ES lyderiai pasirašė prekybos susitarimą su Britanija

Europos Sąjungos vadovai trečiadienį pasirašė susitarimą su Jungtine Karalyste dėl prekybos po „Brexito“. Bendruomenių Rūmai trečiadienį 521 balsu prieš 73 patvirtino susitarimą su Europos Sąjunga dėl prekybos po „Brexito“, pranešė Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmioninkas Charles'is Michelis per Briuselyje 9 val. 30 min. vietos (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku įvykusią ceremoniją žurnalistų akivaizdoje pasirašė 1 246 puslapių Prekybos ir bendradarbiavimo susitarimą, kuris po mėnesius trukusių sunkių derybų pagaliau buvo pasiektas Kūčių dieną.

Po to solidus, mėlyna oda įrištas dokumentas JK Karališkųjų oro pajėgų lėktuvu buvo išskraidintas į Londoną, kad parašą padėtų ir britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, šalies parlamentui skubiai pradedant debatus prieš gruodžio 31-osios terminą.

„Kelias buvo ilgas. Atėjo laikas pamiršti „Brexitą“. Mūsų ateitis kuriama Europoje“, – sakė U. von der Leyen.

JK parlamente per debatus premjeras Borisas Johnsonas pasakė, kad šis susitarimas pranašauja „naujus santykius tarp Britanijos ir ES, kaip suverenių lygių [partnerių], kurias jungia draugystė, prekyba, istorija, interesai ir vertybės“.

„Su šiuo [susitarimu] mes būsime draugiška kaimynė, geriausia draugė ir sąjungininkė, kokią tik galėtų turėti ES“, – sakė jis.

Ketvirtadienį 23 val. (penktadienį 1 val. Lietuvos laiku) Didžioji Britanija pasitrauks iš Europos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, pasibaigus sunkiems metams ir pereinamajam laikotarpiui po „Brexito“, kai vyko intensyvios ir sunkios derybos dėl būsimų prekybinių ryšių.

Britanijos parlamente per debatus B. Johnsonas pasakys, kad šis susitarimas pranašauja „naujus santykius tarp Britanijos ir ES, kaip suverenių lygių [partnerių], kurias jungia draugystė, prekyba, istorija, interesai ir vertybės“, nurodė Dauningo gatvė.

Briuselyje Ch. Michelis kalbėjo panašiai: „Svarbiais klausimais Europos Sąjunga pasirengusi dirbti petys į petį su Jungtine Karalyste. Taip bus dėl klimato kaitos prieš [pasaulinę klimato konferenciją] COP26 Glazge, dėl pasaulio atsako į pandemiją, ypač dėl galimos sutarties pandemijų klausimu.“

B. Johnsono vyriausybė reikalingą JK įstatymą pateikė tik antradienį po pietų – likus mažiau nei parai iki numatomos debatų parlamente pradžios valanda po pasirašymo ceremonijos Briuselyje.

Vyriausybė ketina 85 puslapių Europos Sąjungos (būsimų santykių) įstatymą Bendruomenių Rūmuose ir Lordų Rūmuose prastumti per vieną dieną.

Jeigu Britanija paliktų bendrąją rinką be prekybos susitarimo su ES, tarp ilgamečių prekybos partnerių įsigaliotų muitų tarifai ir iškiltų kitų kliūčių laisvai prekybai, galinčių padidinti įtampą per Britaniją labai smarkiai paveikusią koronaviruso pandemiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių