Pereiti į pagrindinį turinį

Europos Komisija tarsis su Rusija dėl „South Stream“ sutarčių

2013-12-12 13:10
AFP nuotr.

Europos Komisija (EK) tarsis su Rusija dėl dujotiekio "South Stream" teisimo sutarčių su Pietų Europos valstybėmis pakeitimo, pranešė Europos Sąjungos energetikos komisaras Guntheris Oettingeris (Giunteris Otingeris).

Jo žodžiais, EK pritaria šio projekto įgyvendinimui gerbiant ES teisę.

"Privalo būti paisoma visų ES reikalavimų, tiek gamybos ir transportavimo atskyrimo, tiek ir dėl galimybės naudotis dujotiekiais trečiosioms šalims, taip pat ir dėl aplinkosaugos reikalavimų", - spaudos konferencijoje sakė ES komisaras.

Rusijos vyriausybės vadovas Dmitrijus Medvedevas šia savaitę pareiškė, jog Rusija pateikė ES siūlymus dėl ES Trečiojo energetikos paketo pakeitimų, ir konkrečiai - dėl jo taikymo "South Stream" projektui.

Kaip jau buvo skelbta, Europos Komisija rekomendavo Rusijos dujų monopolininkui "Gazprom" keisti ES teisei prieštaraujančius susitarimus su Europos valstybėmis dėl dujotiekio "South Stream" teisimo.

2 380 kilometrų ilgio "South Stream", kurį pradėta tiesti pernai gruodį, yra strategiškai svarbus "Gazprom" projektas. Jis leis aplenkiant Ukrainą pumpuoti dujas į ES rinką per Juodąją jūrą, Bulgariją, Vengriją, Austriją, Slovėniją, Kroatiją, Serbiją, Graikiją.

Numatoma, kad 40 mlrd. JAV dolerių vertės "South Stream" per metus galės perpumpuoti iki 63 mlrd. kubinių metrų dujų. Dujotiekį tikimasi nutiesti iki 2015 metų pabaigos.
"South Stream" akcininkai yra "Gazprom", Prancūzijos EDF, Vokietijos "Wintershall" ir Italijos ENI.

Šis projektas laikomas varžovu planuojamiems Europos dujotiekiams - "Nabucco West" ir Transadrijos vamzdynui (TAP) - kuriais tikimasi pumpuoti dujas iš didžiulio Šaz Denizo telkinio Azerbaidžane.

Rusija jau nutiesė dujotiekį "Nord Stream", kurio dauguma akcijų priklauso "Gazprom" ir kuriuo dujos pumpuojamos į Vokietiją, aplenkiant tranzito šalis Rytų Europoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų