Pereiti į pagrindinį turinį

ES ieško išeities

2009-01-08 09:00
ES ieško išeities
ES ieško išeities / AFP nuotr. Krizė: Europos vartotojai dar gali dujomis pasišildyti maistą, bet didžiosios bendrovės jau galvoja laikinai nutraukti gamybą.

Rusijos ir Ukrainos dujų karo pabaigos dar nematyti. Be žydrojo kuro likusios ES šalys ieško būdų išvengti energetinės krizės.

Dujų tranzitas nutrauktas

Paskutiniu ketvirtuoju vamzdynu Europai dujų tiekimas per Ukrainą nutrauktas vakar. "Gazprom" viceprezidentas Aleksandras Medvedevas už tai atsakingu laiko Kijevą. "Naktį Ukraina uždarė visus dujotiekius į Europą, – sakė A.Medvedevas. – Šį rytą jokiu dujotiekiu dujos per Ukrainą į Europą netiekiamos."

Kai kurios ES šalys vakar patvirtino, kad dujų iš Rusijos tiekimas visiškai nutrūko. Slovakija, Čekija ir Austrija pranešė, kad nebegauna dujų iš Rusijos. Nuo antradienio rusiškos dujos nebetiekiamos Bulgarijai, Bosnijai ir Hercegovinai, Vengrijai, Graikijai, Makedonijai, Serbijai ir Kroatijai.

Stabdo gamybą

Rimtus dujų tiekimo sutrikimus pajuto ir kitos ES šalys. Lenkijoje buvo sumažintas dujų tiekimas pramonės įmonėms, o didžiausia Vokietijos energetikos bendrovė "E.ON Ruhrgas" perspėjo, kad šiai krizei užsitęsus ji gali būti uždaryta.

Dujų krizė apogėjų pasiekė per didžiausius šios žiemos šalčius. Rusijai nutraukus dujų tiekimą tranzitu per Ukrainą, Bulgarijos mieste Varnoje antradienį 12 tūkst. namų liko be centrinio šildymo, kelios šalies įmonės buvo priverstos stabdyti gamybą.

Kritinėje padėtyje atsidūrusi ES skubiai sprendžia, ką daryti. Nepriklausomas ES naujienų portalas euobserver.com pranešė, jog Briuselyje jau svarstoma galimybė įjungti senus branduolinius reaktorius. Be to, numatoma dalytis dujų rezervais ir inicijuoti trišalį viršūnių susitikimą su Rusija ir Ukraina.

Dar ne pabaiga

Ukrainos ir Rusijos derybos dėl dujų kainų 2009 m. ir kad būtų atnaujintas normalus tiekimas, šiandien bus pratęstos Maskvoje. Tačiau Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka perspėjo ES, kad padėtis gali dar labiau pablogėti.

Rusijos ir Ukrainos konfliktas dėl dujų prasidėjo prieš pat Naujuosius metus. Rusijos dujų monopolija "Gazprom" reikalavo, kad Ukraina sumokėtų skolą už suvartotas dujas. Kijevas pretenzijas atmetė tvirtindamas, kad suma per daug išpūsta. Be to, šalys nesutarė dėl žydrojo kuro pardavimo kainos 2009 m.

Vėliau Maskva apkaltino Ukrainą, kad vagia Europai skirtas dujas, ir pradėjo mažinti tiekimą. Kijevas Rusijos kaltinimus atmeta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų