EBI pradėjo tyrimą dėl Estijos ir Danijos prievaizdų veiksmų „Danske Bank“ skandale

  • Teksto dydis:

Europos bankininkystės institucija (EBI) pranešė pradėjusi oficialų tyrimą dėl Danijos ir Estijos finansų inspekcijų galimų Europos Sąjungos teisės pažeidimų plataus masto pinigų plovimo per „Danske Bank“ Estijos filialą kontekste.

„Pradėtas oficialus tyrimas dėl įtariamų Estijos ir Danijos finansų inspekcijų veiklos pažeidimų, susijusių su pinigų plovimu per „Danske Bank“ Estijos filialą“, – antradienį pranešė EBI.

Anot pranešimo, tyrimas pradėtas vadovaujantis Europos Komisijos oficialiu raštu, kuriuo EBI raginama imtis visų reikiamų priemonių savo kompetencijos ribose, kad būtų išsiaiškinta, ar Estijos ir Danijos finansų inspekcijos tinkamai vykdė Europos Sąjungos teisės aktais apibrėžtas pareigas.

EBI yra ES agentūra, kuriai pavesta įgyvendinti standartinį taisyklių rinkinį, kurio paskirtis – visų ES šalių bankų sektoriaus reguliavimas ir priežiūra. Institucijos tikslas – sukurti veiksmingą, skaidrią ir stabilią ES bankininkystės produktų bendrąją rinką.

Estijos finansų inspekcija nurodė uždaryti filialą

Estijos finansų inspekcija pareikalavo uždaryti „Danske Bank“ filialą, per kurį, kaip įtariama, buvo išplauta įspūdingo dydžio pinigų suma.

Tarnybos antradienį išplatintame pranešime teigiama, jog „Danske Bank“ veiklą Estijoje privalo nutraukti per 8 mėnesius nuo atitinkamo nurodymo gavimo, atsižvelgdamas į šio jo filialo klientų interesus. Filialo uždarymo planas turi būti pateiktas 20 dienų.

„Rimti veiklos pažeidimai, kuriuos „Danske Bank“ leido sau daug metų, ir jų padaryta žala neabejotinai verti pasmerkimo“, – akcentuojama Finansų inspekcijos pranešime.

Jame taip pat pažymima, kad toks sprendimas „Danske Bank“ klientų Estijoje šiuo metu neturi paliesti – visos filialo sutartys su jais turi būti vykdomos ir pertvarkomos nuosekliai per aštuonis mėnesius. Per šį laikotarpį turi būti grąžinti visi klientų indėliai. Tačiau bankas negali dėl šio nurodymo pareikalauti, kad klientai pirma laiko grąžintų paskolas – jų sutartis turi perimti kita veikti Estijoje galinti kreditavimo įstaiga, arba su šiais klientais turi būti susitarta kitaip.

2018-ųjų pabaigoje „Danske Bank“ Estijos filialas turėjo beveik 14,7 tūkst. indėlininkų ir 12,3 tūkst. paskolų klientų.

Filialus 14-oje valstybių turintis didžiausias Danijos komercinis bankas „Danske Bank“ yra paskelbęs, jog ištyrus finansines operacijas per jo Estijos filialą 2007-2015 metais nustatyta įspūdinga įtartinų pervedimų suma – 200 mlrd. eurų. „Danske Bank“ pripažino nesugebėjęs tinkamai reaguoti į signalus apie įtartinus ir galimai nusikalstamus sandorius, negalįs nustatyti, kiek tiksliai pinigų buvo išplauta, ir paaiškinti jų kilmės.

Anksčiau skelbta, kad Estijoje sulaikyta su pinigų plovimo afera siejamų 10 buvusių „Danske Bank“ filialo darbuotojų. Pasak tyrėjų, yra priežasčių įtarti, kad sulaikytieji sąmoningai suteikė galimybių „Danske Bank“ filialo klientams plauti pinigus ir gavo už atlygius.

Šis vienas didžiausių visų laikų pagal mastą pinigų plovimo skandalas tiriamas kai kuriose Europos šalyse, įskaitant Daniją, bei Jungtinėse Valstijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Lietuva energingiau 'Snorą' uždarė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių