

Tačiau ukrainietiškų grūdų importo srautas Rytų Europos šalyse darė spaudimą kainoms ir sukėlė susirūpinimą dėl vietos rinkų prisotinimo, o balandžio mėnesį Bulgarija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija vienašališkai uždraudė jų importą.

Vėliau tą patį mėnesį Briuselis pasiekė susitarimą su penkiomis valstybėmis narėmis, kuris nustojo galioti pirmadienį ir pagal kurį joms buvo leista blokuoti keturių produktų komercializavimą, jei nebus trukdoma juos gabenti į kitas šalis.

Šios priemonės tebėra būtinos ribotą laiką, atsižvelgiant į išskirtines aplinkybes, susijusias su didelėmis logistikos kliūtimis ir ribotais grūdų sandėliavimo pajėgumais.

Iki rugsėjo 15 dienos blokas palaipsniui panaikins apribojimus Ukrainos kviečiams, kukurūzams, rapsų ir saulėgrąžų sėkloms, kurie buvo priimti dėl logistinių kliūčių Bulgarijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Slovakijoje, sakoma Komisijos pareiškime.

„Šios priemonės tebėra būtinos ribotą laiką, atsižvelgiant į išskirtines aplinkybes, susijusias su didelėmis logistikos kliūtimis ir ribotais grūdų sandėliavimo pajėgumais prieš derliaus nuėmimo sezoną“ penkiose šalyse, priduriama jame.

Komisija teigė, kad šiomis „išimtinėmis ir laikinomis priemonėmis visiškai atsižvelgiama į tvirtą ES įsipareigojimą remti Ukrainą ir išsaugoti jos galimybes eksportuoti grūdus, kurie yra labai svarbūs siekiant išmaitinti pasaulį ir sumažinti maisto kainas“.

Naujuoju grafiku taip pat bus bandoma spręsti problemas, su kuriomis Ukraina susiduria eksportuodama šių metų derlių.

Komisija, penkios valstybės narės ir Ukraina sukūrė bendrą koordinavimo platformą, kad pagerintų prekybos srautus ir žemės ūkio produktų tranzitą koridoriais.

Kyjivas paragino bloką nepratęsti apribojimų po birželio 5 dienos. Ukrainos žemės ūkio ministras Mykola Solskis juos palygino su Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui suteikiamais papildomais ginklais prieš Europos vienybę.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šias priemones pavadino protekcionistinėmis ir žiauriomis.

Kitos ES narės, įskaitant ekonomikos galiūnes Prancūziją ir Vokietiją, taip pat išreiškė nepritarimą tam, ką jos apibūdino kaip skirtingą požiūrį bloko vidaus rinkoje.


Šiame straipsnyje: UkrainaESgrūdų importasribojimaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių