Pereiti į pagrindinį turinį

ES smogs piratams

2008-12-09 09:00
ES smogs piratams
ES smogs piratams / AFP nuotr. Misija: tikimasi, kad Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Prancūzijos specialiosioms pajėgoms pavyks užtikrinti saugią laivybą Adeno įlankoje.

Briuselis ryžosi sutramdyti prie Somalio krantų siaučiančius piratus. Kelios didžiosios ES šalys sutarė dėl metų trukmės karinės misijos netoli Somalio krantų.

Tęs NATO misiją

Šeši laivai ir trys žvalgybos lėktuvai iš mažiausiai aštuonių ES šalių lydės humanitarinės pagalbos ir prekybos laivus. Analitikai tvirtina, esą ši misija turėtų būti sėkminga, mat joje dalyvauja didžiosios Europos šalys: Prancūzija, Vokietija ir Didžioji Britanija. Adeno įlankoje, kuri laikoma vienu judriausių pasaulio laivybos kelių, piratai vien šiemet įvykdė jau daugiau nei 100 atakų.

Tai pirmoji 27 šalis vienijančios Bendrijos karinio laivyno misija. Šią užduotį ES perima iš NATO, kurios laivai iki šiol patruliavo Adeno įlankoje.

Prie Somalio krantų patruliuoja ir kitų šalių karo laivai. Tarp jų yra JAV, Rusijos, Indijos, Pietų Korėjos, Danijos, Italijos ir Malaizijos siųstų laivų.

Sulaikytus teis

Sprendimas dėl misijos buvo priimtas lapkritį per ES užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimą. Vėliau sutarta, kad bendroms karinėms pajėgoms vadovaus britų admirolas Phillipas Jonesas. Vakar per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą misijai buvo duotas startas. Briuselyje susitikę ministrai patvirtino susitarimo taisykles ir suteikė įgaliojimus naudoti karinę jėgą.

Kaip teigiama, patruliai galės sulaikyti visus įtartinus asmenis, tačiau koks bus jų likimas, dar neaišku. Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris tvirtino, jog ES pasirengusi iš naujo svarstyti susitarimus ir siekti, kad būtų pritarta galimybei teisti piratus trečiosiose šalyse.

ES pajėgos bus dislokuotos Prancūzijos bazėje Džibutyje. Iš šios valstybės uosto labai patogu kontroliuoti Adeno įlankoje vykstančią laivybą.

Piratai nepasiduoda

Efektyvios vyriausybės neturintis Somalis nepajėgia pats sutramdyti piratų. Tad šios misijos ėmėsi tarptautinė bendruomenė. Tačiau ir jos pastangos iki šiol nebuvo sėkmingos. Vien per šių metų lapkritį užfiksuoti 32 išpuoliai, o 12 laivų buvo užgrobta.

Pilietinio karo ir skurdo išvargintame Somalyje piratavimas ypač išpopuliarėjo pastaraisiais metais. Dabar jūrų plėšikai kone kasdien puola prekybos laivus.

Neseniai piratams pavyko užgrobti karo techniką gabenantį laivą "Faina". Dabar nusikaltėlių rankose yra 33 tankai, granatsvaidžiai ir nemažai amunicijos. Be to, iki šiol nepavyko išlaisvinti lapkritį užgrobto tanklaivio "Sirius Star", kuris gabeno naftos kiekį, įvertintą 100 mln. JAV dolerių (apie 270 mln. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų