Europos vaistų agentūra spręs dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo

Europos vaistų agentūra (EVA) po kelių chaotiškų savaičių ketvirtadienį turi priimti sprendimą dėl „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcinos saugumo, kai kurioms šalims nuogąstaujant dėl kraujo krešulių rizikos ir sustabdžius šios vakcinos naudojimą.

EVA mokslininkai turi „virtinę galimybių“, taip pat ir galimybę sustabdyti vakcinos patvirtinimą Europos Sąjungoje, nors bloko vakcinavimo kampanijai ir taip labai trūksta skiepų, anksčiau šią savaitę sakė agentūros vadovė.

Nors keliolika šalių sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcina, EVA sako neradusi jokių rimtų problemų požymių ir nurodo, kad po paskiepijimo susidariusių kraujo krešulių atvejų skaičius nėra didesnis nei bendroje populiacijoje tarp nepaskiepytų žmonių.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį tvirtino, kad geriau pasiskiepyti „AstraZeneca“ vakcina nei nesiskiepyti, ir pridūrė, kad studijuoja prieinamus duomenis apie šiuos skiepus.

Triukšmas dėl „AstraZeneca“ vakcinos, kilęs kelioms šalims pranešant apie naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimą, temdo pasaulines vakcinavimo pastangas siekiant nutraukti daugiau kaip 2,6 mln. gyvybių nusinešusią pandemiją.

„AstraZeneca“ vakcina, kuri yra viena pigiausių ir lengviausiai saugomų bei transportuojamų, vadinama alternatyva neturtingesnėms šalims ir šiuo metu yra itin svarbi programos COVAX dalis. Šios Jungtinių Tautų programos tikslas yra parūpinti vakcinų nuo COVID-19 ir teisingai paskirstyti ją pasaulyje.

Didžiulę imunizavimo programą vykdanti Indija trečiadienį paskelbė, kad ir toliau „visais pajėgumais“ skiepys „AstraZeneca“ vakcinos dozėmis, gaminamomis šios šalies Serumų institute.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių