ES veikiausiai netaikys apribojimų asmens duomenų srautams į JK

Europos Komisija (EK) penktadienį skelbė, kad Didžiosios Britanijos privatumo apsaugos priemonės atitinka Europos standartus, o tai reiškia, kad itin svarbiems asmens duomenų iš Europos Sąjungos (ES) į Jungtinę Karalystę (JK) srautams po „Brexito“ gali nebūti taikomi apribojimai.

ES vykdomosios institucijos pranešime sakoma, kad Didžioji Britanija turi pakankamai priemonių apsaugoti Europos vartotojų asmeninius duomenis, tad taip sudarytos sąlygos laisvam duomenų perdavimui tarp bendrovių ir policijai.

Sprendimas dėl tinkamumo, kuris dar nėra oficialiai patvirtintas, užtikrins, kad duomenų apsauga „niekuomet nebūtų pažeista, kai asmeniniai duomenys keliaus per Lamanšo sąsiaurį“, sakė ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas.

Verslui šis sprendimas suteiks atokvėpį, kadangi vis daugiau bendrovių savo kasdienėje veikloje naudojasi tarpvalstybine debesų kompiuterija ir kitomis technologijomis.

Tai ypač išryškėjo koronaviruso pandemijos metu, kadangi daugybė kompanijų, mokyklų ir vyriausybių perkėlė savo veiklą į virtualią erdvę ir kliovėsi didžiųjų technologijų kompanijų teikiamomis paslaugomis.

Neigiamas sprendimas būtų užblokavęs duomenų iš ES įsikūrusių bendrovių į JK perdavimą, o tai savo ruožtu būtų paralyžiavę aktyvumą.

ES šiuo metu yra sudariusi duomenų apsaugos tinkamumo susitarimų su 12 valstybių, įskaitant Japoniją, Šveicariją ir Kanadą bei veda derybas su Pietų Korėja.

Kai sprendimas sulauks oficialaus patvirtinimo, asmens duomenų srautai į Didžiąją Britaniją bus laikomi judančiais ES.

JK skaitmenizacijos sekretorius Oliveris Dowdenas pasveikino penktadienio sprendimą, „nors ES pažanga šioje srityje buvo lėtesnė nei norėjome.“

„Džiaugiuosi, kad po kelis mėnesius trukusių derybų, per kurias pristatėme savo tvirtą duomenų apsaugos sistemą, pasiekėme šį reikšmingą etapą“, – sakė O. Dowdenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių