Pereiti į pagrindinį turinį

F. Castro – dėmesio centre Havanos viršūnių susitikime

2014-01-30 20:06
BNS inf.
AFP nuotr.

87 metų Fidelis Castro (Fidelis Kastras), Kubos revoliucijos tėvas, buvo dėmesio centre Havanoje šią savaitę įvykusio regiono viršūnių susitikimo užkulisiuose ir per virtinę susitikimų su užsienio lyderiais atrodė nuovokus ir sveikas.

Be savo tradicinių politinių draugų, F.Castro taip pat pirmą kartą priėmė Jungtinių Tautų (JT) generalinį sekretorių Ban Ki-mooną (Ban Kimuną) ir jaunąjį Meksikos prezidentą Enrique Peną Nieto (Enrikę Penją Njetą).

Ban Ki-moonas sakė, kad F.Castro atrodė fiziškai labai sveikas ir „protiškai nuovokus“, kalbėjo stipriu balsu ir aiškiai dėstė idėjas.

Jie aptarė „įvairiausius“ tarptautinius klausimus ir „konfliktų situacijas, tokias kaip Sirija“, sakė Ban Ki-moonas po antradienio susitikimo.

Oficialusis Komunistų partijos laikraštis „Granma“ pranešė, kad per susitikimą su E.Pena Nieto F.Castro „priminė istorinius ryšius, kurie sieja Kubą ir Meksiką“.

Būtent išeivijoje Meksikoje F.Castro pradėjo savo partizaninę kampaniją už diktatoriaus Fulgencio Batistos (Fulgensijaus Batistos) nuvertimą ir 1956 metais su grupele vyrų išplaukė iš Verakruso aplūžusia jachta „Granma“.

E.Pena Nieto atvyko į Havaną dalyvauti Lotynų Amerikos ir Karibų regiono valstybių lyderių susitikime, kuris baigėsi trečiadienį, o dabar lankosi su valstybiniu vizitu.

„Granma“ rašė, kad E.Pena Nieto paragino stiprinti ryšius tarp abiejų valstybių.

Pastarosiomis dienomis F.Castro taip pat pietavo su Argentinos prezidente Cristina Kirchner (Kristina Kiršner) ir priėmė daug sąjungininkų dvejus metus gyvuojančios Lotynų Amerikos ir Karibų Valstybių Bendrijos (CELAC) viršūnių susitikime Havanoje. CELAC yra F.Castro protežė, velionio Venesuelos prezidento Hugo Chavezo (Hugo Čaveso) iniciatyva.

Tarp tų sąjungininkų buvo Bolivijos prezidentas Evo Moralesas (Evas Moralesas), Urugvajaus prezidentas Jose Mujica (Chosė Muchika), Ekvadoro Rafaelis Correa (Rafaelis Korėja), Brazilijos Dilma Rousseff (Dilma Rusef), Nikaragvos Danielis Ortega, taip pat - Jamaikos ir Sent Lusijos premjerai Portia Simpson Miller (Poršija Simpson Miler) ir Kenny Davisas Anthony (Kenis Deivisas Etonis).

Jokių vaizdo įrašų iš tų susitikimų nerodyta, o Kubos oficialiosios žiniasklaidos darytose fotografijose jis atrodo pasenęs, bet protiškai guvus.

Nuo 2006 metų, dėl sveikatos perdavęs valdžios įgaliojimus savo broliui Rauliui, Fidelis palaipsniui pasitraukė iš politikos, o dabar laiką skiria rašymui ir apmąstymams savo rezidencijoje Havanos vakaruose.

Jis retai rodosi viešumoje, o praėjusį kartą tai nutiko sausio 8 dieną, kai jis dalyvavo meno studijos ir galerijos netoli savo namų atidaryme.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų