Filipinai: konfrontacija tarp Kinijos ir Filipinų laivų nepažeidžia gynybos pakto su JAV

  • Teksto dydis:

Filipinų prezidento Ferdinando Marcoso (Ferdinando Markoso) atstovas spaudai penktadienį pareiškė, kad naujausia konfrontacija tarp Kinijos ir Filipinų laivų nebuvo pažeista Manilos abipusės gynybos sutartis su Jungtinėmis Valstijomis.

Kinijos pakrančių apsaugos jūreiviai, mosuodami peiliais, kirviu ir kitais ginklais, šią savaitę susirėmė su Filipinų jūrų pajėgų laivų įgulomis netoli strategiškai svarbaus rifo Pietų Kinijos jūroje.

„Dar nesame pasirengę laikyti tai ginkluotu užpuolimu“, – žurnalistams sakė vykdomasis sekretorius Lucas Bersaminas (Lukas Bersaminas), paklaustas, ar Manila prašys Vašingtono laikytis1951 metų sutarties sąlygų.

Pagal paktą abi šalys privalo ginti viena kitą „ginkluoto užpuolimo“ prieš laivus, orlaivius, kariuomenę ir pakrančių sargybą Ramiojo vandenyno regione atveju.

Susidūrimas įvyko pirmadienį, kai Filipinų pajėgos bandė nugabenti atsargų jūrų pėstininkams, dislokuotiems specialiai ant ginčijamos Antrosios Tomo seklumos užplukdytame kariniame laive „Sierra Madre“.

Filipinų kariuomenės teigimu, per incidentą, kurio metu Kinijos pakrančių apsauga konfiskavo arba sunaikino Filipinų įrangos, įskaitant ginklus, vienas filipiniečių jūreivis neteko nykščio.

Pekinas teigė, kad jo pakrančių apsaugos tarnyba konfrontacijos metu elgėsi „profesionaliai ir santūriai“, ir dėl konfrontacijos apkaltino Manilą, teigdamas, kad Filipinai bandė „slapta įvežti statybinių medžiagų [...] ir karinės įrangos“.

Tai buvo naujausias iš kelių pastaraisiais mėnesiais įvykusių konfrontacijų tarp Kinijos ir Filipinų laivų, Pekinui vis intensyviau reiškiant savo pretenzijas į šią ginčijamą teritoriją.

1999 metais karinis laivas „Sierra Madre“ buvo specialiai užplukdytas ant ginčijamos Antrosios Tomo seklumos, siekiant patvirtinti Manilos teritorines pretenzijas.

L. Bersaminas neteikė didelės reikšmės vėliausiam incidentui, tvirtindamas, kad tai „tikriausiai buvo nesusipratimas“ ir kad Kinijos pusė nenaudojo nieko daugiau už ginklus su ašmenimis.

Jis sakė, kad po konfrontacijos prezidento nurodymu buvo sušaukta vyriausybės patariamoji Nacionalinė jūrų taryba ir kad ji rekomendavo Manilai iš anksto paskelbti savo aprūpinimo misijų į „Siera Madre“ tvarkaraštį, tikintis, kad Kinija elgsis santūriau.

L. Bersaminas sakė, kad Manilai nereikės nieko atsisakyti, jei ji laikysis tokios pozicijos, tačiau pabrėžė, kad F. Marcosas dar turi patvirtinti šį pasiūlymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Va

Va portretas
Jum pavyzdys kokios pagalbos sulauksim jei ką

Tiesiog JAV gali ir nori kovoti tik su silpnais

Tiesiog JAV gali ir nori kovoti tik su silpnais portretas
100
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių