Europos Taryba sustabdė Rusijos narystę dėl įsiveržimo į Ukrainą

Europos Taryba penktadienį pranešė stabdanti visų Rusijos atstovų dalyvavimą šios organizacijos veikloje dėl Maskvos pradėto puolimo prieš Ukrainą.

Visų 47 nuolatinių Europos Tarybos narių atstovai „susitarė sustabdyti Rusijos Federacijos atstovavimo teises Europos Taryboje“, pritaikiusi organizacijos statuto 8-ąjį straipsnį, sakoma pranešime.

Šis sprendimas įsigalioja nedelsiant ir paveikia Rusijos atstovų teises ET Ministrų Komitete ir ET Parlamentinėje Asamblėjoje (ETPA).

Tačiau jis nepaveiks Rusijos narystės Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), kuris yra ET dalis.

Rusijos teisėjas liks šio teismo narys, o visi pateikti skundai prieš Rusiją bus toliau svarstomi EŽTT, nurodė Europos Taryba.

„Sustabdymas yra ne galutinė, o laikina priemonė, paliekanti ryšio kanalus atvirus“, – sakoma ET pranešime.

Europos Tarybos statuto 8-asis straipsnis leidžia įšaldyti kurios nors narės atstovavimo teises ir, vėlesniu žingsniu, apskritai pašalinti ją iš organizacijos.

Rusijai, kuri yra Europos Tarybos narė nuo 1996 metų, jau anksčiau taikytos tokios sankcijos, kai 2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Tuomet iš Rusijos delegacijos buvo atimta teisė balsuoti ETPA.

Rusija atsakė asamblėjos posėdžių boikotu ir įšaldė mokėjimus į Europos Tarybos biudžetą.

Šis ginčas vėliau buvo išspręstas, ir Rusijos teisės 2019 metais buvo atkurtos susitarimu, kuriam tarpininkavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, tuo metu siekęs pagerinti santykius su Rusija. Vis dėlto šis žingsnis supykdė Kijevą.

Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Pejčinovič Burič (Marija Peičinovič Burič) Rusijos puolimą prieš Ukrainą pavadino „skandalingu“ Europos Tarybos ir EŽTT statutų pažeidimu.

„Tai tamsi valanda Europai ir viskam, kam ji atstovauja“, – pabrėžė ji.

V. Čmilytė-Nielsen: Rusija išmesta iš Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos

Rusija laikinai išmesta iš ETPA, pranešė Lietuvos parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Rusija išmesta (laikinai) iš Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos. Dabar tai nepadės Kijevo ir kitų Ukrainos miestų gatvėse dėl savo namų kovojantiems ukrainiečiams, bet tai Rusiją daro vis labiau atstumta. Žingsnis po žingsnio gal Europa priartės ir prie tokių veiksmų, kurie padėtų ukrainiečiams atgauti tikėjimą mūsų žemynu, mūsų sąjunga.“, – feisbuke penktadienio vakarą pranešė Seimo pirmininkė.

Trečiadienį, dar iki Rusijos karinės invazijos Ukrainoje pradžios, V. Čmilytė-Nielsen paragino ETPA ir Ministrų taryba „imtis bendrų veiksmų nutraukiant Rusijos narystę ET“, pabrėždama, kad Rusijos agresija yra nesuderinama su vienu iš esminių ETPA principų – teisės viršenybe ir pagarba žmogaus teisėms.

Šimtatūkstantines pajėgas prie Ukrainos pastaraisiais mėnesiais telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į Ukrainą, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, penktadienį skelbiama apie karinius susirėmimus ir sostinėje Kijeve.

Europos Taryba yra tarptautinė organizacija, kurios pagrindinis tikslas – skatinti kontinento vienijimosi procesą ir garantuoti Europos piliečių orumą užtikrinant pagarbą pagrindinėms vertybėms: demokratijai, žmogaus teisėms ir įstatymo viršenybei.

Organizacija įkurta 1949 metais, ją sudaro 47 valstybės narės.


Šiame straipsnyje: Europos TarybaRusijaUkrainakaras Ukrainojesustabdė narystę Europos Taryboje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių