ES pasirašė preliminarią sutartį dėl „Novavax“ vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo

Europos Komisija trečiadienį pranešė pasirašiusi preliminarią sutartį įsigyti iki 200 mln. dozių vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos, sukurtos JAV farmacijos įmonės „Novavax“.

Išankstinėje pirkimo sutartyje numatyta, kad sandorio ateitis priklausys nuo Europos Sąjungos farmacijos priežiūros institucijos – Europos vaistų agentūros (EVA) – sprendimo, ar „Novavax“ preparatas gali būti naudojamas skiepyti nuo COVID-19, sakoma EK pranešime.

Jeigu leidimas platinti bus suteiktas, ES valstybės narės galės įsigyti iki 100 mln. „Novavax“ vakcinos dozių, ir dar 100 mln. papildomų dozių. Bendrijos narės taip pat galės dovanoti vakcinų mažesnių ir vidutinių pajamų šalims ar pasiūlyti jas kitoms Europos šalims.

Naujoji išankstinė sutartis papildo jau ir taip didelį vakcinų, kurios bus gaminamos Europoje, krepšelį. Iki šiol buvo pasirašytos sutartys su „AstraZeneca“, „Sanofi-GSK“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „BioNtech-Pfizer“, „CureVac“, „Moderna“ ir sėkmingai užbaigtos parengiamosios derybos su „Valneva“. Tai yra dar vienas svarbus žingsnis siekiant užtikrinti, kad Europa būtų gerai pasirengusi kovoti su COVID-19 pandemija, pažymėjo Europos Komisija.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzul fon der Lajen) kalbėjo: „Kadangi naujos koronaviruso atmainos plinta Europoje ir visame pasaulyje, ši nauja sutartis su įmone, kuri jau sėkmingai bando savo vakciną nuo šių atmainų, yra papildoma mūsų gyventojų apsaugos priemonė. Ji dar labiau sustiprina mūsų didelį vakcinų krepšelį, kuris yra naudingas europiečiams ir mūsų partneriams visame pasaulyje.“

Už sveikatą ir maisto saugą atsakinga eurokomisarė Stella Kyriakides teigė: „Skiepijimas ES vyksta toliau ir mes artėjame prie savo tikslo – iki vasaros pabaigos visiškai paskiepyti 70 proc. piliečių. Naująja sutartimi su „Novavax“ išplečiamas mūsų vakcinų krepšelis į jį įtraukiant dar vieną baltyminę vakciną, kuri, atsižvelgiant į klinikinius tyrimus, yra daug žadanti. Toliau nenuilsdami dirbsime siekdami užtikrinti, kad mūsų vakcinos ir toliau pasiektų piliečius Europoje ir visame pasaulyje, kad pandemija pasibaigtų kuo greičiau.“

„Novavax“ yra biotechnologijų įmonė, kurianti naujos kartos vakcinas nuo sunkių infekcinių ligų. EMA jau atlieka jos COVID-19 vakcinos tęstinę peržiūrą, kad būtų galima suteikti rinkodaros leidimą.

Europos Komisija yra nusprendusi remti šią vakciną atsižvelgdama į patikimus mokslinius duomenis, taikomą technologiją, įmonės patirtį kuriant vakcinas ir jos gamybos pajėgumus, kurių pakanka, kad būtų aprūpinta visa ES.

Atsižvelgdamos į dabartines ir naujas, imuninės sistemos neatpažįstamas SARS-CoV-2 atmainas, Europos Komisija ir valstybės narės taip pat derasi dėl naujų sutarčių su bendrovėmis, kurių vakcinos jau įtrauktos į ES vakcinų krepšelį, kad galėtų įsigyti pakankamą skubiai pritaikytų vakcinų kiekį imunitetui sustiprinti ir prailginti.

27 nares turinčioje ES vakcinavimo nuo COVID-19 kampanijos pradžią anksčiau šiais metais buvo vangoka, bet dabar ji kaip reikiant įsibėgėjusi.

Bendrijoje visiškai paskiepyta 50,7 proc. iš 445 mln. gyventojų, rodo oficialūs nacionaliniai duomenys, apibendrinti naujienų agentūros AFP.

Kitaip negu „BioNTech/Pfizer“, „Moderna“ ir „Curevac“ preparatai, pagrįsti viruso baltymų genetinę informaciją koduojančios iRNR pernaša žmogaus organizmo ląstelėms, dviem dozėmis suleidžiama „Novavax“ vakcina yra paremta labiau tradiciniu metodu. Joje esama nekenksmingų koronaviruso  elementų, paskatinančių organizmo imuninę reakciją.

Tačiau šio preparato nebūtina laikyti itin žemoje temperatūroje, todėl jis gali turėti logistinį pranašumą.

Merilando valstijoje įsikūrusi „Novavax“, remdamasi Šiaurės Amerikoje atliktų klinikinių bandymų rezultatais, teigia, kad jos vakcinos veiksmingumas apsaugant nuo sunkių formų COVID-19 yra 90 procentų. JAV ir ES priežiūros tarnybos dar nėra pateikusios preparato veiksmingumo įvertinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Evaldas

Evaldas  portretas
Taip pat norėčiau jog greičiau atsirastų Novavax. Baltiminė, patikrinta tradicinė vakcina. Žinoma, įsitvirtinę vakcinų gamintojai rinkoje nenorės konkurentų. Bus užsakytų kompromituojančių str., dezinformacijos. Jau dabar tas vyksta tarp šių 4 vakcinų. Yra virusas, bet yra ir lobizmas..

As

As portretas
Laukiu Novavax. Tikiuosi jos neiškeis LT į kitas vakcinas, nes tokiu atveju tektų rizikuoti ir likti nepasiskiepijus, kol jos neįgis LT
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių